Secția de poliție rurală din Ștefan cel Mare este singura unitate de acest tip aflată într-o situație specială, în sensul că s-a mutat de la Războieni, dar a rămas cu vechea siglă până ce va veni maldărul de aprobări de la București. Așa se face că, deși funcționează în fosta bibliotecă din Ștefan cel Mare – ”Suntem intelectuali” spune, cu mândrie, comisarul Marian Pavel -, secția are în continuare sigla de la Războieni.
Holul, care arată sinistru, găzduiește patru scaune amărâte, ”lipite” între ele, și o masă. E ”ansamblul” unde așteaptă cei chemați să dea cu subsemnatul. Dincolo de ușa biroului șefului de secție, peisajul se schimbă esențial. ”Ne-a ajutat mult primăria, altfel n-am fi reușit”, mărturisește comisarul Pavel. Parchetul e nou-nouț, mobilierul la fel, iar polițiștii au la dispoziție două încăperi generoase în care-și desfășoară activitatea. Ca să păstreze curățenia, sunt esențiale cizmele de cauciuc, altfel ar căra tot noroiul de pe ulițele desfundate, unde merg la cercetări la fața locului.
”Avem 6 comune în subordine – Ștefan cel Mare, Girov, Bârgăuani, Dragomirești, Războieni și Tupilați”, spune Marian Pavel. ”Unele gem de sărăcie și nu au asfalt decât pe strada principală. Primăvara, când se topește zăpada, și mai târziu, când încep ploile, e jale – intri în noroi până la glezne. La Borșeni, unde trăiesc vreo 30 de familii de țigani, trebuie să mergem și de câteva ori pe săptămână, indiferent cum e vremea. Nu sunt hoți, nu dau în cap, dar se bat între ei, fac scandaluri și sună la112. Și-s vai de capul lor, stau în niște case cu lut pe jos și cu folii la geamuri”.
În ultimul timp, cele mai multe probleme nu vin, însă, de la Borșeni, ci de la Primăria Girov. În contextul schimbărilor de viceprimari și al neînțelegerilor dintre funcționari, secretara l-a reclamat pe primar, viceprimarii pe consilieri, așa încât la ora actuală Secția Războieni (din Ștefan cel Mare) are în lucru peste 20 de dosare penale, cu acuzații de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Personajele sunt cam aceleași în toate cauzele, cu diferența că în unele au calitatea de ”reclamanți”, iar în altele de ”reclamați”.
Aproape la fel de multe dosare au fost înregistrate la plângerea sătenilor deranjați de activitățile de prospecțiuni. ”Au fost vreo patru cetățeni care au agitat spiritele prin Războieni și ne-am pomenit cu o groază de plângeri pentru distrugere și tulburare de posesie. Cu timpul, unii și-au retras reclamațiile, dar tot am rămas cu 14-15 dosare în lucru”, a precizat comisarul Marian Pavel.
”Liderii” de la Școala specială, cuiele din talpa polițiștilor
Școala specială din Ștefan cel Mare, cum o știe toată lumea, deși acum are titulatura de centru școlar de educație incluzivă, este o instituție care găzduiește și să se străduiește să educe cam 60 de adolescenți. Mulți dintre ei au probleme de dezvoltare intelectuală și de comportament, iar cei câțiva ”lideri”, care-și ”ațâță” colegii împotriva profesorilor, le dau bătăi de cap polițiștilor. Unul dintre băieți are deja două dosare penale de viol la activ și urmează să devină tată. ”Aproape zi de zi îl chem la mine și avem câte o «conferință». Cât stă aici e smerit ca o fată mare și zice că se cumințește definitiv. Cum pleacă, primesc telefon de la școală că iar a alergat profesorii pe holuri sau a făcut scandal. Nu e singurul care are comportament agresiv. Un alt băiat a fost exmatriculat în cele din urmă, pentru că nimeni nu se putea înțelege cu el. Când situația tinde să devină periculoasă pentru ceilalți, trebuie luate și astfel de măsuri. În rest, încercăm să ținem lucrurile sub control, deși nu e ușor deloc, pentru că această școală nu e vreun seminar plin de sfinți și călugări”, a adăugat șeful secției.
Nici una din comunele care țin de Secția Ștefan cel Mare nu are poliție locală. Nici măcar paznici nu sunt peste tot, așa că răufăcătorii profită la maximum de nopțile fără lună plină, când pot acționa în voie. Peste toate, sunt foarte multe case nelocuite. Proprietarii au murit demult, iar urmașii lor stau la oraș și trec de câteva ori pe an pe la gospodării. Atunci descoperă că le-au dispărut tot felul de lucruri și fac reclamație. Dar e foarte târziu și, chiar dacă hoții sunt descoperiți, obiectele nu mai pot fi recuperate. Rămâne paguba.
”Suntem înmormântați în birouri”
Marea nemulțumire a polițiștilor din Ștefan cel Mare, și nu doar a lor, ține de metrul cub de hârtii, analize și raportări care trebuie întocmite în fiecare lună. ”Noi ar trebui să fim în mijlocul oamenilor, mai ales în vremurile de azi când găsești cu greu un martor asistent la încheierea unui proces verbal”, spune comisarul Pavel. ”Ar trebui să mergem la bătrânii singuri, care stau la marginea satului și oricând poate intra cineva peste ei, ar trebui să mergem mai des prin școli, prin comunitățile de romi, dar nu! Suntem înmormântați în birouri mai bine de jumătate din timpul de lucru, pentru că vin tot felul de ordine de la București și trebuie să întocmim hârtii. Multe hârtii, care nu știu exact cui și la ce folosesc. În plus, acum, de când s-a schimbat Codul penal, nu e ca înainte când nu înregistrai un dosar decât la plângerea prealabilă, iar dacă părțile se împăcau rămâneam fără lucrare. Acum trebuie să înregistrezi orice, să te sesizezi din oficiu. Deja volumul de dosare a crescut cu 30% în februarie, față de ianuarie”.
Ce-mi doresc eu mie și nu numai mie…
”Dacă aș prinde peștișorul de aur, eu aș avea patru rugăminți, nu trei. Prima ar fi să nu mai completăm atâta hârțogăraie, ca să avem timp să ne facem cu adevărat munca de poliție. Apoi să se schimbe legislația, ca să putem avea mai multă autoritate. Avem în cercetare, de exemplu, niște furturi de găini și bănuim cine sunt autorii, dar nu-i putem «înghesui» numai pe bază de bănuieli. Iar pentru un om de la țară, care muncește un an întreg să crească 80 de pui și într-o noapte rămâne fără ei, asta este o pierdere. Apoi aș vrea un plin de benzină mai mult în fiecare lună, ca să putem ajunge la toate solicitările la 112 și, la sfârșit, să dea sănătate multă tuturor polițiștilor, să se poată lupta cu infractorii și cu sistemul”.
Asta cu sănătatea pare parțial rezolvată, pentru că perete în perete cu secția de poliție funcționează un cabinet medical. Stomatologic, însă.
Cristina MIRCEA