Direcția pentru Cultură Neamț, sub conducerea noului șef interimar, a început o acțiune prin care încearcă să primească date ”la zi” despre monumentele istorice, starea în care se află, dacă sunt semnalizate sau nu și dacă s-au prins bani în bugetul pe 2015 pentru întreținerea acestora. Pentru asta a trimis adrese tuturor primăriilor din județ. Surpiza pentru cei de la Cultură a reprezentat-0 adresa primarului de la Borca, Ovidiu Niță (foto), care a solicitat,declasarea tuturor clădirilor cu mențiunea „în vederea demolării” pentru Poștă. Argumentul său, lipsa valorii de patrimoniu. „Eu nu știu cine a stabilit că astea sunt monumente”, a declarat Ovidiu Niță. „Hai să spun că internatul ar avea niște elemente de construcție mai deosebite, niște grinzi care ar conta, dar restul sunt niște clădiri obișnuite cu acoperiș din tablă, cu tencuială, adică n-au nimic special. Dispensarul este dispensar, acolo se face activitate medicală, nu înțeleg eu ce treabă are cu monumentul. E râsul lumii, nu știu cine a stabilit că astea sunt clădiri de patrimoniu. S-au crucit și cei de la Inspecția de Stat în Construcții. Eu consider că atât timp cât nu există elemente de valoare, nu are nici un rost să ne complicăm cu aceste construcții și, pe bună dreptate, am solicitat scoaterea lor din listă”.
„E puțin spus că ne-a șocat solicitarea dumnealui, având în vedere că lipsa de bani este întâlnită la mai toate primăriile, deci nu este un argument”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. „Este o situație inacceptabilă și mi-e greu să cred că membrii Comisiei zonale a monumentelor istorice vor aproba așa ceva. Singurul monument care se pretează la scoaterea din listă este Școala veche Sabasa, care nu mai există și atunci este firesc să nu mai figureze ca monument istoric”.
Școala din Sabasa s-a dărâmat, sub efectul anotimpurilor, cândva între anii 1996 și 2000, iar dispariția ei a fost descoperită abia acum două luni de către fostul director al Direcției pentru Cultură Sorin Predescu. Au rămas în picioare alte patru monumente: Casa Administratorului Domeniului Coroanei – actualul internat de fete, Liceul Mihail Sadoveanu, Casa Diaconescu – actualul dispensar medical și Poșta – aflată în proprietatea Ocolului Silvic.
Specialiștii în patrimoniu susțin, însă, că elementele de decor, arhitectura și, nu în ultimul rând, faptul că toate clădirile clasate ca monument sunt cele mai vechi construcții din Borca au fost argumentele care au stat la baza înscrierii lor în listă.