După scandalul deconturilor duble – Primărie și Consiliul Județean – de la societatea care administrează clubul de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț, pornit de la ancheta jurnalistică a săptămânalului Mesagerul de Neamț, județul Neamț are parte de încă unul asemănător. De data aceasta la Târgu Neamț, unde o anonimă echipă de fotbal, din ligile inferioare, primește 20.000 lei lunar, pentru a face performanță pe bani publici. În jurul echipei pare să se fi strâns toată lumea bună a orașului, de la primarul Harpa la oameni de afaceri. Toți fac eforturi pentru a menține viu fenomenul fotbalistic în zonă. Așa s-a ajuns la contractul de asociere cu Consiliul Județean Neamț, tot așa s-au ajuns ca Primăria Târgu Neamț să contribuie cu bani, așa s-a ajuns ca niște posibili investitori la echipă să fie ajutați cu un contract de concesiune undeva pe lângă stadion, ca să-și dezvolte afacerea. Sloganul a fost ”totul pentru echipă”. A apărut și un fel de filieră Târgu Neamț – Baia Mare, unită în interese pe prelucrarea și valorificarea lemnului și fotbal, într-un amalgam greu de descifrat. În ceea ce ne privește, în acest prim articol, vom insista doar pe două aspecte extrem de suspecte, care privesc deconturile către cele două instituții publice amintite. Din documentarea făcută, reiese o concluzie: există indicii rezonabile să suspectăm că s-au făcut documente justificative care nu respectă realitatea, că anumite facturi și chitanțe au fost întocmite doar pentru a justifica scoaterea unor bani din contabilitatea clubului. Apropo de acest aspect, trebuie să mai semnalăm că fotbaliștii sunt neplătiți de 3 luni și jumătate și că se află în conflict deschis cu conducerea. Doar intervenția primarului și prefectului, o masă la ”struțărie” și promisiune de rezolvare a situației i-au mai adus la sentimente mai bune.
Trust Atudorei – furnizorul de mâncare preferat în deconturi
În deconturile lunare trimise Consiliului Județean, clubul de fotbal Cetatea spune că a achiziționat mâncare pentru fotbaliști de la SC Trust Atudorei SRL din… Bălțătești. În aprilie 2014, au servit mese în valoare de 16.940 lei, în luna mai de 9.680 lei, în iunie de 4.840 lei, ca să dăm doar câteva exemple. Deconturile sunt semnate pe primele două luni de Emil Creangă, managerul clubului, și în iunie de Emil Lupașcu, care administra lucrurile după plecarea lui Creangă. Deoarece facturile sunt extrem de discrete – nu se spune ce mâncare s-a servit, pentru câte persoane, perioada etc. -, ne-am gândit că poate lucrurile
sunt stipulate în contract. ”Nu văd de ce ar fi nevoie de contract pentru așa ceva. Ne-am înțeles cu ei, ne-au adus mâncarea, noi am plătit-o”, ne-a declarat contabiliul clubului, Ioan Lucian Surugiu, un personaj care se poate dovedi a fi cheia întregii afaceri. În momentul când l-am întrebat despre capacitatea firmei și autorizațiile pe care le-ar avea ca să pregătească mâncare gătită, condițiile de transport, răspunsul a fost simplu: ”Habar n-am! Probabil au vreo secție. Noi primeam mâncarea și gata”, a punctat Surugiu.
SC Trust Atudorei SRL nu a avut, în perioada 2010- 2012, niciun angajat. Se ocupă de construcții în mod oficial, iar între ea și contabilul Surugiu sunt mai multe legături decât lasă acesta din urmă să se întrevadă. Firma a câștigat doi ani la rând licitația pentru programul ”Mărul în școli” și toată lumea a făcut legătură între ea și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, Mircea Pintilie. Inutil să mai spunem că firma nu avea nici mașini pentru a transporta merele, ca să nu mai vorbim de mere în sine. Elementul de legătură a fost tot dl. Surugiu, care, la acea vreme, administra firmele lui Pintilie. Mai mult, Trust Atudorei a câștigat mai multe licitații la DGASPC Neamț, din subordinea CJ Neamț, unde, pe post de mână moartă, era firma administrată de același domn Surugiu. Lăsând la o parte alt tip de legături, orice ar spune acum Surugiu, relația cu Trust Atudorei este mai veche, iar elementul comun îl reprezintă banii Consiliului Județean Neamț.
Câteva din documentele din deconturi sunt suspecte și de altceva.
Pus în fața acestora, managerul Emil Creangă susține că o parte dintre semnăturile care apar pe documente nu-i aparțin și, ca să-l cităm, ”ele reprezintă un fals grosolan”. Despre firma Trust Atudorei declară că… nu-i spune nimic. În legătură cu mesele servite de firmă, Emil Creangă a avut o remarcă de bun simț: ”Noi avem două femei care ne gătesc la locul unde stăm în cantonament. Alimentele se cumpără din depozite. În Târgu Neamț sunt 3-4 locuri de unde se pot comanda meniuri zilnice. De ce să iau de la Bălțătești? Și apoi, nu uitați, era un administrator și un contabil care se ocupau de aceste lucruri. Ei veneau cu hârtiile la semnat” .
Dacă afirmațiile dlui Creangă sunt reale – și nu vedem de ce n-ar fi – rămâne întrebarea de ce i s-a falsificat semnătura pe câteva din facturile Trust Atudorei. Și de ce nu se cumpăra mâncarea de la cineva din Târg? Asta dacă, evident, facturile chiar au în spate activitate de
alimentație publică sau nu cumva sunt doar opera unui intermediar. Caz în care apare altă întrebare: de ce este nevoie de un intermediar, care înțelege și el să câștige măcar un bănuț, nu-i așa?
Contactat telefonic miercuri, 15 octombrie, ora 11.30, dl Vasile Atudorei ne-a declarat că: ”Sunt într-o recepție undeva, sunt ocupat”. Întrebat direct dacă are contract de furnizare mâncare fotbaliștilor de la Cetatea, dl. Atudorei ne-a lămurit rapid: ”În nici un caz!” ”Nu dumneavoastră le dați de mâncare?” ”NU!”
După această conversație, credem că este cazul ca oficialii de la Consiliul Județean și Primăria Târgu Neamț să demareze o anchetă, ca să nu amintim aici și de alte organe ce trebuie sesizate de urgență. Iar dl Surugiu are de dat niște răspunsuri, împreună cu toată conducerea clubului.
Mingi de fotbal de la fierărie
Tot în decontul trimis de clubul de fotbal Cetatea Târgu Neamț apar și alte lucruri suspecte. De exemplu, achiziționarea de mingi și ghete de fotbal, pe niște facturi la fel de puțin explicite, de la societatea Maga Com SRL din Târgu Neamț. Ghetele de fotbal au costat
242 lei perechea, fără TVA, iar mingile 120 lei bucata, tot fără TVA. Facturile există, cu chitanțele aferente, care demonstrează că s-au dat banii cash. Firma, aflată în insolvență, este administrată de Gabriel Ungureanu, magazinul se află în Târgu Neamț și comercializează articole de uz gospodăresc, începând de la detergent și terminând cu roabe. Vânzătorul de la magazin a declarat că nu vinde articole sportive, mingi sau alte asemenea din gamă sportivă. „Nu avem așa ceva. Mergeți în piață”, a fost îndemnul acestuia.
Dl. Ungureanu are propria sa versiunea privind societatea, viziune care lămurește definitiv cum stau lucrurile: ”Domnule, de firma asta s-a ocupat în ultimul timp, până la intrarea în insolvență, Surugiu. Eu sunt doar cu numele în firmă. Mai multe amănunte vă dă el. Eu habar n-am dac-o vândut ghete de fotbal sau mingi. Vorbiți cu el și poate vă lămurește”.
Pentru necunoscătorii din Târgu Neamț, dl. Surugiu este și cumnatul dlui Gabriel Ungureanu.
În luna mai 2014, de la Maga Com, adică de la dl. Surugiu, s-au achiziționat mărfuri în valoare de 11.065 lei noi. Au existat achiziții și în alte luni, pentru clubul de fotbal Cetatea, unde dl. Surugiu plătea facturile de la firma pe care o conducea din umbră.
Fie și numai aceste ultime aspecte sunt în măsură să atragă atenția că, la Cetatea Târgu Neamț, lucrurile, achizițiile și posibil decontările sunt într-un off-side clar. Cheia, la vedere, este Ioan Lucian Surugiu, omul care are banii pe mână și care a fost adus acolo de reprezentanții filierei/ grupului de interese de la Baia Mare. Care face subiectul unor materiale următoare în Mesagerul de Neamț.
Primarul Harpa a promis că va cere documente și clarificări de la club și că va propune adunării generale să ia măsuri care pot să meargă până la schimbarea întregii conduceri.
Un comentariu
la bulau cu eiiiiii toti!!!!!