Indiferent care va fi rezultatul oficial al anchetei cu privire la incendiul din Piața Centrală din Piatra Neamț, o mare parte a populației va rămâne convinsă că a fost vorba despre o mână criminală care a provocat incendiul. Niciun fel de documente scrise, nicio teorie sprijinită din dreapta de interpretări savante nu îi vor putea lămuri pe pietreni că piața în care s-au investit la nivel declarativ 3 milioane de euro (în realitate, a fost vorba de mult mai mulți bani), a putut fi distrusă în 40 de minute, în condițiile în care cartierul general al Pompierilor se află la nici 200 m în linie dreaptă, hai 800 m dacă o iei pe pod. Cu atât mai mult cu cât pompierii au și venit repede la locul faptei, în câteva minute.
Imediat după incendiu, au fost lansate multe variante de povești cu mâna criminală care a acționat cu un scop malefic în Piață. S-au făcut calcule geometrice, trigonometrice și de geometrie spațială. S-a cercetat care este temperatura de topire pentru sticlă, pentru metal, pentru PVC, cât de repede se extinde focul… Socoteli corecte în fond. Autoritățile și-au dat cu presupusul și au încercat să dea răspunsuri.
La două zile de la grozăvie, oamenii din Piatra Neamț și din județ vin, privesc și comentează. Lait-motivul este același: focul a fost pus. Și nu l-a pus oricine, că nu se putea întinde atât de repede. Vorba cuiva direct implicat în activitatea din piață: parcă cineva dintr-un avion ar fi aruncat benzină exact peste piață.
Dincolo de vocea poporului, sunt elemente care ar putea fi luate în calcul dacă vorbim despre interesul unei persoane sau al unui grup de persoane în privința unei asemenea acțiuni. Pentru că în jurul societății Urban au gravitat întotdeauna interese majore, pentru că sumele jucate la investiții au fost foarte importante, pentru că despre investiția de la piață s-a vorbit mult, în sensul prețurilor foarte mari la momentul construcției, achitate unor firme prietene. Și pentru că, în acest moment, se schimbă garda la conducerea orașului, iar în ciuda înțelegerii făcute – ca trecerea să fie una pașnică – au început disensiunile. De aici pare a veni justificarea dorinței de curățenie cu orice preț, în toate sensurile posibile.
Vocea poporului
Pe rețele de socializare, știrea privind incendiul de la piața centrală din Piatra Neamț a fost comentată în fel și chip. Am ales doar câteva dintre sutele de luări de poziții, tocmai pentru a arăta diversitatea lor.
”Cam dubios să fie așa pagubă de proporții, atâta timp cât existau sisteme de alarmă și antiincendiu…”
”O fi fost poate o mână criminală aici. Curaj și putere pentru cei ce au investit în această piață, și putere să treacă peste pentru cei ce-și aveau locul de muncă aici.”
”Kaufland vrea să deschidă la 1 mai, vis-a-vis de Lidl… nu are nici o legatura cu dolinexu care a oferit cat cereau pe spatiu… daca era vb de dolinex se intampla acolo ceva doamne fereste… e deajuns ca la mororul unei combine frigorifice sa lasi o carpa o hartie si sa ia foc… si daca paznicu a observat tarziu… curios e de ce sistemul de incendiu nu sa declansat… daca ele se declanseaza daca fumezi si o tigara sub el si dai fumul in el… iar la o temperatura mare acele sticlute din ele cu mercur se sparg si ar fi trebuit sa se declanseze automat. ori sistemu era de forma pus ori a fost oprit alta explicatie nu este…”
”Pana la urma ce va aparea acolo? … un nou kaufland? Că se chinuiau sa puna mana pe 8 martie… acum ca trebuie sa darame tot… noua conducere tre sa faca profit… personal… nu?”
”Se poate intampla oricui, ard si depozite mai mari decat o piata moderna. De acum d-nul Ștefan scapa de speculantii din piata… dupa refacerea pietei poate avem si noi preturi mai de buzunarul nostru”.
Varianta răzbunării
La CMI Urban, după plecarea fostei conduceri și instalarea directorului-consilier PSD Ioan Timaru, au avut loc tot felul de tentative de a lămuri niște situații în companie, unele cel puțin bizare. De exemplu, chiriași care aveau sute de milioane datorii, dar care ocupau, bine-mersi, spații în piețele orașului. În cazul lor, s-a vorbit despre protecție, politică sau pur și simplu interesată. Cazurile sunt reale și au în vedere zeci de firme, printre care și unele aflate în directă legătură cu angajați de la Urban. Ziarul Ceahlăul marcă înregistrată a prezentat aceste cazuri, de oameni care au profitat de societatea orașului, folosind-o ca pe o bancă de muls, care dă credite extrem de avantajoase și nu manifestă dorință de a le recupera. Noua conducere a refuzat să mai încheie contracte fără garanții și fără plata chiriei la zi. Nu pe toată lumea, desigur. Cei care s-au orientat spre PSD au mai fost păsuiți, asta ca să luăm doar cazul unui chioșc de la intrarea în piața Mărăței, care rezistă deși nu și-a plătit chiria și n-a respectat nici eșalonarea. De la noua politică managerială, au apărut mari nemulțumiri, iar mulți din beneficiarii de standuri au renunțat, primind în schimb tarabe. Ceea ce le-a amplificat nemulțumirea. Evident, n-au lipsit amenințările la adresa noilor șefi, nici amenințările dedicate personajelor de la Urban, care ar fi trebuit să le asigure protecția și care, se presupune, nu făceau asta din altruism.
Este o ipoteză ce nu poate fi ignorată, chiar dacă este greu de imaginat că cineva cu capul pe umeri ar fi putut duce răzbunarea atât de departe.
Varianta conspirației pentru a ascunde urme
Este cea mai discutată dintre toate. Se vorbește despre contracte făcute cu dedicație atunci când s-a construit piața, cu firme din ograda PDL-ului, cum ar fi cea a omului de afaceri Vasile Doru Berea, dar, evident, nu este singura. Se mai vorbește despre lucrări făcute la dublu, chiar scoase la dublu pe SEAP, după cum se vehiculează și îndepărtarea funcționarului care nu a vrut să se supună ordinului de a face acest lucru. Toate aceste discuții au un sâmbure de adevăr, fiindcă este clar că lucrările au ajuns la firme de casă, cu minima respectare a procedurilor. Ce urme ar fi trebuit ascunse în acest caz?
În primul rând, ar fi vorba despre materialele folosite, care nu ar fi corespuns cu cele din proiect. În felul acesta, radical, orice persoană interesată să-și bage nasul într-o verificare concretă a lucrării ar trebui să renunțe. E foarte greu să mai combați cu o mână de cenușă sau cu fiare arse realitatea unor devize și facturi întocmite cu mare acuratețe. Bineînțeles, speculațiile pot continua pe acestă temă.
În al doilea rând, pe aceeași versiune, a urmelor de ascuns, există și o altă posibilitate, mult mai plauzibilă, fiindcă aduce în față o mult mai facilă ducere la îndeplinire a actului criminal. Este vorba despre un ipotetic control intern, amănunțit, care ar fi vizat contractele din Piața Centrală. Legendele interne vorbesc despre comercianți care aveau contracte pe suprafețe foarte mici, ei ocupând, în realitate, standuri mari și netrecute în contract. Evident, aici se discută și despre mulți bani la negru care ar fi trecut prin administrația pieței. La fel de negri ar fi fost și banii încasați de la tarabagii și producătorii particulari, care erau și ei taxați în mod preferențial. Elementul principal al întregului scenariu ar fi șeful pieței, Valentin Mâțu, care s-ar fi temut o eventuală dare în vileag a acestor lucruri. În tentativa sa, ar fi fost ajutat chiar de cei pe care îi proteja. Autorii acestei teorii au mers până la detalii de genul că incendiul a fost declanșat taman pe când administratorul era plecat din oraș. În mod firesc, teoria a fost întărită de pasivitatea și resemnarea cu care chiriașii au acceptat situația și nu par a avea nicio pretenție, în afară de aceea de a fi lăsați să-și continue activitatea.
Este foarte greu să crezi astfel de lucruri, cu atât mai mult cu cât nu le poți și demonstra, cel puțin în lipsa unor mijloace specifice.
Varianta ”incendiu pentru a da spațiul cu dedicație”
Pare a fi teoria care prinde cel mai bine contur acum, după eveniment, fiindcă pietrenii s-au obișnuit să nu mai creadă în coincidențe, chiar când e vorba despre o asemenea nenorocire sau poate tocmai în aceste situații. Ei au învățat că întotdeauna când s-a întâmplat ceva, cu terenuri sau obiective aparținând primăriei Piatra Neamț ori societăților acesteia, urmările au fost în detrimentul orașului, dar în folosul unor apropiați ai primarului Ștefan. Așa s-a întâmplat când au fost scoase la licitații spații aflate în administrarea Aqua Calor sau altor societăți similare ei, care au fost închiriate preferențial unor personaje precum Viorel Măstăcăneanu, Andrei Baciu, Vasile Pruteanu, prin interpuși. Ca să amintim doar câțiva dintre ei. La fel s-a întâmplat cu terenurile ajunse în proprietatea Aqua Calor – de ce o fi având societatea nevoie de ele și cine le-a dat? – care s-au deplasat cuminți în direcția indicată. La fel și spațiile aflate în plin centrul orașului, sub sediul PSD, care, și ele, au ajuns la cine trebuia, la prețuri atent stabilite.
Ca să nu mai insistăm prea mult asupra trecutului, avem și un exemplu recent, al terenului de la Baza Hipică, vândut de Fisc pentru a plăti planurile fantasmagorice și faraonice puse în aplicare la Piatra Neamț, de genul telegondolă sau pârtie de schi cu fața la răsărit. Toate aceste lucruri și multe altele au dus la apariția teoriei de mai sus. Elementele ei principale se bazează tot pe oameni din piață, care ar fi pus planul în aplicare, și pe interesul unor persoane de a pune mâna pe zona atât de râvnită a pieței. De aici, variantele discutate sunt multiple. Prima vorbește despre un mare lanț de magazine, care ar fi vrut zona pentru construirea unui supermarket, dar ar fi vrut terenul liber de construcții. Asta nu s-ar fi putut realiza prin metode de convingere a opiniei publice și a comercianților din piață, așa că trebuia creat un eveniment major. Pentru a se ajunge la finalitatea planului, ar trebui ca toți comercianții (sau marea lor majoritate) să accepte să se mute în alte locuri indicate de primărie, spre bazarul din str. Muncii, celelalte piețe din oraș sau spre… aiurea.
O altă variantă vorbește despre interesul grupului care a cumpărat un teren de la Urban și a constiuit o aripă de magazine în lateralul pieței, spre Mall, care grup, folosind relațiile din Primărie, banii și influența de care dispune încă, să poată interveni din postura de investitori privați, care vin să salveze activitatea din piața centrală, în condițiile în care sunt de notorietate datoriile societății Urban și problemele cu care se confruntă de mai mult timp. Toate variantele acestei teorii, pentru că mai există câteva, au ca numitor comun faptul că nu s-ar putea realiza dacă nu ar exista influență reală și puternică asupra Consiliului Local.
Piața Centrală, un pom mult prea lăudat
În prezentarea modernă, care a și ars pe 19 iulie, Piața Centrală a Pietrei a fost inaugurată în noiembrie 2007, în prezența primarului Gheorghe Ștefan, a șefului CJ Neamț de atunci, Vlad Marcoci, și a președintelui PLD de atunci, Theodor Stolojan, aflat în campanie la vremea aceea. Inaugurarea venea să încununeze un proiect demarat în 2005 și intrat efectiv în lucru un an mai târziu. A fost una din investițiile asupra cărora s-a insistat mult, inclusiv la nivel de informări constante și periodice asupra modului cum se derulează lucrările. Monitorul de Neamț, în ediția din 19 octombrie 2006, vorbea pe larg despre ”Ritmul accelerat în modernizarea Pieței Centrale” și atingea toate aspectele proiectului de ”Reorganizare și modernizare a Pieței Centrale «Sf. Gheorghe»”, întocmit de Edil Proiect. Materialul de presă aducea în prim-plan, cu titlu de premieră, tocmai normele PSI asupra cărora s-a insistat. Cităm:
«În Piata Centrala a fost montat, pentru prima data in existenta sa, cu ”inel de incendiu” – o gura de alimentare cu apa, foarte necesara pompierilor, in cazul producerii unui incendiu. Anul 2006 a fost consacrat celei de a doua etape, lucrarile fiind executate de trei firme: Ruginex – care se ocupa de structura metalica, Bercas – de extinderi, si Unicat Construct – de realizarea peretilor. (…) Infrastructura pentru utilitati si cea stradala au fost proiectate potrivit necesitatii de asigurare a conditiilor de confort si civilizatie pentru comercianti si clienti. In privinta canalizarii, a fost preferata solutia prin care sa fie usor vizitabila si acoperita cu un gratar special, proiectat in acest sens. De asemenea, se doreste amplasarea unor hidranti exteriori. Zona pentru deseuri este prevazuta sub platforma parcarii si va fi prevazuta cu spatii speciale, in functie de natura deseurilor: organice, hirtie, lemnoase, metalice, chimice etc.»
Un fost director se întreabă
Andrei Dina, care a acumulat experiență în funcția de director al unei societăți de-a Primăriei, fiind manager la Perla Invest, a avut mai multe dileme exprimate pe o rețea de socializare. Una din ele ne-a atras atenția prin seriozitate, pertinență și gravitatea întrebărilor. Comentând știrea despre paznicul pieței, care consumase alcool, spune:
”Cert, paznicul are vina lui și pentru că a băut trebuie să plătească, numai să nu-l transforme în Acarul Păun! Sisteme de siguranță? Senzori de fum? Sprinklere? Asigurări? Instalații electrice improvizate? Panouri de distribuție electrică?”
Trebuie să recunoaștem că fostul director al Perlei ridică niște probleme legitime.
Simbolul orașului: un uriaș lighean de plastic
O altă opinie, tot avizată, vine din partea unui pompier, care a făcut parte din primul echipaj sosit la incendiu. Acesta susține că în momentul când au sosit pompierii focul era deja de nestăpânit: ”Incendiul a fost cu siguranță anunțat târziu, iar cei doi martori mint. Paznicul minte, că era beat și n-a vrut să fie el cel tras la răspundere, iar vânzătorul minte pentru că s-au înțeles să îl acopere. Cei doi au stat cel puțin 15 minute încercând să stingă focul cu stingătoarele, apoi au anunțat incendiul. Iar când au anunțat, exact asta au spus: arde un modul. De asta a și fost trimisă o singură mașină. Dacă se anunța cu adevărat ce era acolo, plecau măcar trei mașini de pompieri. Iar într-un sfert de oră, din mase plastice și ulei, faci un foc de toată frumusețea. Ancheta va stabili care este adevărul, dar dacă nu e așa cum vă spun, eu îmi dau demisia”.
Elementul de certă noutate l-ar reprezenta minciuna paznicului și complicitatea vânzătorului de artizanat. Dacă este așa, apare întrebarea, la fel de legitimă, referitoare la teoria complotului. Cei doi au acoperit doar beția unui paznic sau și altceva, ceva mai grav? Luând de bună declarația pompierului, apare nefirească, într-un fel, pasivitatea în declarațiile de până acum, a celor de la ISU Neamț, care n-au intervenit să dezmintă ferm varianta celor doi martori care au intrat primii în hala aprinsă.
Reținem și faptul că mult-lăudata investiție a primăriei, Piața Centrală, mândria orașului și încununarea realizărilor administrației Ștefan, era, în realitate, ”un uriaș lighean de plastic” – după cum a descris-o același pompier -, iar în aceste condiții ar fi trebuit să beneficieze de măsuri mult mai specifice de pază și protecție împotriva incendiilor.
Valentin BĂLĂNESCU
3 comentarii
Articol foarte pertinent. Inca o ticalosie care demonstreaza ( de mai era nevoie ) ca noi, pietrenii , suntem bataia de joc a “alesilor” si “numitilor” deopotriva. Daca se voia, incendiul
era localizat si stins urgent. Pompierii au venit si-au stat la ” spectacol” , la fel ca noi, prostimea . Uf !
Articol foarte pertinent. Inca o ticalosie care demonstreaza ( de mai era nevoie ) ca noi, pietrenii , suntem bataia de joc a “alesilor” si “numitilor” deopotriva. Daca se voia, incendiul
era localizat si stins urgent. Pompierii au venit si-au stat la ” spectacol” , la fel ca noi, prostimea . Uf !
Articol foarte pertinent. Inca o ticalosie care demonstreaza ( de mai era nevoie ) ca noi, pietrenii , suntem bataia de joc a “alesilor” si “numitilor” deopotriva. Daca se voia, incendiul era localizat si stins urgent. Pompierii au venit si-au stat la ” spectacol” , la fel ca noi, prostimea . Uf !