Implicarea directă a lui Gabriel Muraru în scandalul Microsoft, în calitate de intermediar între banii de la beneficiarul contractelor Microsoft și off-shore-ul lui Decebal Drăghiș, unde trebuia să se colecteze partea cuvenită lui Gheorghe Ștefan, ar trebui să-i facă pe toți cei care îi cunosc activitatea să-i reconsidere talentele. Scandalul Microsoft pare să-l așeze exact acolo unde îi este locul – un intermediar pe bani mulți, școlit de cunoscutul avocat Doru Boștină, pentru care a prestat mai mult decât pentru Gheorghe Ștefan și ale cărui jocuri probabil le-a făcut. Relația profesională, de intermediari în diverse afaceri (pe o parte dintre aceste intermedieri procurorii le numesc șpăgi), s-a dus mai departe, statuând și relațiile de putere dintre cei doi: avocatul Boștină i-a devenit naș și în relația de zi cu zi, cununându-l pe Gabriel Muraru în cea de-a doua căsătorie. Ambii au fost foarte cooperanți cu procurorii. În cazul lui Doru Boștină, cooperarea se întinde asupra a foarte multe cazuri cu implicații majore în economia românească și există toate premisele ca în niciunul dintre ele să nu lipsească și Muraru.
Din această cauză credem că tot ce s-a scris până acum despre Gabriel Muraru trebuie reconsiderat în funcție de ultimele evenimente. Mai există și un alt motiv care îndeamnă la asta: o declarație a cuiva care mărturisea că numirea lui Muraru ca director la Societatea Națională a Sării ”Salrom” SA nu s-a făcut pe mâna lui Gheorghe Ștefan – care, însă, a fost de acord cu ea – pionii care s-au implicat în această promovare fiind Doru Boștină și… Viorel Hrebenciuc!
Iar de aici înainte lucrurile devin și mai interesante, având în vedere unde este acum deputatul PSD de Bacău și calitatea pe care a avut-o acesta în dosarul retrocedărilor, cea de factor de influență și intermediar.
Evident că nu se poate începe această reconsiderare, fără a pleca de la rechizitoriul din dosarul Microsoft, unde apar nume și situații interesante pentru oamenii din Neamț. Miezul este cuprins în următoarea frază din rechizitoriu: ”Declarația martorului Drăghiș Decebal Silviu din cuprinsul căruia rezultă că a acceptat ca tranzacțiile cu firma Barringwood Investment Ltd. să se realizeze prin firma DD Land Oil Corporate Ltd la solicitarea lui Muraru Gabriel, un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, fost consilier al acestuia la Primăria Piatra Neamț”.
Haiduci pe banii de la Primărie și Perla Invest
Mărețele realizări turistice de la Piatra Neamț trebuiau să culmineze cu un întreg complex dezvoltat pe muntele Cozla, cu baza de plecare din clădirea unde se făcea primirea cabinelor telegondolei. Mai ales că întreaga afacere din jurul telegondolei s-a învârtit în jurul planului turistic în care Gabriel Muraru a fost un intermediar între autoritatea locală reprezentată de Gheorghe Ștefan și investitori apăruți din neant, dar care știau exact pe ce să se bazeze la Piatra Neamț. Unul dintre ei, Decebal Drăghiș, apare alături de Gabriel Muraru în dosarul deja celebru, pe post de curea de transmisie a banilor. Cei doi par să se fi înțeles din prima și au pus bazele unei colaborări care pare să fi continuat fără probleme și în biroul procurorilor DNA. Cel care a pus la dispoziție oportunitățile – primarul Gheorghe Ștefan – se află în arest și multă lume spune că, fără declarațiile celor doi, ar fi fost foarte greu să se dovedească implicarea sa și mai ales traseul banilor.
De la stația de plecare a telegondolei, pe fir întins, se ajunge sus, pe Cozla, la restaurantul cu ștaif intitulat Popasul Haiducilor, aflat în acest moment în administrarea societății Authentic Pub SRL, cu sediul în București, pe strada Pandurilor nr. 17. În acest moment, simpla căutare la Registrul Comerțului, pentru a identifica administratorul, relevă surpriza că de acest domeniu se ocupă o altă societate, Welt Management SRL, tot din București, care are ca administrator pe doamna Diana Claudia Vlădescu. Este bine să reținem acest nume. Toată lumea care lucrează acolo spune că adevăratul proprietar este domnul Decebal Drăghiș. Cum, în această afacere, se poartă intermediarii, putem considera că doamna Vlădescu apără interesele domnului Drăghiș. Dar nu numai pe ale acestuia. Pentru a nu ne îndepărta de subiectul nostru, trebuie să reamintim cititorilor că aceeași persoană este acum administrator la Favo Investments & Consulting SRL București, care se află exact la aceeași adresă cu Authentic Pub SRL. Ei bine, Favo Investments a fost societatea lui Gabriel Muraru, pe care acesta a renunțat s-o mai conducă direct în momentul în care a ajuns directorul Salrom SA, regie națională cu care Favo avea contract într-un proiect european! Cifra de afaceri a lui Favo a explodat în 2010, exact din acest motiv, dar acesta este un alt subict care merită să fie dezvoltat. Noi să reținem că doamna Vlădescu a preluat interesele domnului Muraru și le-a dus mai departe.
Demostrația de mai sus a fost făcută cu un singur scop, de a arăta că Muraru și Drăghiș sunt legați și de restaurantul numit simbolic ”Popasul Haiducilor”. Legenda spune că haiducii luau de la bogați și dădeau la săraci. Realitatea spune că bogații, în ziua de azi, apar după ce devalizează bugetele locale sau centrale, așa că numele pare să fi fost inspirat ales.
Clădirea în care se află acum restaurantul Popasul Haiducilor a fost construită pe banii de la Perla Invest. Conform datelor care se află la societate, construcția a costat 2.000.000 RON, adică 450.000 de euro!!!
Mult pentru o construcție normală, oricum mult pentru o societate a Primăriei Piatra Neamț, care construia pe bani împrumutați, fără un plan de viitor, fără o strategie bazată pe analize serioase. De la Perla Invest, spațiul a ajuns, prin închiriere, la Authentic Pub, care, conform celor de la Perla Invest, a mai investit, și ea, în amenajare încă 100.000 de euro. Sigur, acte privind investiția există, dar există și alte date, privind, de exemplu, cine a făcut lucrările. Sau, alt exemplu, faptul că, inițial, acolo au fost trei beneficiari, pe etaje, ai facilităților de alimentație publică. Ciudat este că cei trei beneficiari sunt, toți, în legături directe sau la mâna a doua cu dosarul Microsoft. Pe un etaj ar fi fost implicat un viceprimar, pe un altul un om implicat în afaceri cu lemn, imobiliare și fotbal, iar restul la domnul Drăghiș. Mai târziu, s-a ajuns la situația actuală, cu Authentic Pub.
Contractul cu Perla Invest este din 2010 și lunar se achită către aceasta 10.000 lei, cu mențiunea că vara se mai plătesc ceva bani pentru terase. Nu este cazul să ne mai întrebăm cum a ajuns tocmai această firmă să primească spațiul, pentru că răspunsul îl avem deja în rechizitoriul Microsoft. Nimeni, în afară de cei implicați direct, nu va ști cât de multe facilități a primit Authentic Pub de-a lungul timpului, în detrimentul sau în folosul societății Consiliului local Piatra Neamț. Oricum, la Perla Invest, subiectul Decebal Drăghiș este evitat cu multă atenție, despre el vorbindu-se doar când se amintește despre diverse acțiuni în ștrand.
Interesant ar fi de văzut care a fost legătura dintre Authentic Pub și spațiul de jos, de la plecarea telegondolei – care a ars, la fel ca și Piața Centrală din Piatra Neamț, exact la timp, cu ajutorul unui fatal scurtcircuit -, care sunt datoriile rămase în urmă, cum de s-a acceptat situația respectivă și dacă nu cumva bunuri de la Society nu au ajuns, evident prin intermediul căilor legale, la Authentic Pub.
La fel de interesant ar fi de știut ce se întâmplă în caz de reziliere a contractului din diverse cauze, deoarece oameni din Primărie vorbesc despre posibilitatea ca scenariul cu despăgubirile de la cafeneaua de la Teatrul Tineretului să se repete și cu Popasul Haiducilor.
Și în această afacere trebuie reconsiderat rolul lui Gabriel Muraru, de intermediar și de beneficiar. Evident că nimic nu se putea face fără complicitatea nevinovată a celor care au condus, la vremea investiției și a încheierii contractelor, societatea Perla Invest. Și aici nu ne referim doar la directori sau manageri. Acolo a existat un Consiliu de Administrație și o Adunare Generală a Acționarilor, formată din consilieri locli. Ca să nu mai vorbim despre cei care au supervizat activitatea economico-financiară din diverse posturi.
Între Perla Invest și Authentic Pub a existat și un fel de hârjoneală în instanță, la Piatra Neamț, la Tribunal. E vorba de un litigiu între profesioniști, în limbajul sec al instanței, cu acțiune începută în septembrie 2012. După 6 termene, dintre care unul făcea apel la o înțelegere amiabilă, acțiunea a fost respinsă pe motiv de… netimbrare. Perla Invest nu a făcut altceva decât să-și arate mușchii, în caz că cineva ar avea ceva de comentat despre relațiile privilegiate dintre cele două firme. Nu este singurul caz în care Perla Invest a rămas doar cu mușchii umflați.
Valentin BĂLĂNESCU