– Sunteți pe cale să împliniți 30 de luni de când ocupați funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Privind retrospectiv și cunoscând toate instabilitățile care au caracterizat această funcție în mandatul acesta, cum ați descrie acești doi ani și un pic?
Dacă fac o analiză a activității mele în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, pot spune că a fost o perioadă în care am resimțit atât momente de împlinire și mulțumire sufletească, dar și momente în care au intervenit dezamăgiri dat fiind contextul politic. A fost o perioadă cu multiple momente de negocieri, așezări, divergențe și chiar tensiuni politice la nivel central, județean, uneori chiar și local. Alianțele și majoritățile schimbate periodic, lupta dintre liderii de partid și orgoliile personale nu au condus la nimic constructiv. Totuși, cu bune și cu rele, consilierii județeni, indiferent de culoarea lor politică, până în acest moment au sperat într-o limpezire a lucrurilor. Speranțele au devenit realitate, iar ulterior am intrat într-o normalitate de colaborare.
– Ați fost deseori ”nominalizată” la schimbare din funcție. S-au normalizat lucrurile și pe această linie?
Aceste funcții oricum sunt vremelnice și, ori de câte ori se formează alte majorități, cel care ocupă o astfel de funcție poate fi înlocuit, fie că este la Consiliul județean sau la consiliul local. Vicepreședinții sunt aleși prin votul în plenul consiliului. Sigur, în ce mă privește, au existat diverse persoane care m-au șicanat, însă eu mereu am considerat că o piedică, de oriunde ar veni ea – rău-intenționată sau nu -, este menită să îți dezvăluie tăria de caracter, să îți testeze curajul, aptitudinile și să îți dea un imbold pentru a merge mai departe cu stoicism. Ulterior, acele persoane s-au convins ce fel de om sunt și au tras propriile concluzii. Eu cred că bărbații pot construi o echipă minunată împreună cu femeile și pot colabora armonios, dar numai dacă urmăresc un țel comun. Eu pot să vă asigur că, atâta timp cât voi ocupa această funcție, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a reprezenta la cel mai înalt nivel partidul din care provin și care m-a propus. Cred că am dovedit deja că o pot face. În cazul în care colegii mei vor hotărî să nominalizeze o altă persoana pe această funcție, voi accepta decizia partidului.
– Dacă ați avea puterea să întoarceți timpul, ce ați face diferit?
Aș zice că poate aș fi optat să mă implic mai devreme, mult mai devreme, în viața politică. Să fi avut mai mult timp să elaborez proiecte importante pe care să le implementez.
– Sunteți una din cele singure două femei care stau la masa Consiliului Județean Neamț. În același timp, sunteți președintele OFSD Neamț. Sunteți mulțumită de reprezentativitatea femeilor la cel mai înalt nivel al județului?
După cum am afirmat și cu alte ocazii, femeia nu este reprezentată suficient în structurile de conducere și decizie, nici în administrația publică, nici în politică, fie din lipsa de interes pe care o manifestă pentru domeniul politic, fie pentru că nu îi permite familia și nu primește încurajări în acest sens.Motivele sunt multiple, dar, fără dorință, implicare, curaj și risc de a pătrunde în sfera politicului, nu îți vei atinge scopul niciodată.
– Poate n-au loc de atâția bărbați…
Cred că și bărbații le determină să fie mai rezervate. Dar femeia trebuie să aibă încredere în atuurile ei, să se inspire și din activitatea bărbaților ori de câte ori are de la cine învăța. Mie îmi place concurența masculină. Mă motivează, mă provoacă. Am norocul, din fire, să nu fiu fără limite de orgolioasă și să-mi dau seama când e interesul meu să învăț, să mă deschid, să aflu lucruri noi, și când nu e cazul. Uneori, femeia se luptă din greu cu prejudecățile și misoginismul, alteori îi este mai ușor decât le e bărbaților. Depinde de situație… Calitățile unei femei sunt utile în anumite situații de negociere, iar a fi femeie constituie un avantaj.
– Care credeți că sunt motivele reticenței pe care o au femeile în a accede la funcții importante în politică?
Nu consider că femeile sunt extrem de reticente în această privință, fiindcă observ din ce în ce mai multe doamne care își doresc să se implice și să fie active în viața politică. Mai ales că, la momentul actual, au la dispoziție mai multe pârghii de informare, promovare și susținere din partea liderilor de partid. Un exemplu concret de astfel de susținere sunt eu însămi. Am beneficiat de susținerea liderilor PSD. Și mai sunt multe alte cazuri.
– Câte femei numără în acest moment OFSD Neamț?
Organizația Femeilor Social Democrate din județul Neamț, pe care am onoarea să o conduc, alături de o echipă puternică, numără în prezent, peste 9000 de membri…
– Și câte sunt active dintre acestea? Puteți nominaliza câteva la ”așa da” și la ”așa nu”?
Toate sunt femei active, puternice, cu un comitet executiv care se întrunește periodic pentru a dezbate strategii politice. În urma alegerilor locale din iunie 2012, la nivelul județului Neamț, noi, Femeile Social Democrate, am obținut rezultate mulțumitoare, am depus eforturi deosebite, am organizat foarte bine campaniile electorale alături de președinții de organizații locale, de primari, de organizațiile de pensionari și cele de tineret. Am avut curajul și puterea să ne luptăm în condițiile unor confruntări deosebit de dificile. În momentul de față, ne situăm la nivelul celor mai bune organizații de femei din țară. Cât privește categoriile ”așa da/ așa nu”, îmi rezerv dreptul de a nu face nominalizari. Pentru că în categoria ”așa da” intră foarte multe doamne, membre PSD, care merită să fie evidențiate și aș risca să omit pe cineva. Iar la categoria ”așa nu”, mă abțin să fac nominalizări și critici. Sunt mulțumită de rezultatele obținute de colegele mele, atât pe linie profesională, cât și pe linie politică și am convingerea că, în viitor, vor deveni din ce în ce mai bune și că vor avea parte de o promovare pe măsură.
– Ce face o organizație de femei când nu este an electoral?
Multă lume crede că organizația de femei nu face decât să organizeze întâlniri de socializare. Ei bine, noi ne-am implicat activ, nu doar în campanii electorale, fie ele locale, parlamentare, europarlamentare, prezidențiale, ci și în activități care ne-au dus în mijlocul oamenilor care au nevoie de ajutor. Și în activități de pregătire politică. Aici mă refer la Școala Politică de vară a Femeilor Social Democrate, cu program de training în domeniul comunicării, educației, politicii sociale etc. Lucruri pe care să le folosim în activitatea noastră de zi cu zi. Ca activități, aș putea menționa aici câteva din acțiunile de binefacere, despre ajutorarea persoanelor cu dizabilități, analize medicale gratuite pentru comunitățile cu acces dificil la serviciile medicale, programul ”Donează sânge pentru a salva o viață”, proiectul ”Egalitate de șanse”… În plan politic, eu voi continua să dezvolt Organizația Femeilor Social Democrate, prin atragerea unor persoanelor valoroase și prin promovarea celor care au dovedit că pot aduce plus-valoare partidului. Voi milita mereu pentru încurajarea și promovarea femeilor în politică și în viața publică, pentru respectarea și punerea în practică a principiului egalității de șanse între femei și bărbați, pentru o reprezentare mai bună a femeilor în structurile de conducere și de decizie în administrația locală, județeană și centrală. OFSD Neamț va lupta pentru eliminarea discriminării pe piața muncii și ne vom orienta acțiunile cu precădere către grupurile cu risc înalt de excludere. În acest sens, vom oferi consultanță și consiliere pentru femeile șomere, aflate în dificultate și pentru cele aflate în căutarea unui loc de muncă.
– Ce planuri are o organizație de femei pentru anul 2016, care este an electoral? S-a discutat vreo normă obligatorie de reprezentare? Era, la un moment dat, un 30% obligatoriu. Mai este valabil?
Ca prioritate și proiect de viitor, OFSD Neamț își propune ca, până la sfârșitul acestui an, să analizeze situația organizațiilor din teritoriu, să intervenim acolo unde se impune, astfel încât să fim pregătite pentru alegerile din 2016. Trebuie să fim reprezentative, pentru a da un echilibru în viața politică. Eu mi-aș dori să fie un echilibru, fără a se impune norme obligatorii. O reprezentare în clasa politică de 50% femei și 50% bărbați, chiar dacă, la prima vedere, pare a fi imposibil.
– Cum intenționați să atrageți doamnele spre politică?
Fiecare femeie trebuie să își dorească asta. Să facă politică din propria ei convingere, nu să facă asta la rugămintea cuiva. E valabil și pentru bărbați. Rolul meu este acela de a le sprijini, de a le încuraja să urce în vârful piramidei la nivel politic, să aibă curajul de a-și exprima intențiile și de a milita pentru ele. Apreciez femeile care au o imagine de sine pozitivă, care dau dovadă de încredere în ele, care sunt optimiste și care duc la bun sfârșit sarcinile și activitățile pe care le încep. Mie, personal, rezultatul unei activități realizate cu multă muncă și implicare îmi dă o satisfacție deosebită. De cele mai multe ori…
– Cum vă vedeți, politic vorbind, peste doi ani? Dar administrativ vorbind?
Există o pildă adânc întipărită în memoria mea – ”În viață trebuie să faci ceea ce-ți place, chiar dacă mulți fac același lucru, important este ca tu să fii CEL MAI BUN!”. De-a lungul acestor ani, de experiență în politică și în administrație, am încercat să mă ghidez după acest principiu și să mă perfecționez continuu. Sunt o perfecționistă și îmi place să-mi las amprenta asupra unei activități pe care o inițiez, o dezvolt sau pe care pur și simplu o coordonez. În bagajul vieții, mi s-a pus instinct, intuiție, inspirație, simț practic, toate în proporții potrivite pentru a fi ajutată să descopăr ce este bine pentru mine și ce îmi doresc pentru viitor. Într-un cuvânt, potențial; iar acesta trebuie valorificat la maximum, în toate aspectele vieții.
– Vă (mai) place să faceți politică? Dar administrație publică?
Îmi place ceea ce fac și voi continua să fac cu plăcere politică. Pentru că am construit o echipă, sunt înconjurată de oameni valoroși, care cred în social-democrație, și am motivația ca, în viitor, să mă folosesc de experiența acumulată până în prezent pentru a dezvolta proiecte în interesul cetățenilor. Pe linie administrativă, îmi doresc să mă asigur că toate societățile și instituțiile din subordinea Consiliului Județean vor fi conduse de echipe de profesioniști, astfel încât, împreună, să facem performanță în administrație, performanță pe care nemțenii și-o doresc și pe care o merită cu prisosință. Am certitudinea că, alături de toți colegii mei consilieri județeni, alături de conducerea Consiliului Județean, de personalul din administrația județeană, vom reuși până la urmă să realizăm tot ceea ce am promis în campania electorală, să facem eforturi pentru a realiza proiecte pentru binele cetățenilor acestui județ. Am convingerea personală că, până la urmă, merită să te lupți pentru cei care te-au trimis să-i reprezinți.
– Ce proiecte are OFSD pentru femeile din România?
Sunt pași importanți pe care societatea românească trebuie să-i facă pentru ca femeia, în România anului 2020, să aibă drepturi depline, să fie protejată de orice fel de discriminare de gen, să se bucure de toate formele de sprijin de care are nevoie pentru a-și susține simultan cariera și familia, pentru a-și proteja sănătatea și pentru a-și pune în valoare abilitățile, pe întreg parcursul vieții. De la noi pot veni acele propuneri, acele politici și, mai ales, acea voință care să miște lucrurile și să declanșeze în societate schimbările necesare, pentru ca viața femeii să se schimbe major. De la noi trebuie să vină impulsul și energia pentru ca România anului 2020 să fie un spațiu favorabil femeii. La nivel național este aprobată agenda cu proiectele care se derulează pe parcursul anului 2015. Acestea se desfășoară în fiecare județ, cu tematici stabilite și specifice fiecărei zone. OFSD, în colaborare cu doamnele europarlamentar din PSD, vom organiza vizite de informare la Parlamentul European. Scopul acestor vizite va fi de a intra în contact cu mecanismele de funcționare ale Uniunii Europene, în general, și ale Parlamentului European în particular. Un alt proiect vizează organizarea unei rețele teritoriale adecvate pentru consilierea părinților, a copiilor, a membrilor familiei pentru situații de criză, precum și pentru situațiile în care unul sau ambii părinți lucrează în afara țării. Împreună, facem posibile cele mai dificile schimbări și cele mai ambițioase realizări – așa cum am făcut-o de atâtea ori! (Dana OSTAHIE)