• discuție liberă, dar absolut liberă de prejudecăți, cu subcomisarul Bogdan Mitroi, șeful secției • tot el consideră că ”sindicatele greșesc” și că ”e prea multă libertate în sistem”
Secția de poliție rurală Gârcina funcționează în sediul primăriei, într-o aripă din care, pentru a-i face loc, au fost mutați funcționarii. Intrarea e lângă cea principală, iar birourile sunt la etaj. La înălțime este și ideea de militărie, instituită cu mână de fier de șeful secției, subcomisarul Bogdan Mitroi.
«Sindicatele greșesc mult de tot», spune șeful secției. «E prea multă libertate în sistem și prea puțină disciplină. Sunt de acord că polițiștii au drepturi, dar toate până la un punct. Păi, când se întâmplă ceva după-amiaza sau seara, nu poți să-l chemi pe domnul polițist de acasă, pentru că dumnealui este în timpul liber. Păi, cine să vină? Se face de serviciu la 112 de acasă. La mine nu există așa ceva. Este canapea într-un birou și 4 oameni sunt la intervenție (doi aici, unul la Alexandru cel Bun și unul la Pângărați) de la ora 16, până a doua zi dimineață la 8. Păi, ce e ăla serviciu polițienesc la domiciliu?
Se instituie „Năvodul”, de exemplu. Până te dezmeticești, până-ți tragi izmenele, până ajungi… ăla e la Galați. Și pe urmă dai cu subsemnatul. Asta nu înțelege copchilăraia care iese din școală: poliția e poliție, nu e pension! Eu am niște reguli foarte clare: toată lumea muncește la fel! Dacă sunt șef de secție nu înseamnă că m-a făcut mama ministru și trebuie să stau pe scaun și să dau din mâini. Mai sunt unii printre noi care au un obicei păgubos și mi-e tare urât: se plâng că nu-i aia, că nu-i cealaltă, că din cauza lipsurilor nu merge treaba. Nu e deloc așa. Faci cu ce ai și stai călare pe o problemă până o rezolvi! Dacă te plângi ca o muiere, tot nu te ajută cu nimic».
Un băiat de 16 ani, campion la dosare penale
Problemele pe care le au de rezolvat polițiștii aflați în subordinea Secției Gârcina (cei de la posturile din Pângărați, Alexandru cel Bun, Gârcina, Dobreni, Negrești și Bodești) sunt cam aceleași în fiecare comună: scandalurile și bătăile din cârciumi, violența în familie și furturile. Dacă scandalurile și bătăile se consumă mai ales în week-end, când lumea „sărbătorește” mai abitir și bea toți banii adunați după o săptămână de trudă, furturile fac parte din „peisajul” cotidian. Și, în afară de spargerile de locuințe, care sunt comise de localnici în general, dar și de bande de infractori organizate pe teritorii mai extinse, există furturile comise de voiajori, o obișnuință în localitățile traversate de drumuri naționale. În ultima categorie se înscriu, cel mai probabil, două „vizite” la Mănăstirea Sf. Vasile din Bodești și la biserica din Oșlobeni, ambele rămase la stadiul de tentativă de furt. Cine a spart cele două lăcașuri de cult a căutat bani și nu a fost interesat de altceva. Dar astfel de „accidente” se întâmplă rar. De regulă, hoții care s-au specializat în golit locuințe nu sunt la fel de mofturoși și iau absolut orice obiect pe care îl pot vinde. Așa s-a întâmplat, de exemplu, la Almaș, unde locuiește un om de afaceri, care a avut o firmă de succes. Șoferul lui i-a furat, treptat, într-un an și ceva, bunuri în valoare de peste un miliard de lei vechi. Polițiștii au stabilit cine este hoțul și, de câteva luni bune, se străduiesc să-l convingă pe păgubit că omul lui de încredere este cel care i-a golit casa.
Dar campionul în materie de dosare penale din Secția Gârcina este un băiat de 16 ani din comuna Alexandru cel Bun, care este personaj principal în nouă cauze de furt și una de tentativă de omor. Este genul de infractor care promite să facă o „carieră de succes” dacă la vârsta asta are atâtea „realizări”. Nu mai merge demult la școală, părinții nu-l pot stăpâni, iar în luna februarie a demonstrat că, la o adică, nu e bine să se pună nimeni cu el. S-a certat într-un bar cu un localnic, a pus mâna pe par și l-a tocat mărunt, de-au reparat doctorii la el timp peste 70 de zile. Agresorul a fost expertizat, dar poliția nu a primit încă rezultatul și fără documentul medico-legal nu-l poate duce nimeni la parchet, cu propunerea de a fi arestat. Și în condițiile actuale, când magistrații sunt cam milostivi cu infractorii, mai ales cu cei minori, ar fi mare lucru ca individul să ajungă după gratii. De aceea s-au descurajat și oamenii de rând. „Când hoțul e înapoi acasă după 24 de ore de arest, firește că păgubitul este nemulțumit. Ba se mai duce și-i sparge și geamurile, ca să-l învețe minte să nu mai reclame”, a punctat Bogdan Mitroi.
„Politicul ține de masa asta, dosarul penal e treaba mea”
Despre eventualitatea ca polițiștii să treacă în subordinea primarilor, șeful Secției Gârcina nu e deloc înspăimântat și nici nu crede că ar fi un lucru rău: „S-au făcut școli la sate, s-au făcut săli de sport, numai posturile de poliție au rămas în paragină. Atât se mai bate apa în piuă cu politicul, că m-am săturat să aud. Politicul ține de masa asta, de un fișet, de becul din tavan, dar dosarul penal e treaba mea. Orice activitate se face așa cum dispune procurorul, nu cum zice primarul. Urmărirea penală e a parchetului, deci de ce ne cramponăm de o eventuală subordonare politică? Nu știu cum va arăta țara asta, că va rămâne pe județe, că vor fi regiuni, asta contează mai puțin. Important este să ne hotărâm odată să facem treabă cu toții și să ne plângem mai puțin. Eu înțeleg că fiecare are în el instinctul de conservare care îi dictează să nu facă, dar așa nu ajungem nicăieri. Și așa suntem ca o femeie cu chiloții rupți – mă scuzați! – dar cu unghiile date cu lac!”
[quote align=”center” color=”#999999″]”Păi, ce e ăla serviciu polițienesc la domiciliu? Se instituie «Năvodul», de exemplu. Până te dezmeticești, până-ți tragi izmenele, până ajungi, ăla e la Galați. Și pe urmă dai cu subsemnatul.”[/quote]
[message_box title=”Sistemul și măscăricii lui” color=”red”]”Și mai este un aspect care mă nemulțumește. Sindicatele ar trebui să determine patronatul să nu mai aducă tot felul de măscărici în sistem. Ăla care stă în stradă nu trebuie să fie doctorand, dar e musai să arate ca un bărbat. Păi, când vezi un păcălici din ăsta, de 50 de kilograme, alergând după un hoț de trei ori cât el, te umflă râsul. Ce șanse are să pună mâna pe un cuțitar? În ultimii ani, poliția a devenit o întreagă știință și de aceea au ajuns în sistem tot felul de oameni, care nu știu decât să apese tasta «enter» la calculator. Ținem evidențe, facem statistici, analize, procese verbale, dosare în nu știu ce aplicații și alte treburi «savante», în loc să prindem hoți”.[/message_box]
Cristina MIRCEA
Un comentariu
Poate ca mesajul d-lui Mitroi e motivant pentru cei pe care este pus sa ii conduca si care trebuie sa le vorbeasca pe limba lor, dar ca lider (adjunct la politia Neamt) pare a fi extras din Las Fierbinti (de obicei viata bate filmul!), mai ales ca el considera ca drepturile sunt doar “pana la un punct”, iar “punctul” se muta in functie de ce vrea cine are puterea sau interesul….