• interviu cu Sulfina Barbu, vicepreședinte PDL
– V-ați aliat din nou cu PNL. Este o alianță pentru România sau o alianță împotriva PSD?
PDL și PNL au decis să facă acest proiect de centru dreapta pentru România. Este obligația noastră să oferim o alternativă de centru dreapta pentru cetățenii României, pe termen scurt, mediu și lung. Alternativa trebuie să fie la PSD, care, din păcate, se transformă în partidul stat care dorește să pună stăpânire pe România. Dau exemplu concret legat de taxa pe stâlp: actualii guvernanți spun cu nonșalanță că această taxă nu va afecta investitorii, deoarece va fi suportată de consumatorii finali. Cine sunt consumatorii finali? Toți cetățenii României, care, din nou, trebuie să suporte din buzunarul lor incompetența Guvernului Ponta.
– În această alianță PDL-PNL încape și PMP-ul? Are loc? În ce condiții?
Până la fuziunea prin comasare a celor două partide, PDL și PNL, discutăm cu alte partide doar fuziuni prin absorbție, cu consultări prealabile. După finalizarea proiectului de țară, cu care dorim să câștigăm alegerile, toți cei care doresc să ni se alăture sunt bine veniți. PNL și PDL sunt deschise să facă fuziuni prin absorbție cu partide de centru dreapta până la formarea unui singur partid. Referitor la PMP, acest partid a exclus fuziunea, așa că nu avem ce să discutăm cu ei.
– Spuneți că se dorește formarea unui singur partid prin această alianță. Cum se va numi?
Da, se dorește formarea unui singur partid de centru dreapta. Denumirea este ultimul lucru pe care îl vom discuta. Principiul care va sta la baza fuziunii va fi cel al parității.
– PDL își va pierde sau nu identitatea prin această absorbție?
La nivel european, suntem deja în același partid și este firesc să se întâmple acest lucru și în România. Atât PDL, cât și PNL vor milita pentru o Românie modernă și pro-occidentală. PDL este garanția apărării statului de drept, independenței justiției și luptei împotriva corupției. Sunt valorile noastre și ele vor fi asumate în continuare. Identitatea noastră este dată de acțiunile politice. Aceste valori au fost asumate și de PNL, prin aderarea la PPE.
– Consfințirea acestei alianțe schimbă lucrurile în teritoriu, în unele cazuri chiar radical. De exemplu, la Neamț, unde PDL s-a aflat într-o alianță nescrisă cu cei de la PSD. Alianța din Consiliul Județean Neamț este grăitoare în acest sens, dar nici la consiliile locale n-a fost diferit. Sunteți convinsă că liderii PDL din Neamț vor renunța la înțelegerea cu PSD?
Decizia politică a celor două partide, care funcționează deja ca o alianță, este să formăm majorități în toate consiliile – locale, municipale și județene -, acolo unde acest lucru este posibil. PNL a luat decizia de a trece în opoziție la toate nivelurile. Comisia special constituită pentru colaborare la nivel teritorial va discuta cu toate filialele. Liderii PDL Neamț vor lua toate măsurile pentru respectarea acestei decizii. Cu siguranță, consilierii PDL nu vor mai vota cu PSD-ul în consiliul municipal și nici în Consiliul Județean Neamț. Consilierii care nu vor respecta această decizie vor fi schimbați de partid. PDL va retrage sprijinul politic pentru toți cei care nu vor respecta această decizie.
Alianță de dreapta, caut prezidențiabil
– Pe cine vedeți candidat la prezidențiale din partea alianței PDL-PNL? Sau cine considerați că ar trebui să fie?
Candidatul comun pentru prezidențiale va fi desemnat după efectuarea unor cercetări ample la nivel național. Dorim să desemnăm acel candidat care are șansele cele mai mari de câștig. PDL-ul are deja candidatul desemnat, în persoana d-lui Cătălin Predoiu. Urmează să-și desemneze și PNL-ul candidatul, la Congres, și, ulterior, să se desfășoare cercetări care să stabilească pe cine susține electoratul mai mult. Datoria celor două partide este să propună un candidat responsabil și capabil să îl înfrângă pe Victor Ponta.
Alte înțelegeri pe dreapta, pe stânga, pe centru
– Unificarea dreptei, în esență, s-ar face doar cu partide de dreapta. Excludeți eventuale înțelegeri cu UDMR sau UNPR pentru alegerile prezidențiale?
Nu excludem o înțelegere cu UDMR, fiind în același partid european, dar nu s-a discutat nimic până acum. UNPR, fiind în alianță cu PSD, și-a declarat deja susținerea pentru Victor Ponta. Și nu sunt pe centru dreapta, ei se revendică de centru stânga. Deci puțin probabil să avem subiecte comune. Personal, consider că nu trebuie discutat cu acest partid, dar este o părere personală.
Călcâiul lui Ahile în PSD este Ponta
– Care credeți că este vulnerabilitatea PSD? Călcâiul lui Ahile…?
Eu consider că este chiar Victor Viorel Ponta. Frica lui de a pierde tot este deja vizibilă. Nu-și asumă încă această candidatură, care este responsabilitatea lui, are conflicte cu Dragnea și alți baroni ai partidului și este erodat de guvernarea dezastruoasă pentru noi toți. Până acum a dat vina pe alții, dar acum este evident că este incompetent și corupt.
– Care credeți că au fost premisele prin care PSD a ajuns (iar) partid-stat?
În primul rând, minciuna. PSD și Victor Ponta au mințit românii că vor trăi mai bine dacă vor da votul USL. A greșit și PNL, care i-a ajutat pe socialiști să obțină o majoritate monstruoasă, care nu a făcut nimic pentru oameni, dar a făcut scut în jurul corupților în Parlament.
Despre Băsescu
– Unde îl vedeți pe Traian Băsescu după ce-și termină mandatul de președinte? Și-a spus el ultimul cuvânt în politică?
Consider că domnul președinte a avut un rol important în politica României în ultimii ani. Ca în orice domeniu, fiecare trebuie să înțeleagă că trebuie să predea ștafeta. Domnul Băsescu va decide ce va face după terminarea mandatului. Noul partid de centru dreapta a decis să privească spre viitor.
”Perdanții alegerilor europarlamentare sunt cetățenii”
– Cine a câștigat și cine a pierdut din alegerile europarlamentare?
Dacă ne uităm la rezultate, PSD împreună cu UNPR și PC au câștigat alegerile cu 37%. Trist este că în România este un alt trend decât în țările cu democrații consolidate. La nivelul Uniunii Europene, Partidul Popular European a câștigat cel mai mare număr de mandate. România trimite în Parlamentul European un număr de 16 membri în Partidul Socialist. Partidul Popular European are în componența sa 15 membri din România. Dacă vorbim despre perdanți, cetățenii sunt aceștia. Cei mai mulți au votat partide care nu au trecut de pragul electoral – Forța Civică, PNȚCD, Noua Republică, PRM, PP-DD etc. Astfel, voturile lor au fost redistribuite, în mare măsură, către PSD. PSD-ul a obținut trei mandate din redistribuire. O altă categorie de oameni a votat candidați independenți, care nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru a obține un mandat – voturi risipite – și, în sfârșit, o altă categorie a votat Mircea Diaconu. Acest candidat a obținut un număr mult mai mare de voturi decât necesarul, voturi care, de asemenea, au fost redistribuite.
Ciprian Traian STURZU