După construirea de drumuri și șosele sau exploatarea resurselor naturale, afacerile legate de tot ceea ce înseamnă gunoaie/ deșeuri, periculoase sau mai puțin periculoase, par să fie cele mai profitabile îndeletniciri din România. Nu întâmplător, Mafia italiană, cu conexiunea ei americană, a pus mâna pe tot ce înseamnă afaceri cu salubrizarea în marile orașe și cu gestionarea depozitelor de deșeuri, din care a făcut și face o grămadă de venituri și în care are posibilitatea să-și spele banii obținuți din activități de crimă organizată. În România, lucrurile nu au ajuns, cel puțin din ceea ce se vede, atât de departe, dar există semnele apariției unui cartel în acest domeniu. În Neamț, de vreun an, se duc lupte intense în Consiliul Județean, pentru ca proiectul privind managementul deșeurilor să poată fi finalizat. Lupta înverșunată are în vedere cine va fi operatorul depozitului de deșeuri nepericuloase de la Girov, locul unde vor fi adunate, păstrate și valorificate toate gunoaiele de acest tip din județ. Valoarea estimată a contractului este foarte mare, de 211.500.000 RON fără TVA. De unde și miza conflictelor dintre consilieri.
După ce, în mai multe rânduri, nu s-a putut scoate la licitație contractul respectiv, motivațiile consilierilor care au votat împotrivă fiind puerile și vizibil influențate politic, s-a ajuns în situația în care, pe 24 septembrie, s-au deschis plicurile cu ofertele firmelor interesate să opereze în Neamț.
Din start s-a observat că nu avem, la vedere, competitori din Neamț. În cursa evaluării sunt înscrise 4 oferte, de la Tahal România SRL București, Iridex Group Import Export SRL București, asocierea dintre A.S.A. Servicii Ecologice SRL Arad și Compania Romprest Service SA București și asocierea dintre Eco Sud SA București și High Sorting București. Fiecare dintre aceste societăți are istoria sa în domeniu și poate nu este deloc lipsit de interes să aflăm care este cartea lor de vizită.
Tahal România SRL, parte a unei mutinaționale de succes
Tahal România SRL nu impresionează, la prima vedere, prin cifra de afaceri – doar puțin peste 21 milioane RON – sau prin numărul de angajați – doar 6. Când, însă, vezi cine este acționarul unic al societății, Tahal Group B.V., îți dai seama că ai de-a face cu o multinațională care se întinde pe aproape toate continentele și are o gamă largă de afaceri în domenii diferite, printre care și cel al deșeurilor. În România, mai există o sucursală a Tahal Consulting Engineers LTD, care are o cifră de afaceri mult mai mare și mult mai mulți angajați. Grupul de societăți și oamenii puși la vedere s-au făcut remarcați în câteva afaceri care nu au scăpat presei, fiind puternic mediatizate. De exemplu, în zona Ardealului, managementul proiectului pentru modernizarea și refacerea rețelelor de apă din județele Sălaj și Cluj a fost adjudecat de Tahal Consulting Engineers LTD, contra sumei de 14 milioane RON. Presa din zonă făcea legături de natură politică în legătură cu o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, de
196,9 milioane de euro, pentru județele Sălaj și Cluj. La licitația organizată de Compania de Apă pentru serviciile de management al proiectului, s-a înscris și a câștigat firma Tahal Consulting Engineers LTD, o societate din Israel care are sucursale în România. Pentru serviciile de asistență tehnică, cei de la Tahal au primit aproximativ 14 milioane de lei. S-a scris despre legături cu fostul deputat PSD Alexandru Lăpușnean și cu Nicolae Frank, un om de afaceri cu multe conexiuni. Ultimul nume apare și într-o anchetă a DNA, legată de fostul director al AMPOS Mediu, Adrian Mândroiu, care ar fi primit foloase necuvenite de la doi directori ai unor firme de consultanță, printre care și Nicolae Frank de la Tahal Consulting Engineers LTD, care avea semnat un contract pentru acordarea de asistență tehnico- economică pentru direcțiile și birourile de implementare intermediare aparținând de AMPOS Mediu, legat de proiectele finanțate din asistența financiară nerambursabilă. Pentru îmblânzirea directorului Mîndroiu, i s-a pus la dispoziție un autoturism BMW X1, o vacanță pentru doi în insulele Mauritius, plus alte mici atenții.
Dincolo de aceste incidente, inerente atunci când ai multe contracte și ai probleme cu ritmicitatea plăților, să reținem că Tahal România SRL nu pare să fi avut probleme de acest fel – dacă facem abstracție de o cerere de intrare în insolvență de prin 2011, peste care a trecut cu succes și, cu ajutorul logistic al acționarilor din Israel, reprezintă un competitor puternic, atât prin potență financiară, cât și prin influență. Să mai meționăm că pe site-ul grupului mamă apar 7 proiecte în derulare în Europa și mențiunea că primul pas s-a făcut prin România, în prezent existând subsidiare și oficii permanente și în Rusia, Polonia și Serbia. Ca să înțelegem exact cam pe unde se crede că ar fi nivelul de influență al celor care fac parte din grup, este suficient să amintim despre o anchetă, publicată în ziarul ”Ziua”, în care apar nume extrem de cunoscute în mediul politic și de bussines românesc: Remus Truică (omul lui Adrian Năstase), Andrei Marcovici (omul lui Călin Popescu Tăriceanu), Adriean Videanu (fost primar general al Capitalei și ministru), prințul Paul de România, miza fiind moștenirea Casei regale. În articol se fac niște legături prin tot felul de off- shore-uri și case de avocatură de renume, plus consultanți internaționali în diferite campanii electorale din România. Articolul încearcă să demonstreze că undeva în lanțul intereselor apare și Tahal Group, în spatele căruia s-ar afla un mare grup israelian de investiții. Exagerare sau nu, cert este că de Tahal România SRL trebuie ținut seama în orice împrejurare.
Iridex Group, un fost senator PC și interesele sale
Iridex Group Import Export SRL București reprezintă categoric un nume în acest domeniu. Firma este foarte mare, are 20 de ani de experiență în construcții și s-a specializat și în mamagementul deșeurilor. Unii o consideră chiar cea mai mare din țară. Societatea are o cifră de afaceri impresionantă, de peste 35 de milioane, la mai bine de 170 de angajați. Cartea ei de vizită în domeniul care ne interesează este mai mult decât prezentabilă. Este vorba despre rampa ecologică Chiajna București, cea de deșeuri municipale Costinești-Constanța, rampa ecologică Boldești-Scăieți – Ploiești și rampa ecologică de deșuri solide port Constanța, adică numai locuri cu mari aglomerări urbane, cu trafic mare și activitate de colectare a deșeurilor pe măsură.
Evident că un asemenea imperiu, cu zeci de firme în jurul firmei-mamă, nu putea fi ocolit de controverse. Prima etichetă aplicată acționarului majoritar Corneliu Pascu are legătură, cum altfel?, cu politica și îl prezintă drept mâna dreaptă a lui Dan Voiculescu, omul care a creat Partidul Conservator și care acum este condamnat la închisoare în celebrul scandal ICA. Legătura nici nu era prea greu de făcut, din moment ce Corneliu Pascu devine senator PC și pare să fi fost un abonat la lucrări publice. Presa vremii a tot publicat știri cu privire la Iridex și firmele fostului senator, toate cu trimitere la legături politice.
Un ziar din Gorj notează: ”Iridex Grup București a câștigat două din cele trei contracte la Cărbunești și Țicleni, în valoare totală de 15,5 milioane de lei. În primul contract, cel pentru reabilitarea surselor de apă și stație tratare, Iridex Grup are ca asociat o altă firmă controversată, ALL Plan SRL. Aceasta a aparținut o vreme soției primarului Sectorului 6, Cristian Poteraș, și era catalogată ca făcând parte din grupul de firme Niro&Cocoș. De altfel, societatea a primit mai multe lucrări în subcontractare de la firmele grupului Niro&Cocoș și mai multe contracte pentru construcția unor săli de sport de la Compania Națională de Investiții, aflată la acea vreme în subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de Elena Udrea.”
Dincolo de aluzii și trimiteri la grupuri deja cunoscute, materialul nu face decât să arate amploare relațiilor din politica românească sau numărul mic de firme și persoane care se intersectează când e vorba de lucrări importante și bănoase.
Relatările continuă: ”Unul dintre cele mai contestate contracte a fost cel care privea salubrizarea căilor publice rutiere și pietonale din porturile Constanța, Midia, Mangalia și Tomis. În 2004, Gheorghe Moldoveanu, fostul director cercetat penal al APC, a bătut palma cu SC Iridex Group Import-Export SRL București, care se asociase pentru acest proiect cu SC Servicii Salubritate București SA (SSB).
În scurt timp, Iridex a reușit să inflameze spiritele, după ce a încercat să impună tarife astronomice și să forțeze obținerea unui monopol, cu deplina complicitate a fostei administrații. Regulile pieței nu i-au permis să-și ducă la capăt intențiile, ba chiar, la un moment dat, Iridex a trebuit să-și reducă de circa trei ori prețurile practicate pentru a nu fi zburată din port.
Chiar și așa, potrivit contractului încheiat în anul 2004, Iridex primește de la Administrația Portului 8,5 miliarde de lei pe an.”
Nici la Bacău participarea la o licitație privind celula a doua a gropii ecologice a orașului nu a fost lipsită de contestații. Iridex Group a fost acuzată că ”valorile declarate de Iridex sunt pur simbolice și că acestea nu acoperă costurile pentru prestarea serviciilor. «În fapt, în mod indubitabil, prețurile/ tarifele ofertate de către SC Iridex Group Export SRL nu au nicio legătură cu costurile necesare pentru prestarea serviciilor aferente contractului, ci reprezintă valori arbitrare introduse în ofertă cu scopul obținerii nejustificate a unui punctaj cât mai ridicat», a constatat completul condus de Felicia Costea de la Consiliul Național pentru Rezolvarea Contestațiilor: «Autoritatea contractantă (Primăria municipiului Bacău – N.R.) a procedat nelegal declarând admisibilă oferta neconformă a Iridex Group». Judecătorii CNSC au hotărât respingerea ofertei Iridex și reevaluarea ofertelor rămase”, se consemna în presa locală.
La Bistrița Năsăud, altă licitație pentru un depozit, alt scandal, alte acuze. Ce scrie Gazeta de Bistrița: ”O firmă din Craiova, care a câștigat o licitație de peste 27 de milioane de lei organizată de CJ Bistrița Năsăud, s-a retras subit din cadrul contractului. Reprezentanții firmei spun că li s-ar fi spus că dacă nu se retrag nu vor mai putea participa veci la vreo licitație din țară. După retragerea craiovenilor, CJ Bistrița Năsăud a atribuit contractul respectiv unui consorțiu condus de o firmă care beneficia de protecția lui Dan Voiculescu.
Anul trecut, Consiliul Județean Bistrița Năsăud a organizat o licitație pentru achiziționarea unui sistem de colectare a deșeurilor în valoare de peste 27 de milioane de lei. La licitație printre alte firme s-au înscris SC European Waste Technology, din Craiova, și un consorțiu de firme condus de SC Iridex Group, cu sediul în comuna Voluntari.
În urma licitației, contractul a fost atribuit firmei craiovene, însă cei de la Iridex au contestat rezultatul la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În cadrul deciziei Nr.1697/174 C10/1616 emisă la jumătatea anului trecut, autoritatea a concluzionat că licitația a fost atribuită în mod corect firmei SC European Waste Technology.”
Deși au câștigat inclusiv procesul în instanță, craiovenii au renunțat la contract. De ce? Presa consemnează o declarație misterioasă: ”Motivul renunțării bruște la o asemenea afacere a constat în câteva presiuni venite de la «nivel înalt»: «Dacă nu renunțați nu mai vedeți nici o licitație de acum înainte!»”.
În încheiere, un episod aproape amuzant, cel al unei firme în care Corneliu Pascu este asociat cu un controversat ”star”, celebru pentru ținutele sale excentrice – Fizz – și cu actualul candidat al PER la președinție, Wiliam Brânză. Firma respectivă a ajuns să presteze curățenie în Camera Deputaților, în timp ce domnul Pascu era senator. Mai există și alte contracte de discutat, dar ele nu legătură cu partea de colectare deșeuri, domeniu în care Iridex a dovedit că reprezintă o forță, indiferent că a avut sau nu spate politic.
A.S.A. Servicii Ecologice SRL Arad & Romprest Service SA București, alianța celor mari
Indiscutabil, cele două societăți reprezintă o forță impresionantă. Dacă începi cu Romprest Service SA, datele de prezentare sunt impresionante chiar și la prima vedere. Societatea a avut, în 2013, o medie de 2.554 de angajați și o cifră de afaceri de 296 milioane RON (!!!). Firma are ca acționari 5 societăți, 3 românești (dintre care una reprezintă statul român și Fondul Proprietatea!), una americană și una canadiană. Nu stăm acum să detaliem toate încrengăturile și să analizăm cine sunt acționarii din spatele tuturor firmelor, dar nu putem să nu remarcăm prezența în acționariat a Companiei Naționale a Aeroporturilor, care avea, și ea, în 2012 vreo 1.000 de angajați și o cifră de afaceri impresionantă. Să notăm și apariția în publicația Wall Street, în martie 2014, a unor informații interesante privind mișcările de acționariat în societate: ”Oamenii de afaceri Radu Budeanu, deținător al ziarului Cancan, și Dragoș Dobrescu au cumpărat acțiunile pe care fondul de investiții 3I Group PLC le deținea la Compania Romprest Service, respectiv un pachet de 43,7% din titluri, reiese dintr-o decizie a Consiliului Concurenței, instituție care a avizat tranzacția.
Europrest Invest SRL, firma prin care Dragoș Dobrescu a cumpărat acțiunile, are ca obiect principal de activitate colectarea deșeurilor, precum și tratarea și eliminarea lor. Dobrescu deține și firme prezente pe piața imobiliară. Radu Budeanu a intrat în acționariatul Romprest prin intermediul Premium Management Team. Firma a fost înființată în 2012 și nu a înregistrat nicio activitate până în prezent. Budeanu mai deține People Magazine Division, Cancan TV, Cancan.ro, Media Division și High Life Grup.
În Romprest a rămas acționar și Detaco Ltd., o societate de tip holding înmatriculată în Canada, al cărei unic obiect de activitate îl reprezintă deținerea de participații în alte societăți. Printre acestea se numără Noor Agro International, Euro Grup Clean Products, C.F.R. Transauto, Kimytex, Green Factory Design, Antrepriza Construcții Montaj nr. 4 București și Fotbal Club Universitatea Cluj S.A, potrivit Mediafax.”
Partenerii Romprest Service, cei din Arad sunt, și ei, în top. Au avut și ei o medie de peste 130 de angajați în 2013, o cifră de afaceri respectabilă și sunt parte a unui grup extrem de puternic, A.S.A., cu afaceri în Austria, Cehia, Bulgaria, Serbia, Ungaria etc. Chiar acționarii societății sunt două societăți austriece – A.S.A. International Environmental Services GmbH, A.S.A. Abfall Service AG, parte a grupului austriac.
Este clar că asocierea impune și că va fi foarte greu de luptat cu ei, mai ales că sunt specialiști în lupta contestațiilor la licitații.
Eco Sud SA București & High Sorting București – outsiderii cu baza în Teleorman
Această asociere nu prezintă, în aparență, aceleași date spectaculoase ca și celelalte dinainte. Eco Sud are acționari români la vedere, are o cifră de afaceri respectabilă, are o istorie în domeniu cu câteva realizări și s-a asociat cu High Sorting care, abia în 2013, a reușit să declare o cifră de afaceri de 247.140 lei, are 2 angajați și se ocupă cu recuperarea materialor reciclabile sortate. Contractele mai importante sunt toate în zona de sud a țării, în Teleorman, Giugiu și Craiova, zone cu puternică influență dintr-o anumită zonă a PSD-ului, dar, cum afacerile cu gunoaie nu au miros, spiritul transpartinic este la el acasă.
Să remarcăm contractul încheiat pe o perioadă de 15 ani în voievodatul lui Dragnea, la Consiliul Județean Teleorman, pentru depozitul de la Mavrodin. Discuții au fost legate de fondurile europene accesate de la județ, dar noi să remarcăm zona de interes a firmei și posibilitatea ei de penetrare.
Date interesante despre conexiunile celor de la Eco Sud au apărut în presă în momentul când au ajuns să opereze în Giurgiu, la groapa ecologică de la Frățești. Sub titlul ”A dat Consiliul Județean groapa de gunoi de la Frățești mafiei italiene?” o publicație locală face niște asocieri care pot speria: ”Semne importante de întrebare apar în legătură cu firma care se va ocupa de gestionarea gunoiului din județul Giurgiu. Aceasta face parte dintr-o încrengătură de firme care conduc către persoane ce fac parte din mafia italiană. Firma Eco Sud SRL are acționari majoritari pe Irena Marcu (fostă Ilie) și pe sora acesteia, Elena Ilie. Ambele dețin 64% din acțiuni, restul procentelor din firma fiind deținute de o anume Cristina Georgescu (35%) și de Maria Andreea Iliescu (1%). Eco Sud are în administrare, printre altele, groapa de gunoi de la Vidra, groapa de gunoi din localitatea doljeană Mofleni și Depozitul Central de la Mavrodin, județul Teleorman.
Cine sunt surorile Ilie, acționarele firmei care au câștigat licitația? Numele lor nu spune nimic, deoarece sunt simple paravane pentru Ninel Caval, un personaj implicat în mai multe firme care se ocupă de strângerea și reciclarea gunoiului, coleg de liceu și prieten cu fostul ministru PDL, Adriean Videanu.
Tot de numele lui Nicu Caval se cunosc și legături cu mai mulți oameni de afaceri italieni, despre care se spune că sunt membri «Cosa Nostra», cea mai temută grupare mafiotă din Italia. Membrii acesteia administrează și groapa de gunoi de la Glina, unde paza este asigurată de către firma unui alt politician giurgiuvean.
Și astfel lucrurile încep să se lege. Mai trebuie menționat faptul că, în majoritatea localităților unde această firmă a câștigat licitațiile, în scurt timp a cerut majorarea substanțială a prețurilor de operare, subevaluând intenționat costurile pentru câștigarea licitațiilor.”
Prezentarea firmelor sau asocierilor care au depus oferte pentru operarea depozitului de la Girov credem că este un demers necesar pentru a înțelege exact de ce s-a amânat atâta timp, de către majoritatea din Consiliul Județean, licitația pentru operarea acestui depozit. Suma foarte mare, perioada, deschiderea celei de-a doua celule de depozitare sunt mize imense și există grupuri interesate să dețină controlul. După ce ofertele vor fi analizate, va fi desemnat un câștigător, vor urma contestații, acțiuni în instanță, iar în tot acest timp județul va plăti bani grei pentru conservarea și paza depozitului. Evident, acești bani ar trebui recuperați de undeva. De la cei care au întârziat cu bună știință buna desfășurare a lucrurilor ar fi o idee.
Valentin BĂLĂNESCU