- ECUÁȚIE, ecuații, s.f.: Relație matematică între mai multe mărimi cunoscute și necunoscute, valabilă numai pentru anumite valori ale mărimilor necunoscute (sursa: DEX)
Alegerile în Neamț au fost mai liniștite ca niciodată. Aparent, nu exista o miză deosebită pentru niciunul dintre oamenii politici locali, ca să nu ne referin aici la partide. Desfășurarea propriu-zisă a alegerilor, fără contestații și evenimente deosebite, ar fi putut întări enunțul de mai sus. La fel ca și mult discutatele alianțe și înțelegeri, de dinainte de scrutin, care ar fi fost făcute într-o manieră mulțumitoare pentru toată lumea. Pentru ca fiecare lider să-și poată îndeplini sarcinile primite de la șefii naționali. Vorbim aici despre Ionel Arsene, aflat în plin examen de probitate politică în fața conducerii partidului, după ce probitatea morală i-a fost pusă la îndoială de scandalul sexual în care se spune că ar fi fost implicat. Arsene a fost obligat să demonstreze superiorilor ierarhici că nu și-a pierdut simpatia în județ, ci, poate, doar carisma în fața unora alegători. Vorbim și despre Gheorghe Ștefan, care a trebuit, încă o dată, să dea dovadă Cotrocenilor că încă reprezintă un bazin de voturi, care merită păstrat pentru viitorul PMP-ului. Miza pentru aceștia doi a fost enormă. În cazul primului dintre ei, se juca poziția în partid, în cazul celui de-al doilea – o retragere onorabilă din viața politică. La ora la care discutăm, rezultatele se cunosc deja. După cum era de așteptat, alianța PSD-UNPR-PC a câștigat fluierând alegerile, aparent fără să se sforțeze. Ce se ascunde în spatele cifrelor, ce interese i-au mânat în luptă pe competitori, ce efecte pot avea aceste rezultate, vom încerca să deslușim în cele ce urmează.
Alegerile din punctul de vedere al PSD
În Neamț, liderul PSD Ionel Arsene a vrut clar să depășească 50% din sufragiile alegătorilor și, din acest punct de vedere, există clar o frustrare în dreptul său. Ar fi fost prilejul pentru el, și pentru Liviu Dragnea, să marcheze niște puncte pe lângă Victor Ponta, în conflictul în care cei doi îl au ca adversar pe Culiță Tărâță, liderul UNPR Neamț și președintele Consiliului Județean. Pentru asta, s-au luat toate măsurile posibile să se obțină scoruri foarte mari în comune. Cu binecuvântarea șefilor lor, au fost racolați primarii de la PDL, au fost cumpărați cei de la PNL. Dacă n-ar fi existat noncombatul din municipiile Roman și Piatra Neamț, unde a fost lăsat câmp liber de exprimare PMP-ului, atunci poate rezultatul ar fi fost cel scontat. Sau dacă primari precum cel de la Agapia și-ar fi îndeplinit obiectivul cerut, nu pe acela cu care s-a prezentat în fața președintelui – doar 37.08%!
Un studiu de caz pe câteva colegii este relevant. De exemplu, colegiul 7, considerat fieful lui Arsene, că are primari în toate comunele, după sesiunea de racolări, nu a reușit decât un 48.70%, în ciuda tuturor eforturilor. Nic măcar în Târgu Neamț, în ciuda procentului mare de participare (28,21%), nu s-a reușit trecerea scorului peste 50%.
Cele mai bune scoruri le-au obținut primarii veniți de la alte partide, cel din Crăcăoani și cel din Brusturi ajungând aproape la 60%! Scandalurile de presă în care au fost implicați Arsene și Nastasă, primarul de Agapia, au cântărit, se pare, decisiv în fața oamenilor.
Parcă în replică și pentru a demonstra că se poate, președintele executiv Liviu Harbuz a obținut fix 50% pe colegiul 3, de care s-a ocupat. Este semnul că el, cel puțin, a știut să se descurce mai bine în relația cu primarii și organizațiile locale. În felul acesta, Harbuz a dovedit și că imaginea de orășean aflat departe de problemele oamenilor, pe care au încercat să i-o creeze adversari din partid, este falsă.
Colegiul 5, aflat în supravegherea și răspunderea lui Ioan Munteanu, este singurul care a depășit 50%. 52.40%, mai exact. Dacă nu ar fi existat defecțiunile Gherăiești – cu un scor foarte bun pentru PDL – și Poienari, procentul ar fi fost și mai mare. Munteanu a dovedit că își stăpânește în mod real colegiul și că poate, împreună cu primarii, să asigure voturi fără probleme. Inevitabil, revine comparația cu Ionel Arsene, care, într-un colegiu fără adversari, nu a reușit un scor comparabil. La fel de inevitabile vor fi și întrebările din partid privind pozițiile celor doi și o eventuală rocadă de funcții. Un apropiat al lui Arsene din partid ne mărturisea cu sinceritate că, dacă Munteanu ar fi răspuns de colegiul 7, scorul ar fi fost sigur peste 50% și, la fel de sigur, Arsene nu ar fi scos același scor pe colegiul lui Munteanu.
Cele mai proaste rezultate ale alianței PSD-UNPR-PC au fost scoase, după cum era de așteptat, în Piatra Neamț și Roman. Aici, greul a fost lăsat pe umerii celor aflați în eșalonul doi al partidului de guvernământ, care s-a mobilizat exemplar, dar care nu a putut să treacă peste înțelegerea/ alianța care guvernează județul. În mobilizarea lor, liderii PSD au fost nevoiți să țină cont și de procentele pe care trebuia să le câștige PMP-ul, care, obligatoriu, trebuia să depășească PDL-ul și PNL-ul. Jocul a ieșit, dar procentul mai slab în orașe a influențat scorul general al PSD.
Dacă ar fi să tragem o concluzie, PSD a câștigat alegerile cu frâna trasă, conducerea fiind prinsă între alianța cu reprezentanții lui Gheorghe Ștefan și neînțelegerile lui Ionel Arsene cu Culiță Tărâță. Scorul este cu 5% peste media pe țară, totuși, și, dacă n-ar fi existat și indicația de a fi sprijinit Mircea Diaconu, probabil că rezultatul ar fi fost mai mare. Un PSD cu Ioan Munteanu președinte, bunăoară, ar fi obținut procente mai mari, chiar dacă înțelegerea cu Gheorghe Ștefan ar fi funcționat și în acest caz.
Eșecul PMP, lovitură pentru Gheorghe Ștefan?
Partidul Mișcarea Populară era programat să obțină scoruri impresionante în Neamț. Pentru asta, ar fi fost îndeplinite toate premisele. Gheorghe Ștefan a anunțat că votează PMP. Laurențiu Leoreanu, primarul Romanului, la fel. Elena Udrea, persoana cea mai reprezentativă din afișul plini de blugi, este deputat de Neamț, pe colegiul Romanului. Traian Băsescu a fost în Roman în timpul campaniei. Și lista atuurilor poate fi încheiată cu la-fel-de-cunoscutul deputat Mihaela Stoica. La toate acestea, se adaugă și o campanie extrem de prietenoasă pe plan local, a PSD-ului față de PMP, chiar frățească pe alocuri.
Din păcate pentru partid, toate acestea nu au contat și rezultatul a fost jenant. În Piatra Neamț, nu s-au obținut decât 3.281 voturi. Pentru comparație, să amintim că, în alegerile locale din 2012, alianța condusă de Ștefan a avut peste 17.000 de voturi! Iar la parlamentare, în plin avânt PSD, Ștefan și oamenii lui, care nu și-au pus niciun moment problema să câștige direct un mandat, au obținut în Piatra Neamț peste 8.000 de voturi. Este clar că oamenii nu au mai votat cu ce a propus, discret de altfel, primarul din Piatra Neamț.
Amănuntul că nu au votat din cauza lui Ștefan sau a PMP nu mai contează. Acum câțiva ani, dacă Ștefan propunea un popândău pe listă, ieșea popândăul fără probleme. Așa au apărut consilieri locali care ridicau teleghidați mâinile în timpul votului și erau răsplătiți cu locuri în consilii de adminstrație sau lucrări generatoare de bani și incompatibilități.
Nu este foarte clar dacă activul de partid nu și-a făcut datoria sau dacă Ștefan a fost mai puțin implicat. Rezultatul este departe de ce a așteptat șeful adevărat al PMP și va fi foarte interesant care vor fi reacțiile în următoarea perioadă.
La Roman, dezamăgirea este și mai mare. În fieful electoral al doamnei Udrea, partidul în blugi nu a obținut decât cu 11 voturi în plus față de Piatra Neamț. Nici în cele mai negre analize făcute la Cotroceni, ca să nu mai vorbim de angajamente, nu se credea că Piatra Neamț și Roman nu vor aduce decât puțin peste 6.500 de voturi. Totalul de voturi obținute pe județ (12.056) și procentul de 9,35% ar fi fost bune oriunde, dar nu în Neamț. Aici se miza pe mult mai mult, undeva pe la 15-20%. Acest rezultat ar fi fost un semn că Gheorghe Ștefan încă stăpânește situația la vot, la fel ca în trecut. Evident că adepții teoriei conspirației, cei care au lansat ideea că subitele – anunțatele – mediatizatele controale DNA au fost doar imboldul pentru intrarea primarului în PMP cu adevărat, acum dau ca sigură continuarea și finalizarea anchetelor.
PNL – confirmarea unei deziluzii
Partidul Național Liberal a intrat în campanie scindat, cu două staff-uri care se sabotau reciproc la nivel subtil, cu primarii cumpărați direct sau indirect de PSD. Ursărescu a rămas în sediul central, cu fostul prefect Lazăr pe lângă el și cu sloganul că va strânge voturi fără bani. Rezultatul în județ a fost dezastruos. Primari care altădată mureau cu PSD-ul de gât, care ieșeau la propriu cu parul în drum, acum au acceptat cu seninătate înfrângerea partidului și liniștea personală. Cazul Grumăzești este edificator. Nimeni nu a câștigat în comună până acum dacă n-a vrut primarul. Acum a câștigat PSD-ul, detașat.
În Piatra Neamț, senatorul Eugen Țapu Nazare și-a deschis sediu separat, ca să nu se spună că el împărtășește aceeași politică județeană cu Ursărescu. Mult mai apropiat de tandemul Ștefan – Arsene, a crezut că poate profita de prezumtiva înțelege dintre cei doi și va obține un scor mult peste media județului. A reușit un rușinos 9.73%, sub media județeană, în condițiile unei campanii bazate pe mash-uri imense și de prost gust, la fel de agresive ca și cele ale PMP. Ideea unei campanii separate, cu bugete separate, chiar cu mesaj separat, a fost falimentară și PNL Neamț a ieșit mult sub media pe țară. Asta în condițiile în care nu mai putea invoca motivul șicanărilor din partea lui Pinalti, calul de bătaie din campaniile trecute. Dacă, la nivelul unei filiale locale, s-ar impune demisii de onoare, PNL-ul ar fi pe primul loc. Practic, partidul nu a ieșit prin nimic în evidență în campanie, doar prestația Norică Nicolai a mai animat o filială moartă deja. Dacă ar fi să consemnăm un succes, ar fi câștigarea alegerilor în comuna Ceahlău, unde, din cele 726 voturi valabil exprimate, 212 au revenit PNL, care a câștigat cu 29.20%. Și tot PNL și-a adjudecat scorul de 26.08% la Poiana Teiului.
Alexandru Drăgan, un președinte fericit
PDL pare să fie singurul partid care a ieșit cu fruntea sus din aceste alegeri. Distrus efectiv de dezertările lui Gheorghe Ștefan și Laurențiu Leoreanu, de acceptul dat de Ștefan primarilor PDL la dansul cu PSD-ul, partidul a renăscut miraculos sub conducerea primarului din Tașca, Alexandru Drăgan. Nimeni nu credea într-un scor onorabil, nimeni nu credea că acesta va avea puterea de a face curățenie în partid și, mai ales, că va avea puterea de convingere, de a atrage oamenii îndepărtați din partid pe timpul dictatului PDL. Surprinzător, PDL a obținut același scor cu PMP, în condițiile în care tot activul de partid creat în timp de Ștefan a plecat.
PDL se poate mândri cu două victorii în județ și cu scoruri bune în câteva comune, mai ales cele din colegiul 8, unde Drăgan a candidat la alegerile parlamentare. Preșdintele PDL Neamț și-a respectat blazonul și a câștigat la el acasă, la Tașca, dar și la Ruginoasa, unde primarul Nicu Chirilă nu a avut nicio problemă cu PSD-ul. Dacă primarii din Piatra Neamț și Roman nu ar fi făcut pactul cu PMP, dacă oamenii din secțiile de votare ar fi fost toți devotați, PDL ar fi fost fără probleme pe locul II în județ. Degrigolada PNL, eșecul PMP pot reprezenta semne bune pentru viitorul filialei PDL în județ, cu condiția menținerii unei linii independente și clare.
Mircea Diaconu, cel mai bun actor dintre politiceni
Mircea Diaconu este un mare actor și un mic om politic, în ciuda rezultatului deosebit de la europarlamentare. Pe lângă talentul indiscutabil de actor – rolurile din ”Actorul și sălbaticii” sau cel din ”Mere roșii” rămân de referință și nu vor putea fi egalate de nicio prestație la Bruxelles -, a ajuns în Parlamentul European pentru că a fost consecvent. Spre deosebire de marea majoritate a colegilor de breaslă, el a înțeles că apartenența la un grup politic te face mai puternic și mai lipsit de griji. A dat zeci de declarații pro-monarhie, a participat la mitinguri, a criticat PSD-ul, pentru ca apoi să justifice cu sârguință alianța PSD-PNL, colaborarea Ponta-Antonescu. Când a fost declarat incompatibil și Antonescu nu l-a mai sprijinit, a sărit în prima căruță care l-a primit, adică la Voiculescu și Antena 3. De aici încolo, destinul i-a fost trasat cu foarte mare claritate. Antena 3 i-a făcut campanie pentru lista de semnături, i-a făcut publicitate și așa a început campania electorală. PSD-ul a prins prilejul de a-i mai da o lovitură lui Antonescu și l-a sprijinit pe față, pe modelul deja cunoscut din campania trecută, când beneficiară a fost fiica cea mică a președintelui Traian Băsescu. PSD-ul a demonstrat că poate învăța de la Traian Băsescu și alte practici în afara limbajului dezinhibat sau de maidan. Și, cum de cele mai multe ori elevul își depășește profesorul, PSD a reușit să-i obțină lui Mircea Diaconu mai mult decât i-a dat PDL-ul Elenei Băsescu în 2009. Diaconu a primit voturi în fiecare secție de votare, conform instrucțiunilor. Desigur, n-au lipsit stângăciile (sic!): electoratul de bază nu a înțeles foarte clar ce are de făcut și despre ce este vorba, așa că mulți au votat și PSD, și Mircea Diaconu, ceea ce s-a concretizat în foarte multe voturi anulate.
Bineînțeles, spre deosebire de EBA, Mircea Diaconu a primit o mulțime de voturi de la oameni care cred sincer în el, oameni care se uită mai mult la filme decât la talk-show-urile în care apărea și Diaconu. Aceștia și-au dat votul cu speranță. Mai rămâne ca Mircea Diaconu, în ceasul al 12-lea, să le demonstreze că poate juca și rolul unui politician demn. Pentru el, în primul rând, și pentru cariera sa actoricească demnă de respect.
[message_box title=”Performerii PSD” color=”red”]Primarii care au obținut cele mai mari procente sunt:
- Oniceni 76.13% – primar Ioan Duminică (PSD)
- Valea Ursului 67.30% – Ionel Smeria (PSD)
- Văleni 66.67% – Ionel Stoleru (PSD)
- Bozieni 64.34% – Doinel Grumezescu (PSD)
- Podoleni 60.56% – Cristian Croitoru (PSD)
[/message_box]
<
p style=”text-align: justify;”> [message_box title=”Performerii anti-PSD” color=”blue”]Primarii care au obținut cele mai mari scoruri împotriva PSD sunt:
- Ceahlău 29.20 (PNL); 24.93% (PSD) – primar Dumitru Coroamă (PDL)
- Tașca 38.40% (PDL); 26.24% (PSD) – primar Alexandru Drăgan (PDL)
- Ruginoasa 45.31% (PDL); 22.12% (PSD) – primar Nicu Chirilă (PDL)
- Poiana Teiului 26.08% (PNL); 23.63 (PSD) – primar Petru Bîia (PSD)
[/message_box]