În contextul lipsurilor bugetare de tot felul din județul Neamț, știrea că banii primiți de societatea SC FC Ceahlău SA, care administra clubul de fotbal de primă ligă FC Ceahlăul, ar fi fost obținuți fără respectarea prevederilor legale a cauzat un șoc, ale cărui efecte vor fi din ce în ce mai vizibile în timp. Mesagerul de Neamț a fost ziarul care a dezvăluit în premieră că votul decisiv din Consiliul Județean, prin care s-a semnat asocierea dintre acest for și SC FC Ceahlău SA, i-a aparținut consilierului județean Gheorghe Vasiloiu. Acesta era, la acea vreme, acționar și membru în Consiliul de Administrație la societatea amintită. Hotărârea de consiliu județean a trecut cu 18 voturi pentru și 17 împotrivă, iar efectul ei s-a făcut simțit pentru bugetul județului în următorii ani, în conturile societății ajungând suma, deloc mică, de 5.416.098 lei (peste 54 miliarde lei vechi). În acest moment, se pune problema tot mai presantă că respectivii bani au fost acordați prin presiuni politice, cu complicitatea consilierilor județeni ai PDL, a președintelui de atunci, Vasile Pruteanu, care n-a putut să nu țină de faptul că la clubul de fotbal Ceahlăul era implicat direct Gheorghe Ștefan, șeful său de partid.
Semnele de întrebare ale contractelor
Contractul de asociere semnat în 2008 ridică niște semne mari de întrebare. Cum a fost posibil ca un consilier județean, care avea un interes patrimonial direct la SC FC Ceahlău SA, să poată participa activ la deliberări, în comisii, și să voteze pentru încheierea contractului, pentru atribuirea banilor la societatea privată unde era membru în Consiliul de Administrație? Potrivit legii administrației publice locale 215/2001, „nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul județean care, fie personal, fie prin soț, soție, afin sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii în Consiliul Județean”. Această prevedere trebuie coroborată cu un alt articol, care spune că hotărârile de Consiliu Județean luate cu încălcarea paragrafului sus-amintit sunt NULE DE DREPT. Asta ar însemna că cineva, adică societatea, a primit niște bani necuveniți, iar cei care i-au acordat, consilierii județeni și Consiliul ca instituție, ar trebuie să-i pună înapoi.
În tot acest context legislativ, a existat o persoană care trebuia să oprească ilegalitățile. Este vorba despre secretarul județului, care ar fi trebuit să știe că domnul Vasiloiu nu trebuia să participe la deliberări și la vot și, în cazul în care hotărârea a trecut, așa cum s-a și întâmplat, să n-o contrasemneze de legalitate și să motiveze acest lucru. Evident, secretarul de atunci, doamna Mihaela Ignatovici Lazăr, nu a întreprins niciun demers vizibil și hotărârea și-a produs efectele. În acest context, și domnia sa ar trebui să fie pe lista celor responsabili de banii dați și, desigur, pusă la plată.
Președintele de atunci al Consiliului Județean, Vasile Pruteanu, a fost inițiatorul hotărârii și cel care a acceptat un contract prin care fotbalul primea și consiliul dădea. Operațiunea inversă, prin care Consiliul Județean să câștige ceva, măcar la nivel de imagine, s-a petrecut în foarte puține cazuri. Contractul în sine este unul încheiat fără prevederi clare, mai ales acolo unde este vorba despre modul în care se decontează, se justifică banii publici ajunși la clubul de fotbal. Putem spune că forul județean nu a stabilit în contract un sistem prin care asociatul său, SC FC Ceahlău SA, să justifice sumele primite lunar și asta a permis utilizarea lor în afara prevederilor legale.
Duble decontări Consiliul Județean – Primărie
După ce DNA-ul a început cercetări în legătură cu contractele din jurul clubului de fotbal Ceahlăul și după ce Mesagerul de Neamț a demonstrat că s-au făcut plăți cel puțin ciudate, dacă nu ilegale, pe respectivul contract, au intrat pe fir și alte autorități, care au început să ia la puricat facturile. Prima plată făcută din banii județului pentru o activitate în afara contractului de asociere se referă la un meci al naționalei României, unde paza asigurată de Grup Est Security a fost achitată din banii Consiliului Județean. În acest moment, fără a exista date publice concrete, se vorbește despre sume foarte mari, de ordinul sutelor de mii de euro, pe care SC FC Ceahlău SA le-a decontat „la dublu”, atât la Consiliul Județean, cât și la Primăria Piatra Neamț. Pentru a înțelege mai ușor, putem exemplifica, la nivel teoretic, o factură, prin care se demonstrează că s-au cumpărat alimente: este pusă în decontul de la Consiliul Județean și aceeași factură apare și în decontul de la Primărie. Să ținem cont că fiecare decont transmis celor două unități administrative era însoțit de-o declarație pe proprie răspundere a președintelui societății SC FC Ceahlău SA, care ”sub incidența articolului 292 Cod Penal declară că aceste cheltuieli nu au mai fost decontate și la alt finanțator”. Practic, în acest fel, cel care a declarat asta se face vinovat de mai multe fapte penale și, în primul rând, de fals în declarații. Ca să nu mai vorbim despre uz de fals și fraudă.
Episodul II: Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05” Piatra Neamț
În momentul când toată lumea și-a dat seama că nu se mai poate face un contract pe SC FC Ceahlăul SA, domnul Vasiloiu, întovărășit cu grupul consilierilor PSD, PDL și PPDD, a găsit o altă modalitate de a duce banii spre echipa de fotbal, prin intermediul unei Asociații, care era deja asociată cu SC FC Ceahlăul SA și Primăria, într-un contract de societate civilă. Ca și cel dinainte, contractul este extrem de vag, cu doar câteva prevederi clare, și anume perioada 6 decembrie 2013 – 10 iunie 2015. Și banii pe care trebuie să-i pună la dispozițieConsiliul Județean: ”Să aloce suma de 100.000 lei pentru perioada 6-31 decembrie 2013 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2014 până la data de 30.06.2015, în vederea sprijinirii activității Asociației (…), în vederea dezvoltării fotbalului la nivelul copiilor în județul Neamț.”
De când a început contractul, au început și problemele, în dulcele stil de la clubul de fotbal. Iată ce se scria în Mesagerul de Neamț la vremea respectivă:
«Pentru perioada 6-31 decembrie, prima factură venită la decont este în valoare de 124.000 lei și reprezintă echipament sportiv. Cantitatea specificată în factură este 1, valoare 100.000, fără TVA. Urmează o anexă cu detalii. Potrivit acesteia, un fes tricotat costă 30 de lei, o geacă de vânt 70 de lei, tricou de antrenament 70 de lei, iar un maieu cam tot atât. S-au mai achiziționat și 30 de mingi de fotbal, la 579 lei/bucată, ș.a. Să remarcăm că responsabil financiar este dl. Dăscălescu Răruță, un specialist în ceea ce înseamnă tricoturile și lenjeria, fiind, la un moment dat, producător de așa ceva și beneficiar, pe vremea când avea funcție la Spitalul județean Neamț. Factura este emisă de FC Ceahlăul SA, societate pe acțiuni care gestionează activitatea clubului de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Practic, dl.Vătăjelu a cumpărat echipament de la echipa mare, denumită și fanion a județului. În momentul în care decontul a ajuns la Consiliul Județean Neamț, la câteva zile s-a trimis o adresă către Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05” Piatra Neamț, în care se cer amănunte: ”Conform adresei dumneavoastră nr. 4/2014, ne justificați suma acordată în luna decembrie 2013 prin achiziționarea de echipament sportiv de la FC Ceahlăul SA. Având în vedere că instituția noastră a avut un contract de asociere cu FC Ceahlăul SA în perioada 2008-2013 și, conform justificărilor primite, s-a decontat și echipament sportiv, pentru evitarea dublei decontări, vă solicităm să faceți demersurile necesare și să ne transmiteți în copie facturile (conform cu originalul), prin care FC Ceahlăul SA s-a aprovizionat cu echipament sportiv justificat de dunmneavoastră.”
Adresa continuă memorabil: ”Vă solicităm să ne transmiteți o copie după statutul asociației, o listă cu copiii pe grupe de vârstă, care activează la clubul dumneavoastră, precum și mărimile articolelor sportive achiziționate”!
Am spus memorabil pentru că abia DUPĂ ce a venit prima factură cineva s-a gândit să ceară un STATUT al unei asociații către care ar trebui să dai o groază de bani în timp! Restul frazei reprezintă un fel de refuz politicos de a achita banii, pentru că este greu de crezut că vor apărea copii după aprovizionarea de la clubul mamă. Mai ales că Federația Română de Fotbal are tot felul de activități de sprijinire a echipelor de copii și juniori.»
Între timp Asociația nu a reușit să deconteze nicio sumă la Consiliul Județean, deoarece acestea nu se încadrau în prevederile contractului de asociere. Banii au fost redirecționați, la propunerea lui Dan Vasile Constantin, spre alte activități și diriguitorii asociației ar trebui să dea seamă pentru incompetență în desfășurarea activității în fața copiilor pentru care s-au alocat banii. Pentru că la suma alocată, de aproape 100.000 lei lunar doar de la Consiliul Județean, ar trebui să avem, la acest nivel, performanțe notabile.
Scandalul din jurul banilor pentru echipa de fotbal Ceahlăul este de-abia la început și vor mai curge multe valuri de cerneală în legătură cu el. Mai ales atunci când Curtea de Conturi va stabili exact ce facturi au mers la dublu decont.