Mijlocașul Marian Drăghiceanu, singurul produs al Asociației Sportive Ceahlăul 05 convocat până în prezent la naționala României U15, a fost desemnat cel mai bun junior al țării, la 12 și la 13 ani, fiind premiat de FRF și DTS Neamț doi ani la rând. Gheorghe Chivorchian, fostul manager al Ceahlăului, i-a prezis un viitor strălucit și a spus despre el că, dacă va munci, va deveni mai bun ca Messi, dacă va munci. Marian Drăghiceanu este elev al Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamț, în clasa a VIII-a, iar la vară va susține examenul de capacitate. Anul acesta a fost unul plin pentru el, fiind selecționat de Bogdan Stelea la lotul național. Gheorghe Hagi l-a remarcat și insistă de doi ani pentru transferul lui la Academia de fotbal care îi poartă numele, unde ar putea face pasul mai ușor în Liga I. Cel care se opune, însă, este primarul Gheorghe Ștefan.
Când dragostea ține loc de tată
Marian Drăghiceanu, comparat deseori cu Messi în dese rânduri, atrage atenția, ori de câte ori are ocazia, că nu e decât… Marian, că are 14 ani și că joacă la Ceahlăul Piatra Neamț. Nu i-au plăcut laudele, iar antrenorul îi spune întotdeauna ce trebuie să facă, nu ce-a făcut bine. Știe cine a fost Florin Axinia, actualul lui antrenor: ”A fost cel mai mare jucător al Ceahlăului”, răspunde Marian, sigur pe el. Ar mai vrea să ne spună că Florin e ca un tată pentru el, dar se abține. Se vede cu ochiul liber că cei doi sunt din aceeași lume. Unul a gustat din uralele tribunelor, s-a hrănit ani la rând cu fotbal, iar celălalt, mult mai tânăr, are tot timpul să-I calce pe urme. Marian știe ce vrea de la viață, chiar dacă are doar 14 ani: ”Vreau să mă fac fotbalist, să joc la Ceahlăul, apoi să mă transfer la Dinamo. Sunt un mare fan al lui Dinamo și la vremuri grele, chiar dacă nu va câștiga campionatul. Nu vreau să fiu Messi. Vreau să fiu un fotbalist iubit, cel puțin la fel de mult ca antrenorul meu, Florin Axinia”.
Nu e curios cum copiii, deși par inocenți, nu pot fi prostiți de oamenii maturi, chiar dacă aceștia, uneori, încearcă să le ia mințile comparându-i cu staruri din alt fotbal, din altă lume? Și când te gândești că Florin Axinia n-a făcut minuni cu Marian Drăghiceanu… Și-a făcut doar meseria, a mai insistat cu puțină dragoste, așa cum făcea când marca gol după gol pentru Ceahlăul, fără să pretindă sume exorbitante de bani, a mai pus și un dram de omenie și de interes, atunci când a fost vorba să nu lase un copil talentat la voia întâmplării. Așa se face că, în loc să ajungă în gașca lui Orlando, Marian Drăghiceanu a urcat, încet, dar sigur, treptele afirmării, de la Ceahlăul la lotul național de la Mogoșoaia.
Povestea lui Drăghiceanu spusă de Axinia
Florin Axinia, golgheterul ”all time” al Ceahlăului, singurul atacant nemțean care a dat probe de joc la Dortmund, fiind foarte aproape de un transfer în Bundesliga, l-a descoperit pe Marian Drăghiceanu. Și nici nu avea cum să nu-i sară în ochi puștiul cu un talent extraordinar în driblinguri, la un joc între copii. Povestea adevărată, de fotbalist, a lui Marian, născut pe 7 iulie 1999, într-o familie din Săvinești, la 10 kilometri de Piatra Neamț, a început pe când avea 9 ani. ”L-am văzut la un turneu și m-a impresionat. Dribla tot. Juca de unul singur aproape. L-am luat la mine acasă. A stat în casa mea din 2008 până anul trecut. L-am ținut pe mâncare, i-am oferit toate condițiile. Acum s-a mutat la internatul clubului. Aș fi vrut să-l înfiez, dar am divorțat și nu s-a mai pus problema”, spune Florin Axinia, care este în prezent antrenor al Centrul de Copii și Juniori de la Ceahlăul.
Marian nu-și cunoaște tatăl natural, fiind crescut de bunicii din partea mamei. Familia lui e la fel ca majoritatea familiilor din România: săracă. Mama nu muncește, iar tatăl lui vitreg îl ignoră. În aceste condiții, Florin Axinia a ghicit că fotbalul poate să-i schimbe viața. În loc să piardă timpul aiurea pe tăpșan și prin piețe, cum fac alți copii săraci de vârsta lui, a urmat sfatul dat de Axinia și s-a apucat de antrenamente. ”Acum doi ani, dacă Marian nu s-ar fi accidentat, am fi câștigat Cupa Hagi-Danone, de la Timișoara. Fără el, am terminat pe locul 5. În 2012, Marian a fost ales cel mai bun junior l, deși echipa n-a câștigat turneul”, își amintește Florin Axinia, apoi îi prezice un viitor strălucit. ”Marian nu are cum să nu ajungă departe în carieră. E un copil cuminte și, cel mai important, îi place fotbalul. Are tehnica lui Messi, păstrând proporțiile, și o viteză deosebită. Joacă pe postul de mijlocaș stânga, cu rol preponderent ofensiv. Este păcat ca pe un asemenea fotbalist să-l pui să se apere. Este un copil isteț și vede bine jocul. În plus, este ambițios și orgolios, care, până la urmă, sunt niște calități. Dacă știe că are el dreptate, te contrazice”, a mai spus Axinia.
Dorit de Gheorghe Hagi în Academia de fotbal
Marian Drăghiceanu este dorit insistent de Gică Hagi la Academia lui de fotbal, dar primarul Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț, nici nu vrea să audă. Motivația este că oficialii Ceahlăului suflă și în iaurt, după ce l-au pierdut pe Maxim, descoperit și antrenat de profesorul Constantin Pancu, crescut în Neamț și care a fost cedat apoi, la Cluj, fără să primească vreun ban din partea celor de la VfB Stuttgart. Acum nu mai vor să riște. ”Da, ne interesează copilul născut în 1999 pe care îl are Ceahlăul, dar nu ni-l dă Pinalti. Este, într-adevăr, foarte bun”, a recunoscut Zoltan Iașko, directorul general al Academiei și mâna dreapta a lui Gică Hagi. Este, deci, greu de crezut că jucătorul de 14 ani va pleca de la Piatra Neamț, mai ales că staff-ul administrativ al Ceahlăului are o părere extraordinară despre el.
Deși are doar 14 ani, calitățile fotbalistice ale lui Marian Drăghiceanu sunt (re)cunoscute de doi ani, de specialiștii din toată țara. Gheorghe Hagi îl monitorizează, întreabă de el cu fiecare ocazie, în speranța că-l va putea coopta în Academia de fotbal, cea care anul trecut a cucerit toate trofeele din țară, la toate categoriile de vârstă. Hagi l-a premiat pe Marian Drăghiceanu, anul trecut, cu titlul de cel mai valoros junior al Moldovei, apoi a încercat din nou de o modalitate de transfer la academia lui. Pinalti a reacționat imediat: l-a luat în cantonament, dar, cum nu îi poate face contract până când nu împlinește 15 ani, se teme că-l poate pierde. De cum s-a aflat despre talentul lui Marian, oficialii Ceahlăului s-au preocupat să nu-i lipsească nimic, cazându-l la hotelul clubului.
Selecția și jocurile la naționala U 15
La prima acțiune de selecție, din toamna lui 2013, a lotului național sub 15 ani, Marian Drăghiceanu a fost selecționat în premieră, pentru pregătirea centralizată de la Mogoșoaia. Trialul s-a ținut la Piatra Neamț. De notat că Drăghiceanu a fost desemnat cel mai bun jucător la turneul final al Cupei Regiunilor, desfășurat în vara trecută.
A jucat cu România U15 pe 27 martie contra Italiei U15 vreme de 37 de minute, meci încheiat cu scorul de 2-4, după ce tricolorii au condus cu 2-0. A mai jucat în meciul Moldova – România (scor: 0-3), din minutul 48, dar și în Moldova – România (0-1), până în min. 41, când a fost înlocuit de antrenorul Bogdan Stelea. Următorul joc, este programat pe pe data de 22 mai, cu Polonia, la Centrul de la Mogoșoaia.
[message_box title=”Florin Axinia – omul care a ”driblat” moartea” color=”red”]Fost atacant și golgheter la Ceahlăul Piatra Neamț, Florin Axinia are o poveste impresionantă. În 2007, la un an după ce a renunțat la fotbal, s-a apucat de antrenorat. ”Am început de la zero, cu copii de clasa întâi”, povestește el. La nici câteva luni de când a format prima sa grupă, Axinia a fost la un pas de moarte, după ce a suferit un accident cerebral. Operat pe creier, a revenit, spre surprinderea generală, după câteva luni, pe teren. ”Nu puteam sta departe de gazon”, a explicat antrenorul. Axinia a demonstrat că este un luptător, i-a plăcut golul, în aceeași măsură cum îi place viața.[/message_box]
Cristi SOROCEANU
Foto: Gelu CRĂCANĂ