Medicii de familie din județul Neamț au primit de la Casa de Asigurări, în luna decembrie a anului trecut, peste 23 de miliarde de lei vechi, adică 2.360.213 lei. Această sumă a fost decontată de către CAS Neamț cabinetelor de medicină de familie cu care se află în relație contractuală pentru activitatea lunii decembrie. Din cele 257 de cabinete de medicină de familie din tot județul, un cabinet din comuna Hangu a decontat cea mai mare sumă la Casă pe luna decembrie, adică 17.748 lei. La polul opus se află un cabinet ce a primit 212 lei luna trecută, următoarea cea mai mică fiind de 3.608 lei. Sume de peste 10.000 de lei au primit de la Casa de Asigurări Neamț 87 de cabinete de medicină de familie.
„Toate aceste informații au fost publicate pe site-ul CAS Neamț pentru că ne dorim să fim o instituție transparentă. Sumele decontate reprezintă venituri ale respectivelor cabinete de medicină de familie și nu ale medicilor care își desfășoară activitatea în acestea. Din aceste sume, se plătește personalul, utilitățile și toate cheltuielile aferente”, a declarat Radu Firăstrău (foto), directorul CAS Neamț.
În conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru, finanțarea medicilor de familie aflați în contract cu CAS Neamț se face prin plata „per capita” prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de asigurați, și plata prin tarif pe serviciu medical, pentru unele servicii medicale prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru. Suma cuvenită lunar medicilor de familie se calculează prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulțirii numărului de puncte ”per capita” și a numărului de puncte pe serviciu realizate cu valoarea pentru un punct „per capita”, respectiv cu valoarea pentru un punct pe serviciu medical.
„Cabinete suspendate? Nu avem voie!”
Un subiect de interes pentru publicul nemțean pare să fie un fel de triunghi al Bermudelor atunci când vine vorba de DSP Neamț. În încercarea de a afla ce cabinete de medici de familie riscă suspendarea anul acesta, din cauza anumitor nereguli, ne-am lovit de eterna și fascinanta lipsă de comunicare din partea Direcției de Sănătate Publică Neamț. Deși alte Direcții din țară au dat publicității aceste date, cu nume și prenume, fără nicio problemă, la DSP Neamț suntem plimbați de la un compartiment la altul că, poate-poate, s-o găsi cineva care să ne răspundă la o întrebare simplă.
Pasul 1: Sunat director executiv adjunct, dr. Daniela Marcoci. La aflarea întrebării noastre, nu ni s-a comunicat că ar fi vreo problemă în divulgarea acestor secrete de stat. Până la urmă, interesul cetățeanului primează. Doar că dânsa nu deține aceste date și ne invită să luăm legătura cu doamna Mihaela Iftimia care este inspector și ne poate da aceste date.
Pasul 2: Sunat o zi întreagă la numărul de fix din biroul Mihaelei Iftimia. Niciun răspuns.
Pasul 3: Reușim să luăm legătura cu inspectorul superior Iftimia. Degeaba. Suntem plasați mai departe către Compartimentul Inspecția și Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă, „că ei se ocupă cu așa ceva, ei știu ce controale au făcut, ei au toate datele. Eu doar primesc documentele pentru avizare, nu mă ocup de partea de control”.
Pasul 4: La departamentul mai sus menționat, surpriză, domnul inspector Alexandru Păvăloaia ne îndrumă mai departe „la jurista noastră. Eu nu pot să vă dau așa ceva. Din câte știu, nu avem voie să vă dăm aceste informații”.
Pasul 5: Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț, dr. Mirela Grădinaru, chiar în momentul aflării întrebărilor noastre, se pregătea să plece la Bicaz. „Chiar acum sunt cu haina în mână, plec la Bicaz, vă rog să-mi trimiteți o solicitare pe e-mail sau pe fax. Nu știu dacă se pot da publicității cabinetele de familie ce riscă suspendarea, o să discut cu colegele de la Direcția Medicală, din clădirea cealaltă, să lămurim această problemă. În momentul acesta, nu pot să precizez niciun aspect”.
Având în vedere că orice cetățean ar trebui să știe starea cabinetului medicului de familie de care aparține, ne vedem puși în situația ingrată de a nu putea îndeplini cerințele publicului. Nu putem oferi această informație atât timp cât, din cauza unor funcționari publici, mereu ocupați cu altceva decât interesul cetățeanului, plătiți regește din banul public, își pasează responsabilitățile de la unul la altul. (Oana IOSUB-TOMA)