Cei mai mulți directori de școli din județul Neamț au înțeles că prelucrarea și dezvoltarea imaginii școlii contează foarte mult. Mai ales când vorbim de mediul virtual. Nu există școală care să nu aibă site sau măcar un profil de facebook. Unele sunt actualizate la intervale scurte de timp, altele mai vin din când în când cu câte o informare. Site-ul poate spune multe despre o școală sau poate să nu spună nimic. Modul cum sunt gestionate acestea este un capitol la care cei mai mulți dovedesc reale deficiențe. La începutul acestui an, directorii din Neamț au fost atenționați să aibă grijă ce fotografii postează pe site-urile instituțiilor, cu mențiunea ca, în acelea în care apar elevi minori, neapărat să se ceară acordul părinților. O cerință care a venit pe fondul problemelor ridicate de siguranța pe internet. Așa cum reiese din conținuturile paginilor ce aparțin unităților din învățământ, arareori se poate observa o intenție de protejare a copiilor. De fapt, cele mai multe școli și-au clădit imaginea cu ajutorul imaginilor cu copii.
Acordul părinților lipsește cu desăvârșire
Cele mai multe lasă impresia că au scopul de a promova activitățile educative inițiate de școli. Spre exemplu, la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra Neamț, există și site, și pagină de facebook, ambele foarte vii. Pe facebook s-a postat cel mai mult. Una din sutele de fotografii încărcate acolo, probabil cu bună intenție, descoperă alte elemente. Postată în 2 decembrie (de la o activitate din 1 decembrie), arată o elevă de la clasele primare, care dansează pe banca din clasă, aparent cu acordul dascălului, care aplaudă momentul fără vreo îngrijorare că fata ar putea să cadă în orice moment. Desigur, povestea drobului de sare este mereu de actualitate, dar este clar că, la momentul postării fotografiei, nu s-a gândit nimeni prea mult. Directoarea Emilia Chiruță, de la Școala nr. 2, spune că nu s-a cerut acordul scris al părinților, dar, verbal, toți au fost de acord să fie promovate activitățile în care sunt implicați copiii: „Unii chiar ne-au atras atenția că ar vrea ca și copiii lor să apară. Nu am întâmpinat probleme până acum în ce privește folosirea fotografiilor. Oricum, intenția noastră a este aceea de a promova activitățile școlii și nu de a scoate în evidență alte aspecte”.
Școala Gimnazială nr. 5 din Piatra Neamț este, și ea, intrată în rândul celor cu site. Chiar și în variantă engleză. La momentul discuției cu directoarea Mariana Roșanu, exista și o adresă de facebook despre care aceasta nu avea habar. Respectivul profil, care nu avea cum să facă cinste școlii, părea ”gândit” de un elev al școlii. Limbajul folosit pe adresa „scoala nr.5 piatra neamt” era unul nici pe departe academic, ”presărat” cu înjurături de tot felul. „O să mă ocup de acest aspect, să văd despre ce este vorba și o să facem tot posibilul să raportăm adresa de facebook, pentru că se folosește numele instituției în mod abuziv. Noi avem site, dar nu avem adresă de facebook”, a precizat directorea Școlii nr. 5. Aici, spre deosebire de alte școli, unii profesori au fost mai precauți: „Pentru a nu exista probleme, unii profesori au cerut și acordul scris al părinților, astfel încât să nu existe loc de alte discuții”.
Intențiile bune se susțin cu poze
Și Școala nr. 3 din Piatra Neamț este una bogată în informațiile prezentate pe site. Nici aici nu lipsesc poze cu elevi minori, dar, în acest caz, directoarea susține că fotografiile sunt de la proiectele derulate de școală, nu de la activitățile desfășurate individual, la clasă. Mai mult, a amintit că fotografiile au un mare impact pentru potențialii parteneri educaționali din afara granițelor țării. „Pe proiecte Comenius sau Erasmus, nu poți să-ți faci o legătură cu o școală din afara granițelor țării, dacă nu ai poze pe site, cu activitățile educative. Ei nu au de unde să știe ce fel de școală ești, dacă ai intenții bune sau nu. Dar pot vedea fotografii cu activitățile școlii. Este și cazul unei școli din Spania, care a impus ca școala parteneră să pună pe site fotografii cu activitățile școlare”, a declarat directoarea Anișoara Oniciuc.
Nici în acest caz nu există un acord scris prin care părinții să-și declare consimțământul asupra folosirii fotografiilor în care le apar copiii. Directoarea a subliniat că va avea din nou o discuție cu președintele comitetului de părinți, ca să lămurească ”aspectele legate de confidențialitatea elevilor”.
Acordul verbal nu e valabil
Lista cu școlile și grădinițele în care apar elevi minori poate continua. Alunecos este acest acord verbal, care, din punct de vedere legal, nu are nicio susținere. Din ce se poate observa, multe instituții apar cu numele pe rețeaua de socializare facebook. Aceste profiluri sunt publice. Sunt poze de tot felul în care micuții, cu sau fără știrea părinților, cu sau fără acordul acestora, sunt expuși.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț spun că nu au nicio o putere în a interveni și a monitoriza activitatea online pe care o desfășoară directorii școlilor. „Directorii sunt răspunzători de tot ceea ce se postează pe site-uri. Este de datoria lor să ceară acordul părinților înainte de a posta fotografii cu copiii lor. Până acum nu am primit nicio plângere din partea vreunui părinte cu privire la acest aspect”, a precizat prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț.
Toleranța pe care IȘJ Neamț o afișează poate fi explicată și de o cutumă a reglementărilor care nu există în această direcție. Dar, ne întrebăm, cât de corect este, spre exemplu, ca pe adresa de facebook a Școlii Gimnaziale ”Vasile Alecsandri” din Roman să apară fotografii cu copii de la Centru Școlar pentru Educație Incluzivă Roman?
Unde greșesc școlile?
Cei care postează poze pe site-urile unităților de învățământ, fără acordul părinților, încalcă prevederile Codului Civil.
Art. 58 Drepturi ale personalității precizează:
(1) Orice persoană are dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private, precum și alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
(2) Aceste drepturi nu sunt transmisibile.
Nu toți părinții agreează
Pe forum.portal.edu.ro, sunt numeroase comentarii, mai mult contra practicii de a posta poze cu minorii, fără acordul părinților. Unul dintre ele: ” „Nu mi se pare normal să folosești, nicăieri și în nicio situatie, oricât de frumoase și de educative ar fi, poze ale minorilor, fără acordul părinților lor. Legea e foarte clară în ce privește minorii, imaginea lor și faptul că aceștia nu pot apărea decât cu acordul părintilor lor. Facebook-ul școlii…! Pe de-o parte ne plângem că elevul pierde timpul doar pe Facebook și, pe de alta, școala este cea care-l împinge spre această rețea de socializare, respectiv unii profesori, că-s mulți dintre noi care nu agreăm acest tip de promovare”.
Marian TEODOROF