Tocatul banilor europeni a devenit în România sport național. Proiectele care crează cu adevărat plus valoare le numeri pe degete, iar cele în care consultanța se plătește la nivel maxim și unde programul se referă la lucruri greu de controlat sunt cu duiumul. În perioada 2007-2013, de un real succes s-a bucurat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, prin care Uniunea Europeană acorda sprijin pentru pregătire profesională, reconversie, sprijin pentru persoanele rămase fără loc de muncă, etc. În România, programul s-a constituit într-o mină de aur pentru unii specializați în învârtit cuvinte încifrate, hârtii și care au ajuns să fie beneficiarii unor baze de date de la AJOFM-uri, baze de date fără de care nu prea puteai să faci programe sau să le derulezi.
În Neamț, au existat mai multe entități implicate în derularea unor asemenea proiecte. Printre ele, Asociația Pro Est, care, în februarie 2014, apărea ca fericita beneficiară a unui proiect numit ”Măsuri de ocupare pe piața muncii în mediul rural din N-E”. Proiectul este primul pe lista celor aprobate la nivelul național, cu un punctaj de 93,5 puncte, cu o valoare totală de 2.164.608 lei și o asistență financiară nerambursabilă de 2.121.315, 84 lei. Valori impresionante, care arată că este vorba despre un proiect serios și bine scris. Asociația Pro Est este situată pe strada Popa Șapcă din Piatra Neamț, la numărul 10. La aceeași adresă se află, întâmplător sau nu, și SC Fed Consult SRL, furnizor acreditat de formare profesională. Cele două instituții au fost implicate într-un scandal în Botoșani exact în două asemenea proiecte, cu participarea unui director AJOFM și a soției acestuia. Experiența derulării unui scandal nu a afectat, se pare, Asociația, care a reușit noi și noi finanțări.
Scandal la Botoșani și suspiciuni de mită ascunsă în salarii
În luna mai 2011, publicația ”Botoșăneanul” publica, sub semnătura lui Sergiu Bălășcău, un material incendiar cu privire la implicarea directorului AJOFM Botoșani, Sorin Șologon, și a soției acestuia în două programe europene, în care AJOFM Botoșani apărea ca partener. Cei doi ar fi fost plătiți cu peste 10.000 de euro, apărând ca angajați la firma Fed Consult și Asociația Pro Est. Iată ce se scria la acea dată:
«O firmă și o asociație derulează cu AJOFM programe de aproape 1 milion de euro
La 1 octombrie 2010 la Botoșani a început derularea a două programe europene finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Primul dintre acestea, în valoare de 1,86 milioane de lei și intitulat „Ocupare prin măsuri active în județul Botoșani” are ca beneficiar pe SC Fed Consult SRL Piatra Neamț, iar parteneri pe AJOFM Botoșani, Asociația Pro Est Piatra Neamț și un institut din Olanda. În cel de al doilea, cu o valoare de 1,95 milioane de lei, denumit „Metode moderne de ocupare pentru persoane neocupate”, ONG-ul și firma din Piatra Neamț fac rocadă. Astfel, asociația devine beneficiar, iar societatea comercială partener. AJOFM este de asemenea partener și acesteia i se adaugă o unitate din Italia.
Fosta soție a lui Șologon devine angajată pe bani frumoși a firmei și asociației
Teribilă coincidență, exact în luna în care a început derularea celor două proiecte cu AJOFM, Simona Șologon devine angajată atât a Asociației Pro Est, cât și a SC Fed Consult SRL. Fostă șomeră în diferite perioade din anii 2007 și 2008, ex-soția directorului AJOFM, care locuiește în continuare cu acesta și îi poartă și numele pare a fi o poveste de succes tocmai în timpul derulării unor programe care își propun să vină în ajutorul persoanelor fără loc de muncă. (…) Simona Șologon a ajuns să câștige considerabil peste salariul mediu din Botoșani. Astfel, ea are un salariu brut de 3.110 lei pe asociația din Piatra Neamț și unul în același cuantum pe firma din Piatra Neamț, ceea ce înseamnă un venit lunar brut de 6.220 de lei. Ea pare să fie și capabilă de un efort deosebit având în vedere că în lunile octombrie și noiembrie din anul trecut cu SC Fed Consult SRL a avut încheiat un contract de muncă de opt ore pe zi, căruia i s-a adăugat un contract de muncă pe timp parțial, de patru ore pe zi, astfel încât, cel puțin teoretic, ea a muncit câte 12 ore pe zi. Din decembrie ambele contracte au devenit pe timp parțial, însă remunerația a rămas aceeași, astfel încât numai în perioada octombrie 2010 – aprilie 2011 ea a fost plătită cu o sumă brută de 43.540 de lei.
Și Sorin Șologon intră pe statele de plată a firmei cu care AJOFM implementează proiectele
Nu doar fosta soție a directorului AJOFM, ci și chiar acesta în persoană a intrat pe listele de plată ale firmei din Piatra Neamț care implementează un proiect european la Botoșani având partener tocmai AJOFM-ul. Unul din principalele obiective a programelor menționate îl reprezintă organizarea unor activități de formare profesională, adică a câte șase cursuri pe meserii precum coafor, contabil sau instalator instalații tehnico-sanitare și gaze. Aceste cursuri trebuie să fie predate de niște lectori și iarăși stranie coincidență, printre cei aleși de firma din Piatra Neamț să facă acest lucru se află chiar directorul AJOFM Botoșani. Sorin Șologon a predat un curs de inspector resurse umane în lunile ianuarie și februarie, fiind plătit de SC Fed Consult SRL pentru asta. Atât acesta, cât și reprezentanții firmei nemțene refuză să divulge retribuția ce i-a fost acordată, deși sunt fonduri europene, deci bani publici și, în plus, Șologon în calitatea sa de director executiv este obligat să își treacă în declarația de avere toate veniturile. Cum însă plățile în cadrul POSDRU trec de obicei sănătos peste salariul mediu, probabil că suma totală brută plătită până acum foștilor soți Șologon variază în jurul a 50.000 de lei.»
În privința societății și asociației din Piatra Neamț, de pe strada Popa Șapcă nr. 10, reporterul din Botoșani a aflat că firma și asociația sunt controlate de aceeași persoană, doamna Gabriela Mirăuță președintele Asociației Pro Est, care i-a spus că ea coordonează și activitatea SC Fed Consult SRL. Ancheta a demonstrat că, pus în fața evidențelor, directorul a admis că a fost angajatul celor de la Neamț, la fel ca și soția sa. Agenția Națională de Integritate a deschis o anchetă care a ajuns la faza penală a conflictului de interese.
Sandalul este sau nu punctat?
Se știe că asemenea proiecte sunt punctate cu mare atenție și că sunt puricate la sânge. Probabil că proiectele de la Botoșani au fost de mare succes, din moment ce scandalul nu a creat disconfort celor de la Pro Est în obținerea unei noi finanțări semnificative. Nu știm dacă pe lista de experți a noului proiect se regăsesc soții de directori de AJOFM-urile zonei de impact, rude ale unor decidenți de la ADRNE sau politruci angajați ca să poată presta munci de partid. Cert este că asociația are o bilă neagră din trecut și a deschis cutia suspiciunilor. Până la proba contrarie, vorbim doar de suspiciuni, ceea ce nu înseamnă că un control serios al celor ce răspund de buna derulare a fondurilor europene, atât la nivel financiar, cât și de personal, nu s-ar impune obligatoriu.
[message_box title=” Proiectul câștigător pentru Pro Est” color=”red”]
„Măsuri de ocupare pe piața muncii în mediul rural din N-E”
Acest proiect este inițiat de Asociația Pro Est – furnizor autorizat de formare profesională și furnizor de servicii de ocupare acreditat în parteneriat cu Asociația Ascend. Proiectul are o perioadă de 18 luni. Grupul țintă urmărit este de 520 de persoane din mediul rural al județelor Neamț și Bacău.
Serviciile oferite prin acest proiect facilitează integrarea pe piața muncii a persoanelor fără loc de muncă din mediul rural astfel:
- 3000 de persoane vor fi informate cu privire la proiect
- 520 de persoane vor fi orientate,consiliate și mediate pentru piața muncii
- 409 persoane vor beneficia de evaluarea competențelor profesionale în următoarele calificări: bucătar, ospătar, cameristă, zidar- pietrar- tencuitor, tâmplar universal, pavator, agent de securitate și altele obținând un certificat de absolvire. La aceste evaluări (examene) se pot înscrie persoanele care au experiență și stăpânesc o meserie dar nu dețin o diplomă care să ateste cunoștințele profesionale pe una din calificările din proiect.
- 28 de persoane se pot înscrie la cursul de ”Operator introducere, validare și prelucrare date” (studii minime 12 clase)
- 68 de persoane se pot înscrie la cursul de ”Competențe antreprenoriale” (studii minime 8 clase)
O altă activitate a proiectului este asistența antreprenorială pentru 100 de persoane din grupul țintă vizat, acestea beneficiind de consiliere și asistență cu privire la începerea unei afaceri și consultanță în vederea elaborării unui plan de afaceri.
Manager proiect: Strungariu Gabriela Tamara
Experții ce vor lucra în cadrul proiectului sunt persoane cu experiență în domeniu și vor fi angajați în momentul începerii fiecărei activități, conform graficului de implementare.[/message_box]
Valentin BĂLĂNESCU