Astăzi, 19 decembrie 2014, a fost adoptat în Plenul Parlamentului un amendament la Legea Bugetului prin care s-a stabilit ca, începând din anul 2015 , să fie asigurate sumele necesare pentru funcționarea administrațiilor locale. Potrivit acestuia, fiecare unitate teritorial –administrativă va primi o sumă de bani, în funcție de mai mlte criteria. Mai mlte amânunte ne-aoferit deputatul Ioan Munteanu: ” Fiecare comună ( oraș, municipiu, municipiu reședință de județ, consiliu județean) va avea o sumă provenită din venituri proprii, la care se adaugă diferența pentru funcționare de la bugetul de stat ( in 15 zile de la fundamentarea bugetului local).
Astfel: – comună: – 15 miliarde lei vechi
– oraș: – 60 miliarde lei vechi
– municipiu: – 250 miliarde lei vechi
– municipiu resedință de județ: – 500 miliarde lei vechi
– consiliu județean: – 800 miliarde lei vechi
Exemplificare: – comuna Pâncesti are venituri proprii 4 miliarde lei vechi; primește diferența până la 15 miliarde, adică 11 miliarde lei vechi. Fiecare să-și facă calculul în acest fel!La aceste sume se vor adăuga în cursul anului si altele care se vor repartiza în funcție de următoarele criterii:
– 55%: – în funcție de numărul locuitorilor;
– 15%: – în funcție de suprafața de teren;
– 15%: – în funcție de colectarea veniturilor proprii(90%);
– 15%: – pentru proiecte cu finanțare europeană.”
În legătură cu avantajele acestui tip de alocare bugetară, deputatul nemțean a mai adăugat: ”De acum înainte primarii n vor mai fi nevoiți să treacă dintr-un partid în altul în funcție de cine va veni la putere. Vor avea bani suficienți pentru tot ce este nevoie. Consiliul Jdețean va avea sficienți bani ca să facă drumuri, centre sociale sau ce mai este nevoie, vo fi bani pentru cofinanțări. Eu zic că este o măsură foarte bună li primarii vor putea să facă dovadă că sunt bni gospodari.”