Sute de plângeri penale și procese îi leagă pe consilierul local Eugen Cobzaru și primarul Valeria Dascălu din comuna Săbăoani. La finele lunii martie, alesul local a făcut alte sesizări, către Prefectură și Ministerul Agriculturii, în care s-a plâns de faptul că Primăria Săbăoani ar concesiona, în mod ilegal, o suprafață de 4,4 hectare de teren către firma SC Zoosab SRL, parte a grupului de firma Marcel, cei cu ”de ai poftă de mezel”. Faptul că între consilierul Cobzaru și primarul Dascălu sunt neînțelegeri nu mai este o noutate pentru nimeni. Parte din ele au fost strigate sus și tare, prin portavoce, tocmai de pe stâlpii de nocturnă de la stadionul Pietrei. Altele sunt confirmate în procesele verbale ale ședințelor de Consiliu de la Săbăoani, unde distinsul consilier a cerut să se consemneze exact cum o face el pe primăriță ”nesimțită”. În ce o privește, Valeria Dascălu pare să se fi resemnat cu ”apucăturile” consilierului și spune că, atâta timp cât Prefectura a dat aviz de legalitate hotărârilor pe care Cobzaru le consideră nelegale, orice vorbă în plus nu-și mai are rostul.
Teren dat cu dedicație?
Eugen Cobzaru, consilier local din partea PPDD, reclamă că acele 4,4 ha ar fi trebuit concesionate prin licitație, și nu direct, cum s-a făcut. El susține și că terenul este pășune și, deci, conform Ordonanței 34/2013, nu putea fi scos din circuitul agricol decât cu avizul Ministerului Agriculturii. Și doar dacă se oferea un alt teren în schimb. Desigur, e nemulțumit și că expunerile de motive nu sunt clar întemeiate, adică nu se aduc acte doveditoare, ci ”primarul trebuie crezut pe cuvânt”. ”Consilierilor li s-a dat un raport de oportunitate, dar, în fapt, au fost două. În primul era prevăzut clar că respectivul teren trebuia scos la licitație, iar în al doilea raport – care a fost dat consilierilor – este trecut faptul că terenul poate fi scos la concesiune directă. Am cerut documente cu privire la măsurarea respectivului teren, dar am fost refuzat. Am solicitat să particip la măsurători, dar nu am fost invitat. Mai mulți oameni din Săbăoani dețin acel teren în devălmășie. Toată lumea are câte o bucată din acea suprafață, deci nu este proprietatea Primăriei. În Ordonanța 34//2013 se menționează cum sunt administrate pășunile. Cel ce solicită scoaterea din circuitul agricol o poate face doar cu avizul Ministerul Agriculturii și trebuie să dea la schimb o altă pășune, pentru ca suprafața de pășune să nu fie diminuată. În expunerea de motive se trece faptul că suprafața nu a fost solicitată de vreun proprietar. Se comunică și faptul că au fost efectuate măsurători și că vom avea o suprafață mai mare de pășune, subliniind că asta «reiese din documentele de la OCPI» (n.r. Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară). Și eu pot scrie minciuni. Dacă se verifică la APIA, veți vedea că terenul apare ca pășune”, își enumeră nemulțumirile Eugen Cobzaru, care adaugă că nici la votul din ședință nu s-a respectat legea, fiindcă unul din amendamente a fost propus de secretarul comunei, Maricica Robu. ”Am cerut explicații de ce concesionăm direct terenul și nu prin licitație. Nu a spus nimeni nimic. În plus, după ce s-a aprobat proiectul, secretarul a mai completat hotărârea cu un articol, care preciza apartenența terenului de domeniul privat al comunei. Secretarul nu are voie să propună în Consiliul Local amendamente”.
Raport de oportunitate cu copy/ paste
Primarul Valeria Dascălu nu s-a arătat deloc impresionată de acuzele aduse de consilierul local Eugen Cobzaru. Ea susține că procedura a respectat legislația în vigoare și că, dacă nu ar fi fost așa, Prefectura s-ar fi sesizat. Despre diferența dintre cele două rapoarte de oportunitate, primărița spune că a existat o neclaritate, dar a fost remediată pe loc:
”Există un singur studiu pe e-mail-ul Primăriei, trimis de expert, pe care l-am dat consilierilor. Într-adevăr, inițial, cel care a făcut studiul a făcut o greșeală și a recomandat licitație. Crezând că toate concesiunile se fac prin licitație, a dat copy/ paste. Noi, când am văzut, i-am zis să modifice cu concesiune directă, noi fiind proprietari ai terenului și batalele fiind ale societății până în 1990. Noi avem o schiță, pentru că am măsurat pășunea, iar, conform numerelor topo, terenul pe care figurează batalele este în domeniul privat al comunei. Sunt numere topo repartizate de la OCPI Neamț. Este și devălmășie, dar lângă suprafața noastră. Societatea a făcut o cerere. Lângă suprafața Primăriei, sunt terenurile sătenilor. Nu este nicio pășune. Hotărârea a fost analizată de Prefectură, ei sunt în măsură să spună că este legală. Domnul Cobzaru are un drept de vot și dreptul la părere. Nu avea ce căuta la măsurătoare, avem contract cu firmă specializată. Nu încălcăm legea, sunt la al patrulea mandat”.
Valeria Dascălu admite că proiectul hotărârii de Consiliu local a fost modificat în ședință, dar înainte de vot, când s-a adăugat un punct care precizează că terenul de aproape 4,4 hectare, situat lângă Zoosab, este în domeniul privat al comunei: ”Ca să putem concesiona terenul, secretarul a făcut un amendament, prin care am precizat că «se atestă că acest teren este în domeniu privat». Din moment ce s-a supus votului proiectul, s-a aprobat și acest punct. Este părerea lui împotriva celorlalți consilieri”.
Și secretarul comunei, Maricica Robu, a admis că ea a fost cea care a venit cu amendament la hotărâre: ”Dacă o hotărâre trebuie îmbunătățită, eu propun și consilierii votează. Consilierii sunt cei care votează, dar și secretarul, primarul și cetățenii pot veni cu amendamente”.
Fiecare cu interesul lui
Printre alte acuze, Eugen Cobzaru a pomenit ceva de faptul că interesele primăriței pentru a concesiona terenul în cauză firmei Zoosab ar fi legat de faptul că soțul Valeriei Dascălu ar fi angajat la Marcel. Primărița neagă, subliniind, în același timp, interesele lui Cobzaru: ”Soțul nu este angajat. Am hotărâre judecătorească. Judecătorul a verificat la Registrul de Comerț și nu avem niciun fel de acțiuni, a verificat și la ITM și soțul meu nu este angajat. Zoosab crește porci și are nevoie să își rezolve problema dejecțiilor. De la ei și de la Suinprod avem bani la buget. Închidem societatea doar că domnul Cobzaru are o problemă personală cu patronul, căruia i-a cerut un magazin și din cauza asta îl reclamă peste tot?! Când s-a înființat societatea, pe vremea lui Ceaușescu, acolo era un teren cu bălți și stuf și se preta la batale (n.r. – gropi în care să fie depozitate dejecțiile). Ele sunt amenajate cu argilă. Nu vi se pare normal să concesionăm la societatea care are nevoie de ele? Până la Revoluție, a fost crescătorie de viței. Proprietarii au vândut către Zoosab, care a modificat grajdurile și crește porci. Când s-a eliberat titlul de proprietate, nu au cerut și aceste batale. Apoi a venit Marcel și aici cresc 25.000 de capete de porci. Să închidem o societate care dă de mâncare la 300 de familii ca să-i facem pe plac domnului Cobzaru?! Și pășune dacă era, tot aia este. Au dreptul să concesioneze pășune. Ei au concesionat un teren accidentat. Dacă Prefectura zice că poate, el nu! Atunci să-i fie de bine! Domnul Cobzaru mă contracandidează la Primărie și suferă că nu iese primar”, susține primarul Valeria Dascălu.
[message_box title=”De râsul… porcilor” color=”red”]
• selecțiuni din procesul verbal al ședinței
”D-nul Cobzaru Eugen insinuiază că d-na primar vrea să delimiteze pășunea pentru a o da cuiva, d-na primar spune că vrea să o utilizeze ea, d-nul Cobzaru spune: ”Luați-o, dar luați-o legal”. (…)
D.nul Cobzaru Eugen îl amenință pe președintele de sedință că dacă va semna horărarea de la acest punct îi va face plângere penală. (…)
D-nul Cobzaru Eugen arată că a solicitat și ieri și azi să i se prezinte o schiță a acestui teren, totodată a solicitat un document din care să rezulte că acest teren aparține Primăriei. Acum se dorește această concesiune pentru a intra în legalitate, dar tot printr-o legalitate, este de părere d-nul Cobzaru. Înainte de a fi batalele respective acest teren a fost pășune, el a
fost distrus de S.C. Marcel din pășunea comunei. D-nul Cobzaru mai arată că d-na primar are interese personale la această societate, deoarece soțul dânsei lucrează la această societare. D-nul Cobzaru se adresează d-lui Dascălu Costică (n.r. – soțul primarului) și îl întreabă ce interese are la Zoosab. (…)
D-nul Cobzaru Eugen întreabă când are de gând să se oprească cu încălcarea legii d-na primar. (…)
D-nul Cobzaru Eugen amenință că vor ieși oamenii în strada pentru acest lucru. (…)
D-nul Cobzaru Eugen este nemulțumit de programul de lucru din Primăria Săbăoani și este de părere că Primăria a devenit un SRL al primarului, iar programul îl stabilește cum dorește ea, în continuare afirmă că d-na primar este o nesimțită. Nemaifiind și alte discuții, d-nul președinte declară închise lucrările ședinței”.[/message_box]
Claudia MATEI
Un comentariu
Intr-adevar, sunt cateva dosare penale ce au facut obiectul a mai multor hotii a primarului Dascalu, dar dupa cum merge justitia la noi, in care animiti magistrati dau hotarari dupa cum da fiecare mai mult, eu daca nu am dat iar primarita a avut anumite influente politice dar si din partea lui fratesu procurorul si judecatorul, securist si informator al securitatii, bine inteles a avut dreptate procurorii si judecatorii care au avut dosarele in lucru.
Pentru primarul Dascalu, minciuna a devenit adevar, acele minciuni devenite adevaruri au ajuns sa distruga tara, hotia si coruptia este pe val.
Primarul este la al patru-lea mandat pentru ca a tranformat minciuna in adevar, ea minte ca nu are interese personale la Zoosab sau la Marcel atunci de ce refuza sa spuna ce face barbat-su Costica in fiecare zi de dimineata pana seara la fiemele lui Marcel, Ea se considera a fi cea mai corecta .
Hotararile consiliului local sund validate de catre Prefectura Neamt dupa interesele personale ale primarului, prefectul valideaza hotararile pentru ca asa i se impune, serviciul de legalitate a actelor din prefectura a validat multe retrocedari ilegale de terenuri in Sabaoani, este o adevarata mafie in ceea ce priveste emitere titlurilor de proprietate.
Va intreba-ti, de ce sunt anumiti judecatori spagari, si dau hotarari dupa spaga si interesele anumitor persoane
Am facuta nesimtita pe primarita pentru ca de fiecare data cand ii pun o intrebare in consiliul loca despre un fapt anume, ea pleaca de la sedinte, efectiv ingnora consiliul local