Director al uneia dintre cele mai bune școli gimnaziale din județul Neamț, Anișoara Oniciuc a îndrumat, de-a lungul carierei sale, peste treizeci de generații în tainele fizicii și a călăuzit pașii a sute de elevi spre olimpiade de renume în fizică. Mamă a doi copii, membru al Corpului Național de Experți în Management Educațional, Anișoara Oniciuc iubește florile, animalele, muzica adolescenței sale și conduce Școala Gimnazială nr. 3 alături de o echipă pe care o consideră familie. Principalul său scop este să mențină școala pe care o conduce în topul instituțiilor de elită din învățământul nemțean, iar elevii care părăsesc băncile acestei unități de învățământ să devină oameni în adevăratul sens al cuvântului.
Performanțele se obțin prin multă muncă
Profesorul de fizică Anișoara Oniciuc s-a născut în Piatra Neamț și a urmat cursurile celui mai bun liceu, Colegiul Național „Petru Rareș”, loc unde s-a format pentru ceea ce este în prezent. S-a îndrăgostit de fizică și a ales să facă din această știință exactă o meserie. În urma unui examen de admitere, a ales Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, iar după cei patru ani de studiu universitar a debutat ca profesor de fizică la Școala Nr. 2. din comuna Piatra Șoimului. Aici și-a dat primul examen de dascăl, după care viața i-a îndrumat pașii spre Școala Nr. 11 din Roman, actuala Școala „Mihai Eminescu”. „Pot să spun că la această școală dezvoltarea mea profesională a atins cote înalte, deoarece, din acea vreme, am început să înregistrez rezultate performante cu elevii mei, care, în timp, acum au ajuns și ei profesori, unii chiar de fizică. Alții sunt medici, ingineri… Și sunt mândră că i-am avut elevi”.
După o perioadă în care performanțele nu au întârziat să apară, Anișoara Oniciuc s-a reîntors în orașul natal, ca profesor de fizică, iar de 14 ani este profesor titular la Școala Gimnazială Nr. 3 din Piatra Neamț. „Întâmplător sau nu, aici l-am reîntâlnit pe domnul director prof. Liviu Vlăsceanu, cel care mi-a fost primul director, la momentul debutului în cariera didactică. M-am bucurat să folosesc toată experiența dobândită în decursul anilor și am reușit să aduc fizica mai aproape de elevii mei, să-i fac să înțeleagă această știință și, inevitabil, au început să apară și rezultatele performanțelor, prin participarea lor la concursurile și olimpiadele de fizică. Am o mare mulțumire când elevi de-ai mei reușesc să obțină locuri bune la olimpiadele naționale și concursuri care nu sunt deloc ușoare. Dar. cu dragoste de fizică, multă muncă și cu perseverență, se pot obține rezultate și împliniri importante”.
„Ca director, trebuie să mă asigur că școala mea se menține în top”
În urmă cu 7 ani, profesorului de fizică Anișoara Oniciuc i s-a propus să fie director adjunct al Școlii Nr. 3 și împreună cu regretatul profesor Ioan Mihuț au condus cu succes această instituție și au gospodărit-o așa cum numai o echipă poate să o facă. Prima zi de școală, 1 septembrie 2014, a însemnat pentru Anișoara Oniciuc și prima zi ca director al școlii atât de dragă sufletului ei. „Am această răspundere, ca director, de doar câteva luni, dar făcând parte din conducere de 7 ani, sunt la curent cu tot ce înseamnă partea administrativă a școlii. Să fii director la Școala Gimnazială Nr. 3 înseamnă să ai o responsabilitate foarte mare, deoarece această instituție trebuie să se mențină în topul școlilor din municipiul nostru, dar și din județ, un loc obținut prin multă muncă și perseverența unui colectiv de cadre didactice serioase și competente”. Cu toate responsabilitățile pe care le are un director de școală de elită, „munca de director îmi aduce mulțumiri și bucurii, fiindcă simt că atât elevii, cât și părinții se simt bine, sunt împliniți, iar elevii acumulează cunoștințe și obțin performanțe deosebite la examenele naționale, concursurile și olimpiadele școlare. Fiecare manager are planuri mărețe pentru instituția de care răspunde, planuri care, unele se pot concretiza, iar altele să rămână doar în agenda lui de lucru. Intențiile unui manager sunt de a spori calitatea muncii în instituția în care trudește zi de zi. Este foarte important pentru noi, ca școală, să formăm o echipă în care fiecare, prin munca lui, să contribuie la progresul ei. După cum spuneam, suntem ca o mare familie, iar cadrele didactice formează o echipă frumoasă, colaborează în scop constructiv pentru toți elevii noștri”.
„Femeile sunt foarte puternice atunci când viața le oferă greutăți”
Ca director de școală ce dorește tot ce e mai bun pentri elevii săi, Anișoara Oniciuc întâmpină inevitabilele greutăți financiare. „Noi am dori să îmbunătățim și mai mult baza materială a școlii, aspectul unor săli de clasă și chiar să facem o extindere a spațiului școlar. Sunt condiții bune în școala mea, dar vrem să oferim și mai mult, totul pentru dezvoltarea elevului. Eu cred că un director de școală trebuie să fie un bun gospodar, un bun manager și un lider priceput în relațiile interpersonale. Toate acestea fără să facă apel la puterea deplină pe care ar avea-o. Sunt momente în care crezi că s-a instalat liniștea și tocmai atunci mai apare câte ceva. Aceste probleme trebuie gestionate cu tact și mult calm, fără a le amplifica intensitatea și vor dispărea așa cum au apărut”.
Tot la capitolul probleme depășite cu succes, Anișoara Oniciuc vorbește despre cât de importantă este gândirea pozitivă atunci când sănătatea este în pericol. „Doar pentru a încuraja, poate, alte persoane, vă spun că am depășit o problemă de sănătate acum câțiva ani, care m-a chinuit o perioadă de timp. Din experiența mea, spun că fiecare persoană trebuie să gândească pozitiv, mereu trebuie să-ți spui că se poate și totul are o soluție, chiar dacă, uneori, nu depinde doar de gândirea pozitivă. Anumite probleme grele din viața unui om te pot schimba, te pot face mai tolerant, mai înțelept, mai iertător și să realizezi că sănătatea este foarte importantă. Nu știu dacă e mai ușor să te ridici ca femeie, dar știu și o spun cu tărie că femeile sunt foarte puternice atunci când viața le oferă greutăți mari, de orice natură ar fi ele. Iar eu, nu neapărat că acum văd lumea altfel, dar cred că noi toți ar trebui să fim mai buni, mai răbdători și să nu ne facem rău atât de ușor unii altora”.
„Pasiunea mea rămâne fizica”
În timpul liber, Anișoara Oniciuc ascultă muzică și îi face o deosebită plăcere să îngrijească grădina din jurul casei. „Am o familie frumoasă, care mereu mi-a fost alături, am doi copii minunați, care acum se descurcă pe picioarele lor. Dintotdeauna am iubit și iubesc animalele, ceea ce m-a determinat să am aproape tot timpul câte un animăluț în casă. Iubesc florile și îmi place în mod deosebit să îngrijesc singură grădina din jurul casei. Totodată, îmi place să ascult muzică și cu cea mai mare plăcere o ascult pe cea care se cânta în perioada adolescenței mele. În același timp, iubesc și mă relaxează să mă pregătesc, ca profesor. Să fiu la curent cu noutățile, și ca profesor, și ca manager. Îmi place să comunic cu lumea, să «fur» idei pentru progresul școlii. În acest moment, sunt mulțumită și împlinită cu ceea ce fac, atât ca profesor, cât și ca director, dar știu și că întotdeauna este loc de mai bine și de mai mult. Fără lipsă de modestie, cred că munca mea contribuie la formarea elevilor ca oameni, la educarea lor și imprimarea unor caractere frumoase, ca viitori cetățeni buni ai țării noastre. Pasiunea mea a fost și va rămâne fizica, iar preocuparea mea permanentă este modul în care reușesc să-i fac pe elevii mei să o îndrăgească și să o înțeleagă. Dacă ar fi să mă privesc cu ochii altcuiva, deși îmi este foarte greu să o fac, cred că impresia pe care aș forma-o cuiva ar fi că sunt un om bun, sufletist, altruist, dar și exigent atunci când se impune”.
Oana IOSUB-TOMA