A fost realizată Euandi, o aplicație online menită să ajute cetățenii să ia decizii informate la alegerile pentru
Parlamentul European (PE) din anul 2014. Disponibilă în 24 de limbi, aplicația euandi invită utilizatorii să evalueze 28 de enunțuri politice acoperind o gamă largă de valori și probleme contemporane ale politicii Europene, precum și două enunțuri specifice contextului politic național al fiecărei țări. Elaborat de către European University Institute din Florența, Italia, euandi oferă alegătorului o perspectivă clară asupra campaniei electorale europarlamentare și asupra poziției sale individuale în cadrul acesteia. Aplicația ajută cetățenii să identifice partidele care le reprezintă cel mai bine opțiunile politice, oferind în același timp o platformă inovatoare pentru formarea unei comunități virtuale în cadrul căreia cetățenii din toate țările Uniunii sunt conectați pe baza opiniilor lor politice.
În plus, euandi va fi unul dintre cele mai cuprinzătoare instrumente de înregistrare a opiniei publice construite vreodată. Având ca obiectiv atragerea a peste 10 milioane de utilizatori din țările europene, euandi va deveni cea mai mare sursă de date academice privind opinia publică europeană.. Fundamentul său academic și inovațiile sale sociale fac din euandi un instrument interesant pentru publicul larg cât și pentru academicieni și politicieni.
Peste 250 de partide politice înscrise în competiția electorală pentru alegerile europarlamentare au fost profilate în
vederea incluziunii în euandi. Partidelor li s‐a oferit șansa de a se ‘autopoziționa’ pe aceleași 30 de enunțuri care vor fi prezentate utilizatorilor, iar sarcina validării și documentării pozițiilor exprimate de partide a revenit experților de țară. Copii ale datelor furnizate de partide, precum și extractele relevante din documentele de partid vor fi puse la dispoziția utilizatorilor. După completarea chestionarului, euandi compară răspunsurile oferite de dumneavoastră cu răspunsurile fiecărui partid, și afișează rezultatele într‐un set de vizualizări personalizabile. Aplicația este compatibilă cu toate dispozitivele electronice mobile.
Proprietatea cea mai revoluționară a aplicației euandi este faptul că oferă utilizatorilor șansa de a‐și raporta opiniile nu doar la pozițiile partidelor politice dar și la cele ale altor utilizatori la nivel local, regional, național și chiar european. Această proprietate unică a euandi de a permite interconectarea alegătorilor nu a fost implementată de nicio aplicație de informare asupra votului (AIV) până în prezent. Euandi compară poziția utilizatorului cu cea a altor respondenți și afișează locația altor utilizatori euandi cu opinii similare. O hartă interactivă numită “Europa mea politică” va arăta utilizatorilor orașul, regiunea și țara care li se potrivește politic
cel mai bine. Utilizatorii vor putea lua legătura cu respondenți similari din punct de vedere politic prin aplicații media precum Facebook și Twitter, și vor putea să creeze grupuri virtuale sau să se alăture comunităților virtuale existente.
Proiectul euandi este condus de Profesorul Alexander H. Trechsel, European University Institute, în strânsă cooperare cu Centrul Berkman pentru Internet și Societate din cadrul Universității Harvard, condus de Profesorul Urs Gasser. Proiectul este monitorizat de către un consiliu consultativ internațional format din peste 40 de politologi de renume internațional din Europa și din Statele Unite. Responsabilitatea cercetării și codării pozițiilor partidelor incluse în proiect a revenit celor 28 de echipe naționale de experți (câte o echipă pentru fiecare stat UE) formate din peste 120 de doctori și doctoranzi în științe sociale. Euandi urmărește să devină cel mai cuprinzător instrument de înregistrare a opiniei publice din Europa. Mult timp după alegerile din 2014, euandi va continua să atragă cercetători interesați de analiza formării de grupuri sociale, mobilizarea politică și partizanatul politic.
[button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”medium” src=”http://euandi.eu/showHome.html?countryId=23&lang=ro”]Intră în aplicatie[/button]