Moto: ”Așa numita civilizație modernă a șters cu buretele comorile de înțelepciuni și tradițiuni strămoșești și n-a găsit altceva mai bun de pus în loc decât minciunile de la 1 Aprilie, care, și acestea, din cauza necontenitei îndulciri a moravurilor noastre, au ajuns a se practica în toate zilele anului” – Nicu Gane
Nicu Gane, I.L. Caragiale, dar și alți contemporani, știau că păcălelile de 1 Aprilie fuseseră introduse la români de ”bonjuriști”. Aceștia, reveniți din Franța, au adus de acolo o tradiție la care participaseră. Francezii obișnuiau ca, de 1 aprilie, să-și facă unii altora diverse farse, sub numele de „Peștele de Aprilie” – Poisson d’Avril. Denumirea vine de la faptul că, în Franța, la începutul lunii aprilie începea sezonul de pescuit. Farsele erau, de cele mai multe ori, niște pești prinși la început de sezon, unii chiar stricați, care erau agățați cu un cârlig de spatele diferitor persoane.
Dacă săpăm mai adânc în istorie, vom găsi un decret din secolul al XVI-lea, emis de regele Carol al IX-lea, prin care acesta a hotărât mutarea începutului de an din 1 aprilie la 1 ianuarie. Unii francezi își mai trimit și astăzi cadouri și felicitări false în amintirea vechiului început de an – scopul fiind, desigur, amuzamentul.
Farse celebre de-a lungul timpului
Maratonul de 26 de zile
În 1981, ziarul Daily Mail a dezvăluit povestea alergătorului japonez Kimo Nakajimi, care s-a înscris în Maratonul londonez, dar care, din cauza unei grave erori de traducere, a crezut că are de alergat 26 de zile și nu 26 de kilometri. Ziarul a mai dezvăluit că Nakajimi se află în continuare în competiție, fugind undeva pe străzile Angliei, hotărât să termine cursa.
Traducerea greșită a fost pusă pe seama unui director de import, Timothy Bryant, care, ulterior, a spus presei: ”Am tradus regulile și i le-am trimis. Cred că am făcut o greșeală, întrucât învăț limba japoneză abia de doi ani”.
Viagra pentru hamsteri
În 2000, o publicație americană anunța că cercetătorii din Florida au creat o pastilă similară Viagrei, destinată animalelor de companie. Aceasta avea scopul de a veni în ajutorul animalelor de companie care erau frustrate sexual, iar printre exemple se numărau și hamsterii. Pastila trebuia sfărâmată și pusă în alimente, scria autorul articolului, iar când aceasta începe să își facă efectul, era recomandabil să se pună niște ziare sau hârtii în locul în care sunt animalele!
Operațiunea Parallax
În 1979, radioul londonez Capital a anunțat că operațiunea Parallax intra pe ultima sută de metri. Scopul acesteia era de a resincroniza calendarul britanic cu restul lumii. Guvernul a explicat că, din 1945, Marea Britanie a ajuns cu 48 de ore înaintea tuturor țărilor datorită schimbării constante ”înainte și înapoi” a timpului de vară britanic. Pentru a remedia situația, guvernul britanic s-a decis să anuleze zilele de 5 și 12 aprilie ale anului.
După anunț, radioul a primit mii de telefoane. Un patron dorea să știe dacă în acest caz își va plăti angajații pentru zilele lipsă. Altul, în schimb, era curios să afle ce se întâmpla cu ziua de naștere care cade într-una din zilele anulate.
Reducerea atracției gravitaționale
Jurnaliștii britanici și-au demonstrat, în timp, plăcerea deosebită de a face glume de 1 aprilie. O plăcere egalată doar de credulitatea de care dă dovadă publicul lor. Astfel, în 1976, BBC a agitat puțin mentalul colectiv cu ajutorul unui astronom, care a explicat că Pluto și Jupiter se vor alinia în așa fel încât, la ora 09:47, atracția gravitațională va fi redusă temporar. Pe un ton serios, specific postului, astronomul Patrick Moore i-a sfătuit pe ascultători să sară în sus la fix 09:47, ca să testeze pe pielea lor o senzație asemănătoare cu cea dată de imponderabilitate. La ora 09:48, liniile telefonice ale postului au fost ”încinse” de ascultători dornici să povestească despre cum au plutit prin casă.
Republica San Serriffe
Ziarul britanic ”The Guardian” a publicat un reportaj într-un supliment de șapte pagini, dedicat unui mic stat republican, San Serriffe, situat în Oceanul Indian. Autorii au descris amănunțit geografia, istoria și cultura statului, despre care s-a spus că are capitala la Bodoni și că are două insule, denumite Upper Caisse și Lower Caisse.
De asemenea, s-a scris că San Serriffe este sub conducerea lui General Pica. Telefoanele au sunat foarte mult la Guardian după publicarea suplimentului, care descrie într-un mod idilic ceea ce britanicii de la celebra publicație au precizat că totul a fost o glumă de 1 aprilie și că toate denumirile au fost inspirate din terminologia din presă, fiind, de fapt, fonturi pentru tipar.
Recolta de spaghetti
În 1957, BBC a anunțat că, datorită iernii blânde și a exterminării gărgărițelor de spaghetti cu un tip nou de pesticide, fermierii elvețieni se bucurau în acest an de o recoltă de spaghetti foarte bogată.
A fost dat și un scurt montaj odată cu știrea, în care apăreau fermierii culegând fire de spaghetti din copaci.
Un număr foarte mare de telespectatori au crezut prostia și au început să sune la postul de televiziune, întrebând cum ar putea să crească și ei pomi de spaghetti. La această întrebare, BBC le-a răspuns foarte elegant: ”Trebuie să plantați câteva fire de spaghetti într-un vas cu sos de tomate și sperați să prindă răsadul”.
Creștinarea constantei matematice ”pi” (3,14)
Sub destul de transparenta semnătură ”April Holiday”, un fizician pus pe glume a publicat un articol în revista ”New Mexicans for Science and Reason”, în care susținea că legiuitorii din statul american Alabama i-au pus gând rău constantei matematice pi.
În articol se arăta că statul Alabama vrea să redefinească pi sub valoarea de 3,0, în loc de 3,14, pentru a-l menține aproape de ”valoarea biblică”. Politicienii din Alabama au avut de tras de pe urma acestui articol, pentru că alegătorii s-au înghesuit să le telefoneze sau să le scrie, cerându-le să-l lase în pace pe pi.