Unul dintre cele mai importante posturi din Moldova, atât ca implicare în dezvoltarea regiunii, cât și ca posibilitate de direcționare, discreționară sau nu, a fost vacantat de Curtea de Apel Bacău. Instanța l-a condamnat pe directorul Constantin Apostol la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu 6 luni mai mult decât îi dăduse prima instanță.
„Majorează cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Apostol Constantin, de la 2 (doi) ani închisoare, la 2 (doi) ani și 6 (șase) luni închisoare”, se arată în sentința pronunțată în ziua de 13 februarie. „În temeiul art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere. În baza art. 92 Cod penal, fixează un termen de încercare de 3 (trei) ani, termen care curge de la data pronunțării prezentei decizii”.
El a fost judecat în scandalul Inter-Print, o societate care a primit finanțare europeană fără respectarea regulilor jocului. În cei 3 ani de supraveghere, Apostol va trebui să se prezinte periodic la Serviciul de probațiune Bacău, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile. Tot în interiorul termenului de supraveghere, va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului Județean Bacău – S.C. PARC INDUSTRIAL HIT S.R.L. Bacău, sau la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău. Partea din decizie cu cea mai mare implicare o reprezintă interzicerea dreptului „de a exercita funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, aceea de director general al Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est” și i-a atras atenția că orice încălcare a obligațiilor stabilite prin sentință poate duce la revocarea suspendării pedepsei.
Magistrații au majorat, de asemenea, pedepsele (de la doi ani, la doi ani și jumătate, cu suspendare) aplicate celorlalți trei angajați ai ARDNE, care au contribuit la acordarea fondurilor europene SC Inter Print. Gheorghe Harja, Ioan Romeo Sauciuc și Ionel Popa și-au pierdut locul de muncă, pentru că și lor li s-a interzis „dreptul de a exercita funcția de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii”, și au de prestat câte 60 de zile de muncă în cadrul Primăriei Piatra Neamț – Direcția de Asistență Socială – Compartimentul de Evaluare și Consiliere Psihologică sau DGASPC Neamț.
Gabriela Ciubotariu, soția deputatului PNL Lucian Ciubotariu, este singura din tot lotul căreia instanța i-a mărit pedeapsa, dar nu i-a mai aplicat suspendare. Deci ea are de executat doi ani și 10 luni de închisoare și a primit interdicția de a mai exercita funcția de director general al S.C. Inter-Print S.R.L. Bacău.
Cealaltă dispoziție a primei instanțe – și anume obligația ca toți inculpații să plătească aproape 700.000 de lei Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, a rămas valabilă. În plus, Gabriela Ciubotariu are de plătit și o amendă penală de 54.000 de lei.