Pentru Bicaz, 2014 a fost un an cu multe încercări, care au implicat și noi responsabilități pentru cei ce au avut rolul de a gestiona și de a consolida așteptările locuitorilor. De departe, cel mai mare „pariu” câștigat de reprezentanții Primăriei Bicaz a fost posibilitatea de a acorda o șansă în plus la viață tuturor celor care, în lupta cu boala, erau obligați să poarte o altă întrecere nedreaptă, cu timpul, în căutarea unui pat de spital. Unitatea medicală de la Bicaz a dispărut într-o noapte și a reapărut, cu eforturi deosebite, după ani. O lecție prea dură pentru cei care au fost nevoiți să-și plângă durerea în pumni, dar mai ales pentru cei pentru care drumul până la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a fost unul mult prea lung. Reluarea activității spitalului de la Bicaz nu a fost singura realizare pe care aleșii au reușit să o concretizeze în anul trecut, dar, cu toate acestea, a fost lesne de observat că, datorită eforturilor care au fost canalizate în acea direcție, unele domenii au fost trecute în plan secund. Cu toate acestea, primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, nu pare să fi uitat de planurile prezentate în campania electorală din 2012 și transmite bicăjenilor că măsurile pe care la va întreprinde în perioada următoare vor avea ca scop îndeplinirea celor făgăduite.
– A trecut un an cu multe emoții, un an cu multe încercări, dar care nu a fost lipsit și de satisfacții. Cum îl vedeți acum, la început de 2015?
Cu satisfacție, vă pot spune că, în proporție de 85%, ceea ce ne-am propus la începutul anului 2014 s-a și realizat, cu toate disfuncționalitățile care au apărut pe parcursul derulării activității noastre. Important a fost că, de fiecare dată, am găsit soluțiile pentru a ne putea duce gândurile mai departe și să le realizăm la nivelul pe care l-am precizat. Indiscutabil, cea mai mare realizare a anului 2014 este faptul că ne-am recâștigat spitalul. Faptul că am reușit, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat spre sfârșitul anului, să reluăm activitatea în cadrul Spitalului Orășenesc Bicaz. Acest lucru a fost rezultatul unor eforturi deosebite depuse la nivelul administrației locale, cu sprijinul Consiliului Județean, al conducerii politice, al conducerii administrative, al Prefecturii și, nu în ultimă instanță al oamenilor din Ministerul Sănătății.
– Un efort despre care ați amintit, cu altă ocazie, că ați putea scrie, cu ușurință, un roman.
Ceea ce trebuie reținut este faptul că, dacă la începuturi lucrurile păreau mai ușor de rezolvat, pe măsură ce am făcut pași serioși în atingerea scopului, au apărut multe lucruri neprevăzute, care trebuiau rezolvate cu operativitate. Este vorba, în principal, despre starea tehnică în care am găsit instalațiile de furnizare a utilităților și a unei părți din dotările spitalului. Ca urmare a acestui aspect, a trebuit să dirijăm spre spital fonduri și resurse financiare importante. Acest lucru l-am făcut diminuând resurse din derularea altor lucrări care erau cuprinse în planul nostru anual. Am alocat din fonduri locale aproximativ 2 miliarde de lei și am primit, de asemenea, sprijin, în baza unui parteneriat, de la Consiliul Județean, în valoare de aproximativ 730 de milioane de lei. Satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât lumea a înțeles necesitatea alocării acestor fonduri, dar am fost obligați să renunțăm la finanțarea altor activități. Aici am în vedere și nivelul modest în care s-au desfășurat „Zilele Bicazului”. Cu redeschiderea spitalului nu ne-am spălat pe mâini. Sunt preocupări, în continuare, din partea administrației locale, a conducerii spitalului, pentru ca spitalul să devină unul în care pacienții să se adreseze cu încredere, unde să fie tratați și îngrijiți cu cea mai mare atenție. Sunt în continuare probleme cu personalul medical, în ceea ce înseamnă acoperirea tuturor specialităților, dar lucrurile vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil.
Toate acele zvonuri, lansate de diferiți cârtitori, cum că activitatea nu se va putea desfășura, cum că nu va putea fi susținută activitatea spitalului și că, mai devreme sau mai târziu, spitalul se va reînchide, tuturor acelora le spun să stea liniștiți, că spitalul va funcționa fără niciun fel de probleme, în continuare.
– La vizita ministrului Nicolae Bănicioiu, cu ocazia redeschiderii oficiale a spitalului, aminteați de un proiect cel puțin ambițios pentru viitorul acestei unități.
Am elaborat deja un proiect cu privire la reabilitarea, extinderea și dotarea spitalului nostru, proiect a cărui valoare se ridică undeva la 20 de milioane de euro și cu care vom bate la ușile celor de la Uniunea Europeană pentru a obține fondurile necesare, în așa fel încât să realizăm acest proiect așa cum a fost el gândit. Proiectul este realizat pe module. El cuprinde partea de reabilitare a actualelor clădiri, pentru că, trebuie să recunoaștem, parte dintre ele sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare, în special acoperișurile clădirilor. Apoi, este vorba de extinderea spitalului, în așa fel încât să poată fi realizate toate circuitele conform normelor europene, iar partea cea mai importantă este îndreptată către dotările spitalului, astfel încât toate secțiile să beneficieze de aparatură medicală de ultimă oră. Dacă rezolvăm și această parte, a dotării spitalului, indiscutabil, vom putea stabiliza și medicii. Avem în vedere și extinderea activității în celălalt corp de clădire, în care au funcționat secțiile Pediatrie și Neurologie, corp care, la ora asta, nu este utilizat.
Locuințe pentru tineri
– Tot pe final de an, au fost repartizate 32 de locuințe, de la două blocuri ANL. Un proiect care a fost destul de așteptat. Care a fost drumul acestei realizări?
Un alt proiect important pe 2014 a fost finalizarea a două blocuri ANL, care totalizează 32 de noi locuințe. Eu pot spune că, în acest caz, am luat lucrările de la zero, pentru că, în momentul în care am preluat activitatea la nivelul Primăriei Bicaz, erau turnate doar fundațiile. Analizând proiectele pe care le-am găsit aici, am constatat că cele două blocuri erau prevăzute să fie dotate cu centrale termice de bloc. Lucru care, pe mine și pe colegul meu viceprimar, ne-a deranjat, pentru că știm ce probleme se ridică atunci când se repartizează costurile pentru asigurarea încălzirii în cele două blocuri. Atunci am făcut intervenție la ANL, pentru ca fiecare apartament din cele două blocuri să fie dotat cu centrală proprie. Faptul că amplasamentul celor două blocuri nu a fost ales în modul cel mai fericit posibil, din anumite puncte de vedere, a însemnat niște cheltuieli suplimentare, pentru care a trebuit să găsim resursele financiare necesare. Aceste costuri suplimentare s-au situat la peste 2,5 miliarde de lei, comparativ cu proiectul inițial. Satisfacția este că s-au realizat aceste locuințe, până la finele anului 2014, și cheile au fost înmânate. Reamintesc că două apartamente au fost reținute pentru medicii care urmează să-și desfășoare activitatea la spitalul nostru.
Locuri de muncă
– Inevitabil, ajungem la capitolul „noi locuri de muncă”. La spital, dacă planurile merg așa cum le-ați prezentat, vor apărea noi angajați. Ce oportunități s-au concretizat în această direcție și care sunt preocupările pentru viitor?
Am sprijinit parte din întreprinzătorii de la nivelul orașului, așa cum, de altfel, eu mi-am propus și în programul electoral. Ca urmare a acestui aspect, a apărut un număr important de locuri de muncă la nivelul orașului Bicaz și, ceea ce este bine și important, ele au fost ocupate, în principal, de tineri. Legat de acest aspect, noi încercăm în continuare să găsim soluții să atragem investitori, să le acordăm facilități, în așa fel încât să se înființeze noi locuri de muncă și să reușim să stabilizăm aici în oraș, în principal, tinerii. Spitalul a readus acasă în jur de 60 de salariați, un investitor a primit sprijin din partea primăriei și a deschis o carmangerie în cartierul Mărceni, lucru care a dus la înființarea a 10-12 locuri de muncă. Urmează ca un nou întreprinzător să deschidă o unitatea de realizare de mobilier, care, desigur, va duce la apariția de noi locuri de muncă. Faptul că suntem plasați la întretăiere de drumuri, că nu avem legătură cu un drum european, ne dezavantajează. În special și din cauza infrastructurii necoprespunzătoare din zonă. Spre exemplu, podurile amplasate pe DN 15 au toate restricții de sarcină, restricție de viteză. Ca urmare a acestui aspect, potențialii oameni de afaceri, care își transportă marfa cu mașinile, trebuie să se limiteze, de exemplu, la 13 tone. Peste baraj sunt ,și acolo, restricții, spre Cheile Bicazului, Lacul Roșu la fel. Este un aspect care ar trebui să dea de gândit nu numai autorităților locale din zonă, ci și celor care au în administrare infrastructura rutieră națională. La podul de aici, de peste râul Bicaz, au început deja reparații capitale, dar degeaba rezolvăm problema acestui pod, dacă celălalt, de la Pângărați, sau următorul, de la Vaduri, e în aceeași stare tehnică necorespunzătoare și în continuare este restricție de sarcină și restricție de viteză.
Școlile – prioritate zero
– Cu ce listă de priorități veți face pași în acest an?
Probleme sunt încă multe de rezolvat la nivelul orașului, dar eu sunt optimist în ceea ce privește modul în care ne vom desfășura activitatea pe parcursul anului 2015. Avem în vedere rezolvarea unor probleme în aproape toate domeniile vieții socio-economice a orașului. În domeniul sănătății, așa cum am precizat, vom continua lucrările la spital. În domeniul educației, de asemenea, avem în vedere câteva aspecte. În principal, continuarea lucrărilor de reabilitare, finalizare a ceea ce ne-am propus prin proiectul de la Grădinița cu Program Normal din cartierul Mărceni, reabilitarea Școlii Gimnaziale din cartierul Dodeni. De asemenea, vom acorda tot sprijinul Liceului „Carol I”, pentru rezolvarea problemei, atât de spinoase, care atrage după sine costuri foarte ridicate a încălzirii spațiilor, atât la sediul liceului, cât și la internat. În ceea ce privește centralele din dotare, ele sunt învechite și de un nivel tehnic necorespunzător, randamentul lor fiind unul foarte scăzut și din această cauză și costurile mari care se înregistrează. Tot legat de învățământ, avem în vedere realizarea unui sistem de supraveghere și monitorizare la distanță a unităților preșcolare și școlare din subordinea primăriei. Toate datele vor fi centralizate la sediul Poliției Locale. E mai eficient acest sistem decât să angajăm un număr de paznici.
Străzi, lumină, locuri de joacă
– Pe partea de infrastructură, ce planuri v-ați propus?
Nu scăpăm din vedere că, la nivelul orașului, mai avem câteva străzi, căi de acces care trebuie reabilitate, asfaltate. Avem în vedere rezolvarea, în primă instanță, a reabilitării canalizării străzii Pârâul Bașa, unde sunt probleme cu totul deosebite, deoarece acolo se varsă un torent, care vine de sus, de pe munte, și, în perioada de iarnă cel puțin, creează probleme deosebite locuitorilor din zonă. Vom continua, apoi, cu strada Bistriței, care, din cauza faptului că nu a fost asfaltată în anii anteriori, a creat și creează multe probleme. Pe această stradă mai există o problemă. Parte din această stradă nu dispune de iluminat public. În acest sens, avem în vedere și acest aspect, iar lucrările le vom cupla și cu realizarea unei punți, care să facă legătura între strada Bistriței cu zona de pe malul drept al râului Bistrița, așa încât oamenii care au nevoie să ajungă rapid la islazul din zonă să aibă posibilitatea să traveseze pe o punte sigură.
Este nevoie și de un spațiu de joacă. Am identificat un loc. Este undeva tot pe malul drept al râului Bistrița, în continuarea spațiului unde este amplasată stația de epurare.
Tot legat de infrastructură, avem în vedere extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică și pe segmentul Piatra Corbului, de undeva din zona fostei fabrici de ciment până aproape de intrare în comuna Tașca, pentru că locuitorii din zonă, la ora aceasta, sunt racordați la o rețea învechită a firmei Carpatcement, care nu se mai ocupă de această rețea.
Avem în vedere și rezolvarea rețelei de iluminat public de-a lungul drumului de acces în portul de pe malul lacului.
În ceea ce privește amenajarea peisagistică, avem elaborat un proiect pentru amenajarea piațetei din fața gării, pentru că este unul din punctele principale de intrare în oraș și zona de acolo nu ne face cinste deloc.
Vrem să finalizăm parcul de joacă din cartierul Dodeni. De altfel, noi ne-am propus să realizăm câte un parc de joacă în fiecare cartier al orașului. Urmează să găsim amplasamentul cel mai potrivit pentru cartierul Capșa, în celelalte cartiere existând deja câte un parc.
Legat de amenajarea zonei centrale a porțiunii de râu (Bistrița), există un proiect ambițios, pe care ni l-am propus încă din campania electorală, consultându-ne cu cetățenii, proiect care se referă la amenajarea unei baze de agrement. În perioada cât a existat acest lăcușor, au fost ceva nemulțumiri din partea unor cetățeni din cartierul Mărceni, în ideea că ridicarea nivelului în lac ar conduce la infiltrațiile unor subsoluri la unele blocuri. Acum există soluții și pentru hidroizolație și cred eu că se vor putea realiza absolut toate lucrările.
Apoi, legat de palatul regal, respectiv clădirea în care funcționează acum primăria. Starea acestei clădiri nu este tocmai bună. Chiar nu mai prezintă siguranță în utilizarea ei. Din punctul meu de vedere, nu este o clădire funcțională pentru activitatea unei primării.
Totodată, vrem să finalizăm lucrările de la Centrul cultural de la Izvorul Muntelui, intenționăm să realizăm și patinoar la nivelul orașului, pentru că e anormal, oarecum, ca, într-un oraș de munte, copilașii să nu aibă unde să patineze. În programul nostru de activități este prinsă și o pistă de biciclete. Gândurile sunt mărețe. Vrem să facem o legătură între Barajul Izvorul Muntelui – Valea Tarcăului – Tașca – Bicaz Chei. Ele se pot realiza și dacă există și înțelegerea necesară.
Nu uităm nici satele aparținătoare, unde va trebui să ne gândim și să găsim soluții urgente pentru alimentarea cu apă, extinderea rețelei de iluminat public, reabilitarea drumurilor de acces în aceste sate. Sunt și zone îndepărtate de oraș. Dacă ar fi și drumuri de legătură într-o stare bună, nu ar fi o problemă. Pe axial, până la locul de intersecție cu drumul comunal din Izvorul Alb, e un chin cumplit. Mai bine te duci pe arătură. Dincoace, pe malul lacului, este drum forestier și sunt o grămadă de copilași. Școala de la Izvorul Alb a fost desființată, școala din Secu funcționează cu 5 elevi și se pare că din această toamnă va fi desființată și aceasta. La Potoci, trebuie consolidat drumul de acces și rezolvată problema alimentării cu apă potabilă. Cu toate acestea, am satisfacția că, într-un timp scurt, am rezolvat câte ceva pentru cele trei sate. La Izvorul Alb am făcut pod, extindere de rețea alimentare cu energie electrică, iluminat public. La Potoci, a fost consolidat malul drept al pârâului, pentru că era pericol să se rupă satul în două. La Secu, drumul din sat a fost refăcut.
– După toate aceste experiențe pe care le-ați traversat, v-ați gândit până acum la un nou mandat de primar?
E devreme să mă gândesc la un nou mandat. Lucrurile vor depinde foarte mult de ceea ce vom reuși să realizăm în acest an, de modul cum se vor derula lucrurile pe care le-am gândit. Pe urmă, trebuie să recunosc, depinde și de starea de sănătate, pentru că sunt la o vârstă la care ar trebui să mă gândesc și la aspectele de acest ordin. E bine să încercăm să promovăm tinerețea. Eu, în toată activitatea mea, am avut foarte mare încredere în tineri și am mizat pe competențele lor, pe capacitatea de adaptare, de a găsi soluții în rezolvarea diverselor probleme. Mai e timp de gândit.
a consemnat Marian TEODOROF