Actualizare: Se ține concurs pentru șefia ADRNE!
O informare de presă, postată pe site-ul oficial al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, anunță (http://www.adrnordest.ro/news.php?id=414 ) că ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională s-a desfășurat miercuri, 25 februarie, începând cu ora 11, la Piatra Neamț, departe de ochii publicului interesat, în prezența a 20 din cei 24 de membri. În prealabil, nu fusese difuzat niciun anunț oficial legat de acest eveniment.
Știrea principală așteptată se referă la concursul de angajare a urmașului lui Constantin Apostol ca director general. Concursul este programat pentru 25 martie a.c., condițiile de participare, organizare și desfășurare urmând a fi anunțate ulterior. Interimatul este asigurat în continuare de Vasile Asandei.
Totodată, Nicolaie Burghelea a fost confirmat în funcția de director al Direcției Organism Intermediar POR Nord-Est, în locul lui Gheorghe Harja. (V. COSMA)
******
La o săptămână după confirmarea lui Vasile Asandei ca director general interimar al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, nu apăruse nicio informație oficială despre ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) anunțată de Cristian Adomniței. Președintele CJ Iași se află timp de un an la conducerea rotativă a CDR, secondat fiind de Constantin Iacoban, omologul său de la Neamț. Este atributul consiliului să organizeze concursul oficial pentru ocuparea postului deținut de Constantin Apostol de la înființare, în 1998, până la condamnarea sa definitivă în dosarul cunoscut ca „Lotul ADRNE”. Neoficial, nu este un secret, ne aflăm în fața unui concurs ce va fi câștigat de cine trebuie. În limbaj curent, după cum se negociază.
Structura pompos numită CDR este format din 24 de membri, 4 de fiecare județ: președintele CJ și câte un reprezentant al municipiilor, orașelor și comunelor. În dreptul Neamțului, figurează Constantin Iacoban, Gheorghe Ștefan (?!? – n.red.), Daniel Harpa și Aurora Bălan Lazăr. Cei mai importanți membri sunt considerați, potrivit tradiției, dar și influenței, președinții de județ. Împărțirea lor pe partide, dublată de situațiile particulare din fiecare județ, configurează un tablou foarte complicat.
Bacău. Situația politică este cel puțin complicată. Disoluția publică a vechiului grup dominat de Viorel Hrebenciuc face ca unitatea de odinioară să fie greu de regăsit. Președintele Dragoș Benea (PSD), pe fondul filierei de promovare cu răposatul Dumitru Sechelariu în spate, are probleme serioase la DNA și e de presupus că nu îi va fi comod să impună un nou director general de agenție din rezerva de cadre de la Bacău. Pe cealaltă linie politică de forță, primarul Romeo Stavarache (PNL) e gata blocat de anchetele penale.- Botoșani. Președintele Florin Țurcanu (PNL) e condamnat definitiv, din decembrie anul trecut, la 6 luni de închisoare cu suspendare. Nu și-a pierdut influența în partid, dar grija sa principală este alta în această perioadă. Cu Eduard Hellvig la conducerea SRI, se disponibilizează un loc de europarlamentar. Următorul pe listă e fratele său, Mihai Țurcanu (fost șef la ANSVSA), dar se vorbește deja de presiuni afectuoase, pentru ca acesta să renunțe în favoarea Claudiei Benchescu, puternic susținută de liderul Mihai Voicu. Este cunoscut în culisele PNL că „tratamentul” administrat anul trecut lui Mircea Diaconu, la europarlamentare, are legătură cu repoziționarea optimistă pe lista de candidați a Claudiei Benchescu.
- Iași. Cristian Adomniței (PNL) e în certă creștere de formă și influență în județ și în regiune. În așteptarea regulilor de organizare și funcționare a viitoarelor structuri administrative, dar cu sediul ADRNE rămas pe termen nedefinit la Piatra Neamț, este de așteptat ca Iașii să joace o carte mare. De ajutor pe linie politică, cu miză explicită pe negocieri, este relocarea colegului de partid Mugur Cozmanciuc la Neamț. O axă Piatra Neamț – Iași, în loc de Piatra Neamț – Bacău, este destul de probabilă.
- Neamț. După decesul lui Culiță Tărâță și întemnițarea provizorie a lui Gheorghe Ștefan, județul a rămas fără negociatori de forță și anvergură. Eficiența deputatului Ionel Arsene, confirmată pe relația cu centrala partidului, dar atât și nu în toate privințele, nu impresionează. Constantin Iacoban (UNPR) are talent și capacitatea de a găsi soluții avantajoase, însă partidul său este prea mic și nu are cotă regională.
- Suceava. Cătălin Nechifor (PSD), „agățat” într-un celebru dosar de retrocedări, alături de Viorel Hrebenciuc și Paltin Gheorghe Sturdza, abia respiră public. Viața politică în județ și o eventuală unitate de acțiune s-au complicat odată cu revenirea în prim plan a lui Gheorghe Flutur.
- Vaslui. Sau județul unde nu se întâmplă nimic la vedere. Inclusiv controversele legate de președintele Dumitru Buzatu (PSD), care susținea exploatarea gazelor de șist, parcă nu au fost. Interesantă, în perspectivă, e influența reală pe care o are pe mai multe fronturi vicepreședintele Corneliu Bichineț (PNL). Echipa, întregită de al doilea vice (Vasile Mihalachi, PSD), e apreciată ca foarte unită.
Matematica simplă – cu trei județe conduse de PSD, două de PNL și unul de UNPR – nu este una superficială, în ciuda aparențelor. Rolul președinților de CJ este determinant în viața comunităților, cel puțin printr-o pârghie bine înfiptă la un capăt în ADRNE. Prin prisma Programului Operațional Regional, ca perlă a coroanei și sursă a banilor, dacă ne referim numai la axele și domeniile de finanțare deschise comunelor, municipiilor și orașelor, toate drumurile trec prin administrația județeană. Cuvântul magic este „cofinanțare”. În lipsa resurselor proprii, se apelează la sacul comun al județului. Tot cu județul se fac manevre în genul celor de la Curtea Domnească din Piatra Neamț. În termeni reali, 6 președinți de județ domină fără probleme 12 președinți primari de orașe și comune. La municipii, la fel de real, cu Stavarache și Ștefan scoși din circuit, a rămas să conteze Gheorghe Nichita (Iași, PSD). Calculul politic al hârtiei și disputele avute cu Adomniței se rețin ca elemente de inventar, de jurnal, numai că devin irelevante în contextul, ocaziei greu de sperat cu ani în urmă, de a-l descăuna pe Apostol de la șefia agenției.
Cifrele la zi referitoare la Programul Operațional Regional – Regio 2007-2013 sunt, cum se spune, pe toate drumurile. ADRNE și regiunea au fost recunoscute ani la rând ca fruntașe pe ramură între celelalte opt din punct de vedere al contractărilor. Situația s-a schimbat între timp. Semnificativă rămâne alocarea inițială orientativă pe regiuni, aprobată în 2007. Părea generoasă, pornind de la realitatea că Regiunea Nord-Est era evaluată drept cea mai săracă din UE. Și această situație s-a schimbat, nu prin meritele noastre, ci datorită ineficienței bulgarilor.
Regiunea | Fonduri alocate | |
(Mil. Euro) | % | |
Nord – Est | 724,09 | 16,32 |
Sud – Est | 587,88 | 13,25 |
Sud | 631,36 | 14,23 |
Sud – Vest | 621,60 | 14,01 |
Vest | 458,77 | 10,34 |
Nord – Vest | 536,41 | 12,09 |
Centru | 483,62 | 10,90 |
Bucuresti – Ilfov | 393.10 | 8,86 |
Total | 4.436,83 |
100,00 |
Contribuția Regio la dezvoltarea regională, la reducerea decalajelor, la combaterea sărăciei cronice din cele 6 județe se susține printr-o simplă comparație, deseori refuzată din motive lesne de înțeles, indiferent cine guvernează. Banca Națională a României și Institutul Național de Statistică dau anual publicității situația Investițiilor Străine Directe. Ultimul raport, din 2014, se referă la anul 2013. Preocupați să comenteze sursa investițiilor pe țări, ai noștri ignoră distribuția lor în țară. Tabelul anexat este edificator.
În aceste condiții, controlarea POR 2014 -2020, pe ramura de Nord-Est, îmbină încă o dată stăpânirea politică și evadarea din subdezvoltare. Cele 6,5 miliarde euro, anunțate cândva pentru întregul program la nivel național, sunt promițătoare. Porția ce va fi alocată regiunii noastre înfierbântă de pe acum mințile politicienilor.
Mărirea și decăderea lui Constantin Apostol
Agențiile pentru Dezvoltare Regională sunt organizate și funcționează ca organisme neguvernamentale. Nu vezi organigrame, nu găsești declarații de avere. De la înființare, ADRNE a fost condusă de Constantin Apostol, pietrean de loc, promovat după negocieri intense de grupul de la Bacău. În diverse ocazii, Apostol obișnuia să declare că e certat cu Viorel Hrebenciuc. Puțini îl credeau. Artizanul aducerii sediului agenției la Piatra Neamț, în 1998, a fost regretatul președinte Raul Constantin Bobeanu. La acea vreme, Apostol, fost subprefect de Bacău printre altele, era privit cu încredere și simpatie. Peste ani, rezistența dovedită în fața ministrului Anca Boagiu, care a încercat să își subordoneze direct agențiile, a fost salutată și susținută fără rezerve în toate mediile profesionale conexe.
Faptul că ADRNE dădea tonul în domeniu, înainte de data aderării la Uniunea Europeană, năștea invidii greu de înțeles astăzi. Profesionalismul și eficiența echipei erau privite ca un miracol la Bruxelles.
După 1 ianuarie 2007, ceva s-a rupt. Anumite reorientări se simțeau, în Neamț, din 2006, după debarcarea lui Dan Vasile Constantin și instalarea lui Vlad Marcoci ca președinte de Consiliu Județean. De unde Apostol nu ceda la presiunile lui Gheorghe Ștefan, s-a pus pe picioare o colaborare năucitoare. Anterior, Constantin încercase să implemeteze linia de dezvoltare regională susținută pe profesioniști cu viziune.
Schimbarea de macaz a lui Apostol s-a tradus, din 2011, prin blocarea accesului la informațiile relevante legate de finanțările derulate. De la personajul agreabil care evolua (și) în birourile fostului deputat Iulian Țocu (împreună cu figuri marcante ale orașului, inclusiv un fost șef al SRI Neamț!) la agresivitatea cu care invoca Regulamente europene inexistente, era un hău greu de descris. Modul de consolidare a unei echipe ermetice, străină de comunicare, nu a deranjat pe cei „24 de magnifici” regionali.
Fantastic este că debarcarea lui Apostol se trage de la un proiect nesemnificativ ca valoare prin comparație cu milioanele de euro irosite în regiune. Mai mult, cei racordați la mecanismul de lansare a schemelor de finanțare au o nelămurire cumplită. Dacă voia s-o ajute eficient pe soția deputatului PNL de Bacău, condamnată la închisoare cu executare, îi trântea cererea de finanțare inițială și o îndruma spre una mai generoasă, ce avea să se deschidă peste puțin timp.
În cele din urmă, un răspuns verosimil pentru mărirea și decăderea lui Apostol vine de la apropiații săi: puterea îți ia mințile, câteodată pe bani puțini. Ironia sorții face să fie trimis să presteze în folosul comunității la HIT, la Hemeiuș de Bacău, parc tehnologic finanțat de ADRNE.
Viorel COSMA