Conf. univ. dr. ing. Sorin Dorin Baciu, din cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, un specialist de necontestat în domeniul său, povestea, pentru Mesagerul de Neamț și pentru cine avea urechi și dorință să-l asculte, ce se va întâmpla cu Cozla în timp și cum se va prăbuși peste oraș.
«Vor fi victime pe strada Ștefan cel Mare
Sorin Baciu: „Jumătate din Cozla este distrusă. Se va vedea că este cea mai mare tâmpenie care s-a făcut la ora actuală. Într-un timp relativ scurt, va fi o alunecare de teren peste vilele care sunt la Sud. De ce? Pentru că s-a tăiat drum în bază, pe placă de marnă bituminoasă și s-a săpat toată pârtia asta pentru începători pe creastă și pe urmă s-a continuat pe curbă de nivel pe partea nordică. Este exact cum intenționezi și cum vrei ca o bucată de munte să se rupă și să se ducă la vale. Vor fi victime… Cred că singura șansă ar fi aducă o firmă adevărată de geotehnică, să atragă atenția, pentru că o bucată foarte consistentă din muntele Cozla va cădea cât de curând – dacă vom avea timp ploios, foarte ploios, primăvara în general – cu tot cu telegondolă peste casele de pe strada Ștefan cel Mare. Cu certitudine spun lucrul ăsta! Nu sunt singurul geolog care spune asta. Sunt geologi inclusiv din Piatra Neamț care au atras atenția că s-a săpat enorm. Este aberația-aberațiilor. Tu vrei să ucizi oameni în Piatra Neamț?… Drumul ăla pe care l-au lățit până sus… este criminal.
A mai fost alunecare de teren pe Cozla, la începutul secolului trecut, pe zonă de placă de marnă bituminoasă. Tot moțul ăsta pe care au construit ei telegondola este placă izolată. Sub ea sunt argile. Ea este înclinată exact către Ștefan cel Mare. Când sapi drum, când îl tai în serpentine, ce faci? Destabilizezi muntele în bază. Asta-i una. Când mă duc pe creastă și tai toată creasta și vin pe curbă de nivel din spate, ce accentuez? Infiltrațiile!!! Când va fi un an ploios, pe toată lățimea aia de pe creastă și pe toată pârtia din spate se bagă infiltrații în argilele de dedesubt și marnele o să alunece. Cât e de simplu, orice om poate să înțeleagă. Nu trebuie să fii geolog… Au spus geologii ceva prin 2009-2010, dar nimeni nu face nimic.
O parte bună din Ștefan cel Mare o să fie acoperită. Și-o să fie victime într-un timp foarte scurt. Când spui scurt, te gândești la 2 ani de zile, la 5 ani sau la 10 ani. Este extrem de scurt la scară geologică.
Eu, când am urcat în toamnă (în 2011 – n.red.) și am văzut ce au defrișat… E la mintea unui handicapat mintal să nu razi stratul «în cap». Nu se face niciodată așa ceva. Unde este studiul geotehnic corect? În momentul în care tu tai straturile geologice «în cap», tu facilitezi infiltrațiile. Când știi că e față de strat, nu se poate să nu te aștepți la consecințe. Eu nu știu unde-i studiul geotehnic la ce-o făcut ei. Care-i firma care le-o dat avizul pentru așa-ceva? Sunt criminali! Din punctul meu de vedere, ăștia o să ucidă oameni jos, în Ștefan cel Mare. Lasă vilele, astea nu contează, nu mai interesează pe nimeni. Și dacă vila-i asigurată, ia banii pe ea. Ține minte, păstrează înregistrarea și-o să vezi că așa se întâmplă. N-am nimic cu nimeni, dar ăștia care au avizat sunt niște criminali.
Geologic, cum au săpat și ce au făcut, este o dramă. Neamțul o să rămână un exemplu la nivel național pentru tâmpeniile pe care le face. Nu-i mai implic pe arii protejate, ci implic uciderea oamenilor. Am spus treaba asta cu ariile protejate și când au venit ziariști de la București. Au vrut să nu-mi pună numele, să mă protejeze, dar am spus să-l pună.”
– Ar fi soluții să se salveze ceva, să se remedieze ceva?
Nu mă pricep la partea asta, nu e domeniul meu. Dar dacă vin precipitații, va fi foarte, foarte dificil. Tehnic, de-acuma, să se ocupe constructorii. Geologul expune situația. Partea tehnică îi aparține constructorului. Dar cu puțuri de absorbție, sigur nu, pentru că plăcile au 20, 30, 40 de metri în totalitate și nu știi de unde o să plece, dar cu certitudine o să plece la vale. Îmi asum esponsabilitatea pentru ce-am spus.»
Lutul s-a spălat deja, acum cad stânci
”În perioada 1982-1985 s-a lucrat pe Cozla, pe două fronturi”, ne-a declarat un inginer hidrotehnist, care a coordonat amenajările. „În porțiunea de la platforma de pe care se vedea panorama orașului și până la Colibele Haiducilor s-au făcut șanțuri de gardă, care să preia apa de ploaie, iar pe strada Apele Minerale, în zona spre Kaufland, s-au montat două rezervoare care alimentau populația de la Orion, strada Petru Rareș și străzile adiacente. Solul nu a fost niciodată stabil. Când se lucra la rezervoare, am sesizat apariția unor fisuri, pe care le-am tot măsurat, vreme de doi ani, să vedem cu evoluează. S-a făcut un studiu și am decis că varianta cea mai sigură este să facem un zid de sprijin. Și vorbim despre două rezervoare, amplasate la baza dealului, nu despre lucrări masive care să traverseze versantul. Tot din considerentul de a nu provoca natura, care se răzbună, am făcut șanțurile de gardă, cu traversare care ducea spre Trei Căldări și cu trepte ca să rupă presiunea apei. Am fost acum și am văzut ce-a rămas din ele. Am înțeles că s-au făcut săpături pentru a racorda la canalizare un restaurant de sus și, cu această ocazie, șanțurile au fost distruse pe anumite porțiuni. Este suficient să nu mai funcționeze pe câțiva metri, pentru ca apa să o ia necontrolat la vale și să antreneze bucăți de stâncă. De altfel, am și văzut un pietroi, cât o masă de bucătărie, rostogolit prin tufișuri și oprit, deocamdată, într-un arbust. Nu știu ce să zic, mi se pare total iresponsabil să rezolvi problema unei canalizări, creând alte probleme mult mai grave. Deja dealul e spălat de argilă, au rămas rocile, care clivează și o vor lua la vale. Teoretic, nu se poate turna un metru pătrat de beton pe Cozla fără studiu geologic. Noi, acum mai bine de 30 de ani, am făcut aceste amenajări, tocmai pentru că geotehnicienii stabiliseră că dealul nu e stabil. Și am luat măsuri preventive. Iar dacă atunci situația se prezenta astfel, mă întreb cum e posibil ca nimeni să nu-și fi dat seama ce fel de riscuri prezintă o încărcătură atât de mare de construcții (inclusiv fundația pentru un stâlp este o construcție), în condițiile în care, în paralel, s-a mai comis o agresiune asupra dealului, prin defrișările masive”.
„Ca pentru orice om, cea mai mare mulțumire este să-și vadă visurile realizate. Încă din 2004, dinainte de preluarea mandatului și după ce am fost investit ca primar, gândul meu a fost să-i fac pe locuitorii municipiului mândri că sunt pietreni. Mi-am propus să reclădesc faima orașului Piatra Neamț și să-i fac pe ceilalți să-și dorească să-i redescopere farmecul de oraș turistic. Am încercat să fac acest lucru prin transformarea Piatra Neamțului într-un oraș cu adevărat turistic. De aici și investițiile majore în infrastructură și obiectivele turistice, precum telegondola, telescaunul, pârtia de schi, ștrandul municipal și chiar stadionul. Sunt obiective care vor reuși să impună municipiul Piatra Neamț pe harta turistică a României” – Gheorghe Ștefan, gânduri de primar la final de prim mandat, 26 aprilie 2008.
Imaginea dezastrului
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Pentru că nu s-a făcut șanț, muntele a luat-o spre unde știa mai bine: la vale.
Șanț nu, dar avem instalații electrice bine marcate.
Aici ar fi trebuit să fie un șanț, care să adune apele și să le direcționeze.
în ciuda lucrărilor masive în care s-au pus sute de tone de beton
Imaginea dezastrului
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Adevărurile lui Sorin Baciu
Pentru că nu s-a făcut șanț, muntele a luat-o spre unde știa mai bine: la vale.
Șanț nu, dar avem instalații electrice bine marcate.
Aici ar fi trebuit să fie un șanț, care să adune apele și să le direcționeze.
în ciuda lucrărilor masive în care s-au pus sute de tone de beton
Un comentariu
drumul de pe Cozla trebuia refacut. nemaiexistand bani, adica sustinere politica, lucrarile au sistat in cel mai nepotrivit moment!