Motto instituțional: ” Dacă ești consumator de rând nu ai nici o șansă cu ei!” – Prefect Ioan Vlad Angheluță
”Dacă ești consumator de rând, n-ai nicio șansă cu ei!”, a spus prefectul Ioan Vlad Angheluță, tare și răspicat, de față cu toată presa, ca să se audă. Acesta a împărtășit experiența avută cu compania furnizoare de energie electrică și gaze naturale, E-On, atât pe persoană fizică, dar și pe persoană cu funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu. Discuția a pornit de la situațiile de urgență și de la întreruperile de energie electrică în localități, mai ales în cele rurale, incidente care apar frecvent (și oarecum inevitabil) când Neamțul stă sub cod de alertă. Problema apare, din punctul de vedere al prefectului, atunci când vine vorba de intervenția celor de la E-On, care deseori întârzie și cu care nu se poate comunica. Nu așa cum presupune o situație de urgență, oricum. Asta deși există procotol semnat cu compania, care prevede clar cine, cum și când trebuie să intervină.
”Am constatat pe propria mea piele că schimbul III de la E-On nu are dispecerat pe Neamț. Am sunat într-o noapte, pe la ora 1, când erau vreo 7 puncte afectate undeva în zona Stănița, și-am sunat la Neamț, de am ajuns tocmai la Vaslui. Am încercat să aflu câte dispozitive de-ale lor erau afectate și un termen în care pot remedia problema. Până n-am spus clar că sunt prefectul județului Neamț, Ioan Vlad Angheluță, și vreau aceste informații, nici nu m-au băgat în seamă. După ce le-am spus cine sunt, în 3 minute, cei de la Situații de Urgență aveau deja informațiile cerute. De asta spun, în relația cu ei, dacă ești consumator de rând, n-ai nicio șansă!”, a povestit Vlad Angheluță, adăugând că problema nu este doar la Neamț. El a amintit cum, în urmă cu ceva vreme, inclusiv Liviu Dragnea atrăgea atenția companiilor furnizoare de utilități că trebuie să colaboreze cu instituțiile statului atunci când intervin situații de urgență, că tocmai de aceea s-au și semnat protocoale. Acum, Vlad Angheluță spune că se încearcă la nivel central modificarea regulilor astfel încât acest tip de societăți să aibă și obligații clare. ”Pentru noi e important să știm câți oameni sunt afectați, ce zone sunt afectate. Poate în apropiere sunt instituii publice, școli, spitale, cămine, chiar persoane fizice și trebuie să ducem un grup electrogen sau ceva”, a adăugat prefectul.
Ca o concluzie pentru relația instituțională cu E-On pe Neamț, Vlad Angheluță a spus că ”mai avem sincope, dar sperăm să le remediem”.
(D.O.)