Primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, se află într-o situație dificilă și deloc de invidiat, aceea de acuzat într-un dosar greu și extrem de mediatizat, unde se vorbește de fapte grave de corupție. Acuzațiile aduse primarului de Piatra Neamț vor fi tranșate în instanță. Deocamdată, judecătorii au hotărât emiterea unui mandat pentru 29 de zile, chiar dacă hotărârea nu este definitivă. Având în vedere numele implicate în caz – miniștri, oameni de afaceri grei și nu se știe exact cine va mai urma – sigur vom avea tot felul de noi și noi dezvăluiri.
În cazul primarului de Piatra Neamț, procurorii au prezentat o schemă, prin care banii proveniți de la firma care ar fi mituit oficialii au ajuns la alte firme, unele din ele ar fi fost indicate de Gheorghe Ștefan. Noi vom încerca doar să sintetizăm și să completăm câteva din legăturile acestor firme cu Piatra Neamț și cu oamenii din spatele lor.
Circuitul banilor prezentat de procurori
În 19.10.2009, firma D-CON.NET a încheiat cu Barringwood Investment Ltd un contract ce atesta operațiuni comerciale fictive: instalarea noii versiuni software, upgrades pentru noua versiune software, service pentru versiunea soft existentă, servicii de urgență pentru ”București, Muntenia, Transilvania, Moldova”, în valoare de circa18.153.058 euro.
Barringwood Investment Ltd a încheiat cu firma DD LAND OIL CORPORATE LTD un contractul de suport tehnic și consultanță, în valoare de 3.996.360 de euro, iar în baza acestui contract a emis două facturi: invoice (…) din data de 09.11.2009 în valoare de 1.664.100 euro și invoice (…) în valoare de 2.332.260 euro.
Din contul DD LAND OIL CORPORATE LTD au fost efectuate plăți către SC The Studio SRL, SC Authentic Travel & Management SA, SC Stedax International SRL, SC Elcopet Serv SRL, SC Euroconsulting Expert KSRY SRL, Explorer Corporated Limited, SC C&C Business Idea Style SRL, Hypros Accounting Limited, Lightson Industries Limited ș.a., tranzacțiile efectuate neavând la baza documente justificative.
DD Land Oil Corporate LTD
Societatea DD Land Oil Corporate LTD pare să fie cheia întregului circuit bancar. O societate de tip off-shore din Cipru, care, potrivit rechizitoriului, a fost nășită în septembrie 2009, ”la solicitarea lui Decebal Draghiș, SCA Drăgan și Mazilu a procedat la efectuarea demersurilor pentru înființarea a două companii, DD Land Corporate Cipru și Explorer Corporate LTD Belize”. Numele societății devoalează proprietarul/ administratorul/ acționarul societății, în persoana lui Decebal Draghiș Silviu. În contul societății au intrat 3.996.360 euro, pe baza a două facturi emise către Barringwood Investment LTD. De aici a început apoi împărțirea banilor. Parcă pentru a întări ideea că Decebal Draghiș este un personal principal, printre firmele beneficiare de bani din contract apare și SC Authentic Travel & Management SA, firmă cunoscută la Piatra Neamț, chiar dacă are sediul la București. Potrivit rechizitoriului, acest SA a primit o sumă mică, de doar 11.965,13 euro, ca participare la capitalul social. Nu suma este interesantă cât structura acționariatului, unde administrator apare Decebal Silviu Draghiș, ca persoană fizică, și GED OIL Company SRL, ca persoană juridică, iar ca acționari Authentic Trustees LTD din Cipru, DD Land Oil Corporate LTD, firma colectoare și GED OIL Company.
În felul acesta, se închide un cerc în privința lui Decebal Draghiș, persoana care a jucat un rol foarte important în acest dosar și care nu este străină de alte afaceri la Piatra Neamț. Restaurantul Popasul Haiducilor, de la capătul de pe Cozla al telegondolei, este adminstrat de el, are tot felul de concursuri hard-enduro la Piatra Neamț și a fost un personaj-cheie în aplicarea ”strategiei turistice în Piatra Neamț”. Legătura cu obiectivele turistice de la Piatra Neamț a fost relevată de presa locală: ”Societatea Primăriei prin care s-au făcut investițiile pentru infrastructura turistică, Perla Invest SRL, va fi dată spre administrare pentru 20 de ani unei firme înființate în luna mai. Authentic Travel & Management SA are ca acționari două firme înregistrate în «paradisul fiscal» din Cipru și, cu doar 10%, alta din România – Ged Oil Company SRL București. Conform Ministerului Finanțelor, aceasta a avut, în 2008, un profit net de 2.657.200 de lei, la o cifră de afaceri de 7,6 milioane de lei, cu un singur angajat. Celelalte firme acționare sunt, cu 50%, Authentic Trustees Ltd înregistrată în Nicosia, Cipru, și, cu 40%, D.D. Land Oil Corporate Ltd.” (Adevărul).
Cea mai extinsă documentare s-a făcut în ”Financiarul”, unde apare în clar numele lui Decebal Draghiș și al altui personaj interesant care are legătură cu subiectul nostru. Este vorba despre un apropiat al avocatului Doru Boștină și care a ocupat funcții de înaltă răspundere. Numele său este Gabriel Muraru. Cităm din rechizitoriu, unde este prezentat ca mijloc de probă: ”Declarația martorului Drăghiș Decebal Silviu din cuprinsul căruia rezultă că a acceptat ca tranzacțiile cu firma Barringwood Investment Ltd. să se realizeze prin firma DD Land Oil Corporate Ltd la solicitarea lui Muraru Gabriel, un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, fost consilier al acestuia la Primăria Piatra Neamț”.
Se cuvine amintit că Gabriel Muraru a fost șef Salrom SA, apoi plasat la SMART SA, societate plină de bani publici aflată în curtea Transelectrica, și exilat apoi în curtea fostului director de la Luxten, Ionel Pepenică, prins, în prezent, în tot felul de combinații în domeniul energiei, unele dintre ele și în Neamț. Cu ajutorul lui Muraru?
În 2009, Gabriel Muraru vorbea despre turism și dezvoltare la Piatra Neamț. Să remarcăm coincidențele de timp și de capitalizare a DD Land Oil Corporate LTD, apoi de lansare a planurilor în turismul pietrean. Legăturile de afaceri dintre cei doi se pot face ușor, prin societatea GED Oil Company, unde acționar este o doamnă, Diana Claudia Vlădescu, care apare apoi ca asociat și administrator în Favo Investments & Consulting SRL București. Această societate are legături directe cu Gabriel Muraru, în strânsă legătură cu proiecte europene la Piatra Neamț sau la Salrom SA. Doamna Vlădescu este un fel de curea de transmisie între Decebal Draghiș și Gabriel Muraru. Ea a preluat de la acesta Favo Investments și este administrator la societatea Special Media Events, unde apare ca acționar unic Maria Mădălina Cașvean, omul care se ocupa(ă) de restaurantul Popasul Haiducilor, de la stația de pe Cozla a telegondolei, persoană foarte apropiată de Decebal Draghiș. Este aproape inutil să mai spunem că acestă societate trebuia să furnizeze ”programe și consultanță” pentru GiGa Tv.
2009 – anul-cheie în cimentarea legăturii lui Ștefan cu Muraru
Despre legăturile directe și personale între Gheorghe Ștefan și Gabriel Muraru, înainte de iunie 2009, există informații sporadice, preponderent neconvingătoare. Muraru era cunoscut în mediul politic local ca fiind profund legat de PSD și câteva figuri influente din partid. Trudise intens, după anul 2000, la consolidarea acestei poziții. Singurele argumente în fața lui Ștefan, încă nesatisfăcătoare, erau legătura directă cu Vasile Pruteanu (fost pesedist de marcă) și guvernarea PDL-PSD.
În perioada 4-7 iunie 2009, la Piatra Neamț se desfășoară o etapă de Cupă Mondială la călărie, prilej pentru Muraru de a se face remarcat și util pe toate planurile. Finanțează consistent competiția și promovează mărcile „The Society” și „Estensio”. Prima e cunoscută ca unul dintre cluburile exclusiviste deschise în Piatra Neamț, alături de „Gatsby”, de la subsolul TT. Despăgubirea controversată primită în urma desființării localului a fost obținută cu larga susținere a fostului președinte Pruteanu la CJ Neamț. A doua marcă se identifică prin firma de construcții favorizată ulterior de administrația Ștefan. Muraru este trecut în comitetul de organizare al Cupei Mondiale în calitate de președinte al consiliului de administrație la „Estensio”.
Cu acel prilej, Muraru se străduiește să pună bazele unei apropieri oficiale de Federația Ecvestră Română. Din tentativa de a căpăta onorabilitate ca urmare a asocierii cu un sport de elită, federația rămâne cu sigla oficială folosită și astăzi, iar pietrenii cu promisiunea neonorată a invitării Mariei Băsescu la concurs via Monica Iacob Ridzi.
Problema era că un asemenea eveniment avea nevoie de binecuvântarea lui Ștefan. Anul 2008 fusese marcat de conflictele cu Costache Lupu, iar primarul nu voia să audă de Baza Hipică. A fost convins inițial de pledoaria unui fost elev, alături de Bogdan Pușcașu. Dar pentru Muraru nu era suficient – el voia o recunoaștere directă, personală. A obținut-o după o discuție purtată înainte de concurs, la ceas de seară, la sediul PDL de pe bd. Republicii, când a invocat recomandarea de care se bucură din partea avocatului Doru Boștină. A fost începutul unui parteneriat complex la deslușirea căruia se trudește intens.
SC The Studio SRL – filiera Gabriel Muraru
Societatea The Studio SRL are doi acționari, pe Marius Gruia Novac și Gabriel Muraru, omul cu sarea. În rechizitoriul procurorilor DNA se vorbește despre 2 plăți de la DD Land Oil Corporate către The Studio, prima în 5 februarie 2010, în valoare de 86.131,39 euro, cu titlul de participare la capital, și a doua de 40.885 euro, reprezentând 50% din companie. Aici legătura cu Gabriel Muraru este evidentă și nu mai necesită nici un fel de comentarii.
Trebuie amintit acum că Gabriel Muraru a folosit relațiile pe care le avea de pe vremea când se ocupa cu moda în mod constructiv. Așa a ajuns să fie considerat un manager eficient și să ajungă pe poziția, de invidiat, de șef al Societății Naționale a Sării, de unde a împărțit contracte la toți prietenii și la cei obligați politic. Raportul Curții de Conturi este devastator pentru Gabriel Muraru și singura explicație logică a faptului că nu i-a întâmplat nimic până acum o reprezintă varianta că a ales calea colaborării cu procurorii. El poate fi identificat cu multă probabilitate ca fiind unul dintre matorii care au dat declarații în fața procurorilor. Mai ales că în Piatra Neamț era de notorietate că, în ultimul an, relațiile dintre Gheorghe Ștefan și Muraru s-au răcit considerabil, la mijloc fiind o presupusă înșelare în afaceri a lui Gheorghe Ștefan. Se poate presupune că este vorba despre o parte din banii de la DD Land Oli Corporate LTD, dar asta numai procurorii sau cei doi o pot lămuri.
Stedax International SRL – filiera apartamentul
Societatea Stedax International apare în rechizitoriul DNA ca fiind un loc de unde s-au cumpărat două apartamente de lux, situate în Piatra Neamț. Stedax este societatea care a construit blocul de lângă Agenția de Mediu Neamț, în buricul reședinței de județ. Aici are apartament și Vasile Panaite, primarul de Dragomirești, un pion important pe vremea guvernărilor PDL. Și tot aici locuiește și încasează chirii din spații comerciale Claudiu Stafie, alt apropiat al primarului Ștefan, fost secretar de stat la Ministerul Economiei, actual consilier județean.
În limbajul sec al unui rechizitoriu se spune că ”de asemenea DD Land Oil Corporate Ltd a achiziționat de la SC Stedax International SRL un apartament (contract 255/02.02.2010) pentru care a achitat 55.930 euro (cont……). Apartamentul este situat în Piatra Neamț, …..
DD Land Oil Corporate Ltd a virat în contul SC Stedax International SRL suma de 56.776 euro la data de 03.02.2010 (…)
De asemenea, firma Explorer Corporated Limited a cumpărat de la SC Stedax International SRL apartamentul… situat în Piatra Neamț,……. pentru care a achitat suma de 104.720 euro.
Acest apartament a fost vândut către (…) pentru suma de 40.000 de euro. La efectuarea tranzacției, (…) a fost reprezentată de (…).”
Este de observat că ambele off-shore-uri înființate în Cipru au cumpărat apartamente de la Stedax International. Nu discutăm aici despre diferențele dintre prețul de achiziție și cel de vânzare, mult mai mic într-unul din cazuri. Interesant ar fi de văzut cine sunt acum proprietarii și dacă ei ne pot conduce spre aceleași sfere de interese.
Urmele duc și la Mihaela Stoica
Când spui STEDAX, la Piatra Neamț, spui Cezar Dinescu, fost consilier local (2004-2008) și fost consilier-șef regional la ANL, după aceea, pentru o vreme. Dinescu s-a alăturat inițial PNL, pe valul de deschidere și entuziasm anterior alegerilor din 2004. Cât a făcut politică, avea să-i rămână fidel lui Gheorghe Ștefan. La începuturi era identificat prin firma General Construct SA. Avea o funcție de conducere, deținea acțiuni și era căsătorit cu Daniela, fiica boss-ului Ioan Mancea.
Viața a făcut să divorțeze și să trăiască o poveste de dragoste și afaceri cu Mihaela Stoica, pe atunci viceprimar și, pentru scurt timp, city-manager. Povestea personală s-a sfârșit la ceva timp după alegerile parlamentare din 2008, când Stoica a câștigat primul mandat de deputat. Sfârșitul avea să aducă peste câțiva ani și încheierea conturilor cu ANL.
O afacere dezvoltată de Stedax, în perioada când funcționa legătura Dinescu-Stoica, a scandalizat opinia publică. E vorba de clădirea ridicată pe ruina centralei termice din Piața 22 Decembrie, între blocurile cunoscute drept C1 și C2. Protestele locuitorilor din zonă și dezvăluirile consistente făcute numai la defunctul Actual Tv au fost în van.
Interesant este că, începând din iunie 2009, în declarația de avere a Mihaelei Stoica apare un împrumut de 217.000 lei, care reprezintă cota unei asocieri în participațiune cu Stedax International SRL, firmă în care Dinescu deținea 75%. Firma e istorie, iar împrumutul îl regăsim până la declarația de avere din iunie 2012. Din decembrie același an, la venituri apare suma de 40.991 lei provenită din lichidarea societății. În paranteză fie spus, este evidențiată și suma de 446.250 lei, obținută din vânzarea acțiunilor de la Tequila Bowling.
Asocierea celor doi în afacerea STEDAX este cu atât mai curioasă – și de cercetat, prin refacerea cronologiei și suprapunerea unor momente – cu cât Dinescu, altfel un personaj educat și civilizat, nu ducea lipsă de lichidități. Dovada e în declarația de avere depusă la ANL în februarie 2009. Avea în conturi 88.509 lei (din 2006) la Banca Transilvania, 226.587 lei (din 2007) la BCR și 327.000 lei (din 2007) la BRD-GSG. Luând în considerare împrumutul de 460.345 lei acordat societății DACINET SRL, dividendele în sumă de 104.022 lei de la alt STEDAX (STEDAX Service SRL Piatra Neamț), dar și creditul de 60.900 euro de la BCR, rămâne nelămurit ce au însemnat banii Mihaelei Stoica în această combinație.
– va urma –
Mesagerul de Neamț