Mugurel Cozmanciuc a ajuns să conducă PNL Neamț pentru că organizația era în pragul autodistrugerii dat fiind conflictul dintre Dorinel Ursărescu și Eugen Țapu Nazare. Cozmanciuc este un nume cunoscut în partid, la un moment dat numele său a fost vehiculat ca posibil înlocuitor al lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Nu neagă legăturile cu acesta și nu se dezice de el. Este de loc din Vatra Dornei, a absolvit Liceul Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Spune că iubește și respectă istoria națională, că aceasta și jocul de șah sunt pe primul plan dacă ar fi să vorbim despre pasiuni. Joacă fotbal și înoată de fiecare dată când timpul îi permite. Este membru PNL din 1999 și a ocupat diverse funcții, de la consilier municipal la secretar de stat la Ministerul Mediului și Pădurilor, unde se mândrește cu Strategia Forestieră Națională pentru sectorul forestier (2013-2022). Este, din 2012, deputat de Iași și spune că nu vrea să dea greș în Neamț. Reorganizarea filialei pare să fie un ”pariu politic ” pentru deputatul de Iași. Din acest motiv, dar și pentru prezentarea sa în fața marelui public, am ales această cale, a interviului.
– Dle Cozmanciuc, sunteți un ieșean ajuns în Neamț într-o postură deloc plăcută: șef la unui partid ”decimat” de neînțelegeri și orgolii, unde, cel puțin în ultimul timp, munca de partid a fost înlocuită de luptă în partid. Este o poziție comodă?
– Nu este vorba despre o poziție plăcută sau mai puțin plăcută, este vorba despre un drum de construcție a unei organizații PNL puternice, pe care mi l-am asumat. Din punctul meu de vedere, politica este o activitate făcută pentru interesul oamenilor, iar PNL Neamț trebuie să aibă capacitatea să lupte pentru aceștia și pentru dezvoltarea economică a județului. Cea mai incomodă poziție a unui politician este cea în care nu se preocupă de comunitate și destinele cetățenilor din comunitate. Eu nu voi fi niciodată în această situație, pentru că îmi doresc să reprezint, alături de colegii mei și echipa PNL Neamț, interesele oamenilor la București și în forurile decizionale ale județului. Agenda publică a PNL Neamț va coincide întodeauna cu agenda publică a necesităților locuitorilor din Neamț. De aceea, cred cu tărie că Neamț este un județ privilegiat al României. PNL Neamț trebuie să devină o filială care să ducă bătăliile pentru interesul nemțenilor și din acest moment trebuie să înceteze orice conflict al orgoliilor între membrii PNL Neamț. Împreună, uniți, vom reprezenta cetățenii.În acest moment, în viața organizației PNL Neamț vorbim despre un moment T0, în care trecutul este parte a istoriei, dar din care vom învăța pentru a nu greși. Și vreau ca împreună cu echipa unită a noului PNL Neamț să privim spre viitor și să vorbim cu încredere despre ce putem realiza. Am arătat în colegiul meu, la Iași, că am muncit pentru partid și pentru oamenii care m-au ales. Mi-am făcut datoria și am scos un rezultat foarte bun la europarlamentare. Aici, la Neamț, trebuie să facem o evaluare clară a filialei, să ne stabilim target-ul realist, iar cine vrea să tragă pentru partid este binevenit. Eu personal o să îl sprijin, iar orgoliile trebuie să fie lăsate deoparte. Îmi asum cu totul acest proiect. Cu cât PNL Neamț va fi mai puternică, cu atât Moldova va conta mai mult în ochii guvernanților de la București.
– Dacă apelăm la orice motor de căutare, numele dvs. este asociat cu numele lui Relu Fenechiu. Cât este adevăr și cât este mit în această legătură?
– Dacă veți privi cariera mea politică, de-a lungul timpului, veți vedea un profil de om politic, cred eu, corect, cu o ascensiune firească. Am activat mulți ani în organizația Iași și asocierea mea cu numele dlui Fenechiu este firească, naturală. Acolo a funcționat o echipă mai bine de 15 ani.
Echipa PNL Iași, sub conducerea dlui Fenechiu, a dat miniștri, secretari de stat, cei mai mulți parlamentari pentru PNL și cel mai mare număr de primari liberali. Dacă, în 2000, organizația PNL Iași avea 7 primari liberali, în 2004 a ajuns la 17 primari liberali, în 2008 a crescut la 36 de primari liberali, iar după 2012 PNL Iași poate vorbi despre o echipă unită, cu 45 de primari liberali, dintr-un total de 98 de primari din judet. Exemplele pot continua, dar important este să apreciem și să subliniem că, sub conducerea dlui Fenechiu, PNL Iași a însemnat o echipă unită, încredere și performanță. Proiectele și fondurile pentru comunitate au fost deviza care ne-a unit. Politic vorbind, această asociere a însemnat performanță, o spune toată lumea. În orice istorie politică este o parte de adevăr și una de mit. Nu am ce să clarific sau să neg, veți vedea ce voi face pentru Neamț și veți înțelege mai bine atunci ce înseamnă să construiești o echipă și o organizație puternică. Restul sunt detalii.
– Ce veți face, concret, pentru revitalizarea partidului? Mulți oameni care au fost implicați direct în activitatea filialei au trecut în linia a doua, chiar a treia, și așteaptă.
– Vin cu o experiență de 15 ani în politică, de la simplu membru, până la secretar de stat, deputat, vicelider de grup parlamentar, etc. Știu ce înseamnă viața de partid, cum se construiește o organizație și ce trebuie făcut.Nu există pentru mine linia a doua sau a treia, pentru că rezultatele vor fi colective. Nu am alt obiectiv decât victoria. Sunt hotărât să luptăm pentru această filială, pentru cetățenii și pentru primarii noștri. Fiecărui om trebuie să-i oferim perspectivă. În primul rând avem nevoie de o organizare clară, în care să știm cine e responsabil de fiecare zonă și ce probleme sunt. La situații speciale, e nevoie de măsuri speciale.
Apoi începem să reconstruim organizațiile municipale, orășenești, comunale, de tineret, femei, organizațiile de cartier. Va fi o muncă titanică. Revitalizarea înseamnă în primul rând organizare. Pentru toate acestea, am un plan care cuprinde înființarea de departamente, un secretariat complex și funcțional, un sistem de creare a rețelei electorale, care să producă primele rezultate în noiembrie.
Apelul meu este clar, cine vrea să muncească pentru PNL Neamț și nemțeni este așteptat la partid în fiecare ceas! Toți cei care au idei, convingeri și dorințe de a face politică liberală și de a lupta pentru bunăstarea nemțenilor sunt bineveniți.Toate aceste lucruri le voi prezenta membrilor PNL Neamț, ei vor fi 100% partenerii mei pentru drumul pe care plecăm împreună.
– Eugen Țapu sau Dorinel Ursărescu? Amândoi sau niciunul?
– Sunt doi oameni cu foarte multă experiență politică, cu notorietate locală și națională, cu profiluri diferite, fiecare cu meritele sale. Și dl Țapu și dl Ursărescu sunt liberali cu state vechi și lideri în sine. Am spus de la numirea mea în funcția de președinte PNL Neamț că orice construcție pleacă la drum cu o echipă. Cred cu convingere că solidaritatea duce mereu la rezultate bune. Apreciez dorința manifestată a dlui Țapu de a construi o echipă împreună cu mine în cadrul PNL Neamț, aflată în directa mea coordonare. Regret însă că în acest moment dl Ursărescu încă nu a luat o decizie în acest sens, dar am răbdare.
Îmi exprim deschiderea de a fi cu liberalii împreună pe același drum. Voi respecta deciziile fiecăruia și mă voi comporta corect față de fiecare persoană. Trecutul este istorie pentru mine, viitorul este orizontul spre care mă îndrept. Eu nu voi face alegeri între persoane. Voi crea, împreună cu colegii liberali de la Neamț, cadrul unde să se regăsească toți oamenii care vor să promoveze ideile liberale în agenda publică. Împreună vom face agenda publică.Vreau să ne regrupăm și să mergem înainte, ne așteaptă vremuri pe care nu le putem anticipa.După această toamnă, poate fi greu sau bine pentru noi la nivel central. Dar, dacă nu avem grijă, dacă ne răfuim între noi, județul Neamț nu va conta la București.
– S-a modificat statutul PNL și s-au înființat funcții de secretar general la filialele județene? Vă întreb apropo de unele declarații, care spun că la Neamț va veni pe această funcție Mihai Țurcanu, de la Botoșani?
– Decizia privind funcțiile din organizație va fi anunțată public, o singură dată, dar după consultarea și implicarea în decizie a tuturor membrilor PNL Neamț. În acest moment nu s-a luat nicio decizie. Eu fac echipa cu orice persoană care vine aici cu bună credință și care respectă agenda nemțenilor. Ce pot să vă zic altceva, decât că sunt încrezător să văd cum colegi de ai mei din alte județe, în speță dl Mihai Țurcanu de la Botoșani, dorește a se integra in echipa PNL Neamț. Întotdeauna, oamenii cu experiență, dacă o folosesc cu sinceritate si onestitate, produc beneficii. Aș fi bucuros să am alături cât mai mulți oameni cu experiență. În primul rând nemțeni, dar și din afară. Dl Țurcanu este un om cu experiență politică și administrativă, dar, repet, nu s-a luat încă o asemenea decizie.
Important este să vorbim despre proiecte și nu despre persoane. În general în România, s-a promovat o politică a persoanelor și mai puțin a proiectelor. Și de asta sunt multe lucruri nefuncționale.
– Nu e nelalocul ei situația cu două săbii în aceeași organizație, unul din Iași și altul din Botoșani? E vorba cumva de o supraveghere reciprocă?
– Suntem departe de scenariul unei supravegheri reciproce, nici nu cred că există așa ceva în PNL. Nu e vorba de ieșeni sau botoșăneni, repet, ci de cum să construim mai repede o organizație performantă, în care nemțenii să se regăsească și care să-i reprezinte cu cinste în administrația locală și centrală. Am deschidere către toți cei care au gânduri sincere în privința organizației PNL Neamț. Voi privi cu relaxare orice dorință de implicare în viața organizației. Voi fi primul care-i voi susține și promova pe toți cei care vor să muncească pentru PNL Neamț. Vin cu experiența unei organizații foarte puternice, care, însă, are nevoie de parteneri în Moldova, tot puternici. Cu cât avem organizații ale PNL mai puternice în Moldova, cu lideri care se bat pentru interesele oamenilor la centru, cu atât șansa regiunii crește.
– Ce va fi mai greu de realizat într-un timp așa de scurt, până la prezidențiale: reorganizarea filialei, în sine, sau colaborarea cu un PDL care are majoritatea aleșilor locali în PMP sau, mai bine zis, unde le spune Gheorghe Ștefan?
– Ambele obiective sunt dificile, nu numai la Neamț, ci și în multe locuri din țară. Niciuna nu va fi ușor de realizat. Însă am încredere că vom reuși!
Îmi aduc aminte că, în 2003-2004, lucrurile erau pentru noi mai dificile decât acum și am câștigat niște alegeri și am guvernat România foarte bine patru ani, cea mai prosperă perioadă din istoria sa. Tot ce facem în aceste luni este să așezăm piatră peste piatră pentru o construcție nouă, cel mai mare partid de dreapta din istoria țării.
Cu siguranță, toate se vor clarifica. Dar vreau să știți că nu sunt adeptul măsurilor radicale, al excluderilor. Oamenii pot avea rătăciri, momente de derută. Așa este și într-o familie. Lucrurile se vor așeza de la sine în următoarele săptămâni. Sunt convins că oamenii vor vedea cum construim și vor veni alături de noi. De multe ori, degringolada i-a alungat pe oameni.
– Teoretic, PNL și PDL, uniți, ar putea să obțină posturi de viceprimari sau vicepreședinți la Consiliul Județean. V-ați gândit la o asemenea posibilitate?
– Bineînțeles că ne-am gândit și vom lupta ca ceea ce nemțenii au votat să se și regăsească în structurile de conducere, atât locale, cât și județene.
Forța noastră nu este doar simbolică, fiind cel mai mare partid de dreapta din România, da, va fi o realitate. Veți vedea o schimbare radicală a PNL Neamț.
– Cât de bine îl cunoașteți pe Gheorghe Ștefan? Îndeajuns încât să puteți negocia cu el, care, teoretic, este încă în PDL?
– În negociere trebuie să îți cunoști în primul rând propriile tale obiective, să știi ce vrea și ce poate oferi organizația ta. În al doilea rând, nu desconsider forța niciunuia dintre liderii locului. Sunt vicelider de grup, deci una din atribuțiile mele la Parlament este de a negocia permanent cu celelalte grupuri, partide, colegi parlamentari. Aveți încredere în capacitatea mea de a face acest lucru. Dl Gheorghe Ștefan este un lider apreciat la nivel local și național, cu personalitatea sa. A fost în multe echipe și are capacitatea de a construi pe termen lung. Vom sta la aceeași masă. Pe măsură ce ne apropiem de campania electorală și, mai târziu, de rezultatul acestor alegeri prezidențiale, fiți convins că lucrurile se vor așeza, se vor simplifica.
– Dar cu Culiță Tărâță?
– A fi în politică înseamnă a discuta cu toate părțile implicate. Și el este un lider extrem de important. Evident că voi discuta și cu dl Culiță Tărâță, un om care a primit încrederea și votul nemțenilor. A exclude din start o asemenea ipoteză ar însemna să neglijăm de la bun început electoratul și să creăm o falie de comunicare. Nici pe departe așa ceva. În definitiv, nemțenii sunt prioritatea. În calitate de lider al PNL Neamț, am obligația de a discuta cu toate forțele politice locale.
– Ce target politic aveți în legătură cu organizația din Neamț, pe termen scurt? Aveți și unul pe termen lung, legat de viitorul dvs. politic?
– Mandatul meu este acela de a construi o organizație puternică și obținerea unui scor cât mai bun la prezidențiale. Pe termen scurt, va fi construirea birourilor politice și organizațiilor funcționale în tot județul. Pe termen mediu și lung, evident că totul se va concentra pe alegerile locale și generale din 2016, care, sper eu, vor demonstra forța PNL Neamț. Acest lucru înseamnă creștrea numărului de primari, consilieri locali, județeni. Nu trebuie neglijat nici contextul politic național, dar eu știu că, înainte de a fi membru al Guvernului și membru al Parlamentului, am construit cu o echipă una din cele mai puternice organizații din România și am performat aproape indiferent de ce era pe scena națională. PNL Neamț trebuie să devină un standard pentru modul cum se construiește o organizație politică liberală. Evident că viitorul meu politic la Neamț este legat de această organizație, vin să facem echipă pentru mulți ani și nu să joc un rol.
– Veniți de la Iași. De acolo ne-a venit un candidat care, la parlamentare, a avut misiunea să lupte cu Elena Udrea și a câștigat lupta pe teren, dar a pierdut în culise. Îl veți folosi în reconstrucția filialei, mai ales că liberalii l-au cam uitat?
– Dl. Liviu Brătescu este, la Roman, un lider în sine, un istoric și om politic cu prestanță. Toată țară a apreciat campania curajoasă, onestă, puternică și vocală pe care a purtat-o. Vă amintesc, Liviu Brătescu a câștigat acele alegeri, dar a pierdut mandatul din cauza unei legi strâmbe. Pe dl. Brătescu îl recomandă o experiență de peste 20 de ani ca membru PNL, ceea ce a reușit să facă cu Ateneul de la Iași, precum și competițiile electorale prin care a trecut. Romașcanii ar fi mândri să aibă în fruntea organizației liberale un asemenea lider. M-aș bucura dacă nu numai dl. Brătescu, ci și alți lideri nemțeni se vor alătura proiectului meu. În următoarele săptămâni voi anunța noua echipă.
– O ultimă întrebare? PNL va colabora cu PSD în Neamț?
– În toate consiliile locale și județene, comunitățile prosperă acolo unde reprezentanții cetățenilor fac cu adevărat politica intereselor comunității. Timp de 4 ani, cât durează un ciclu electoral, majoritatea hotărârilor sunt votate cu unanimitate. De ce? Pentru că e vorba de binele comunității. De aceea, vreau de la bun început să fac diferența între lupta doctrinară, politică și interesul cetățenilor. Vom respecta cerința și dorința cetățenilor și vom susține proiectele care vizează interesele comunităților locale și ale județului. Nu vom face polemică și ceartă de dragul de a ne baga în seamă. Vom fi parteneri corecți de dialog.
Tiberiu COȘOVA