• interviu cu Alexandru Drăgan, primarul de Tașca și președinte al PDL Neamț
– Noua funcție, pe care o ocupați, poate aduce o schimbare în Partidul Democrat Liberal la nivelul județului Neamț?
- În urmă cu câteva zile, nici nu mă gândeam la această funcție. La insistențele domnului Vasile Blaga și ale conducerii partidului de la nivel central, a trebuit să accept, pentru că acest partid nu este unul de doi lei, este un partid care a fost la guvernare foarte mult timp, a doua formațiune politică din România. În județul Neamț, PDL a avut rezultate deosebite și trebuie să recunosc că acest lucru se datorează și domnului Gheorghe Ștefan. PDL-ul nu trebuie lăsat deoparte. Eu vreau să aduc noutăți în politica nemțeană. Poate vi se va părea că sunt prea optimist sau prea poet, dar eu vreau să aduc pacea în județul Neamț și mai ales în Consiliul Județean Neamț. Văd că, de vreo doi ani, se duce o luptă surdă de orgolii, unde agenda cetățeanului lipsește. Ce se întâmplă la București între Palate se întâmplă și la noi, între partide, ceea ce este foarte rău.
Am avut o întâlnire cu primarii, la care a participat și un consilier județean. Cu acest prilej, i-am spus că în Consiliul Județean nu s-a votat împotriva președintelui Culiță Tărâță, ci împotriva primarilor, a celor care reprezintă oamenii și comunitățile. Mă refer aici la consilierii județeni pedeliști, care au votat cu PSD-ul la aprobarea bugetului pentru acest an. Unul din obiectivele mele este să fac din acest partid un partid al primarilor. Le-am promis tuturor că fiecare dintre ei își va găsi locul în Biroul Permanent Județean. Primarii sunt cei care au viața comunității în mână, ei sunt cei responsabili și au depus un jurământ, cu mâna pe Biblie și pe Constituție. Eu am venit cu ideea ca fiecare proiect de hotărâre de Consiliu Județean să fie discutat, mai întâi, în Biroul Permanent Județean al partidului nostru, pentru ca mai apoi să mergem să votăm. Mă refer în special la acele proiecte destinate comunității. Pentru proiectele simple, votăm în funcție de necesitățile momentului, dar, când vine vorba de proiecte care se referă la județ sau la localități, proiecte foarte importante, ședința trebuie pregătită cu foarte mult timp înainte, chiar și cu două săptămâni, ca să avem timp să convocăm Biroul Permanent Județean și să discutăm care este poziția noastră.
Gheorghe Ștefan nu mai comandă consilierii
– În cazul în care unii consilieri vor vota exact cum au făcut până acum, ce măsuri veți lua?
- Această problemă s-a pus chiar din momentul în care am preluat conducerea PDL Neamț. Ultima discuție avută cu domnul Gheorghe Ștefan a fost că, din momentul în care am preluat conducerea partidului, dumnealui nu mai comandă consilierii. Din discuțiile pe care le-am purtat cu o parte dintre ei, aceștia mi-au spus că nu au făcut nimic altceva decât să respecte comanda partidului. Lucru care mi se pare corect. Dacă vor călca pe bec, există o „constituție” a partidului, care se numește statut și regulament de organizare teritorială, care se vor pune în aplicare.
Fiecare dintre consilieri trebuie să înțeleagă foarte clar că e pus acolo pe criterii politice și nu după alte considerente. Nu pe interese personale, nu pe interese de grup. Dacă noi am hotărât că partidul va fi unul al primarilor și al cetățenilor, în totalitatea lor, indiferent de culoarea politică, și consilierii trebuie să înțeleagă că trebuie să voteze așa cum s-a stabilit.
Decât să încurce, mai bine să plece
– Aveți informații că o parte dintre primari s-ar gândi să plece către alte partide?
- Nu aș putea spune că toți cei 30 de primari și cei 15 consilieri ai partidului nostru sunt trup și suflet pentru PDL. În urma discuțiilor pe care le-am purtat, ei au rămas năuciți de ceea ce le-am spus că intenționez să fac. Timp de două ore, s-a produs o refulare, fiecare manifestându-și nemulțumirea față de tot ce s-a întâmplat până acum și față de faptul că ei nu au contribuit, efectiv, la luarea deciziilor. Fiecare și-a spus, în cele două ore, păsurile, iar acum au înțeles că lucrurile vor sta altfel. Cred că, odată întorși acasă, ei vor discuta și cu alți colegi care nu au participat la întâlnire, dar care m-au sunat și m-au asigurat că merg cu mine până în pânzele albe.
Ei sunt liberi să facă orice doresc. Decât să vină să ne încurce, mai bine să se ducă unde vor, unde cred ei că e mai bine. Dar eu le spun următorul lucru: de trecut, nu au unde să treacă.
Dacă trec la PMP, nu știu cât vor putea face într-un partid care acum se formează, care nu are putere, nu are consilieri, nu are nimic. Dacă trec la PSD, vor sta după ușă, pentru că sunt destui pesediști care muncesc acolo de peste 20 de ani și o să își primească drepturile. Tuturor, eu le spun un lucru: nu vor primi mai mulți bani nici dacă trec la PSD, nici dacă trec la alt partid. De ce? Pentru că PSD-ul nu mai poate împărți, în Consiliul județean, banii după bunul plac. Eu le-am promis, după discuțiile pe care le-am avut și la București, și la Piatra Neamț, dar și în județ, că, până la alegerile parlamentare, vor primi bani. De unde? O să fie surpriză. Eu mă țin de cuvânt în mod sigur și vor vedea cu toții că se va instala pacea.
– Să fiți dumneavoastră aducătorul de pace în județ?
- Eu asta vreau! În consiliul local, timp de 24 de ani, dacă am avut două sau trei abțineri de la votarea unei hotărâri, și era de la un consilier care, de-a lungul timpului, a trecut prin foarte multe formațiuni politice. Consilierii s-au convins că eu nu vin la ședințele de Consiliu local cu alte probleme decât cele ale cetățenilor. Nu poți să fii împotriva unei hotărâri de consiliu care se adresează în mod corect dorințelor cetățenilor. Vom căuta ca și în Consiliul Județean lucrurile să stea la fel. Chiar am discutat cu domnul președinte Culiță Tărâță, care, în cea mai mare parte, este de acord cu ceea ce am spus eu. Și pentru dumnealui este o schimbare modul acesta de lucru, dar am zis că, dacă tot este primul președinte ales uninominal, care a jurat, ca și primarul, cu mâna pe Biblie și pe Constituție, să demonstrăm că oamenii aleși uninominal sunt responsabili de soarta alegătorilor.
[quote align=”center” color=”#999999″]Există o alianță împotriva firii la Consiliul județean. Stânga, PSD-ul, a făcut alianță cu dreapta, PDL-ul, ceea ce nu se întâmplă și la nivel național, ceea ce nu este în doctrina partidului și, cel mai important, nu este în interesul oamenilor”.[/quote]
[quote align=”center” color=”#999999″]”Nu vom crea o nouă majoritate în Consiliul Județean și nici în Consiliul local. Am discutat și cu liderii marcanți ai partidelor politice, în afară de cei de la PSD, care nu m-au contactat și pe care nici eu nu i-am contactat. Nu vom face o altă alianță, pentru că, făcând acest lucru, ar trebui să votăm otova, indiferent de ce se întâmplă”[/quote]
[quote align=”center” color=”#999999″] ”Dacă trec la PMP, nu știu cât vor putea face într-un partid care acum se formează, care nu are putere, nu are consilieri, nu are nimic. Dacă trec la PSD, vor sta după ușă, pentru că sunt destui pesediști care muncesc acolo de peste 20 de ani și o să își primească drepturile. Tuturor, eu le spun un lucru: nu vor primi mai mulți bani nici dacă trec la PSD, nici dacă trec la alt partid”[/quote]
[quote align=”center” color=”#999999″]”PSD-ul nu mai poate împărți, în Consiliul județean, banii după bunul plac”[/quote]
Ioan APOPEI