Mai puțin de două ceasuri a durat ședința ordinară a CJ Neamț de joi, 19 martie, timp în care, pe lângă prezentarea delegației oficiale din Raionul Orhei, au fost votate 35 de hotărâri, trei dintre acestea pornind de la tot atâtea runde de vot secret. Dacă nu era poticneala de la proiectul privind inițierea procedurii de vânzare a unor imobile aparținând domeniului privat al județului Neamț, unanimitatea celor 34 de voturi posibile ar fi fost afectată numai de câte o abținere sau neparticipare la vot declarată din vreme. Fiind vorba de o hotărâre ce privește patrimoniul județului, căreia-i trebuie 2/3 din voturile consilierilor pentru aprobare, scoaterea la vânzare a terenului și clădirii ( http://mesagerulneamt.ro/2015/03/consiliul-judetean-neamt-vinde-un-spatiu-in-zona-vip-a-orasului/ ) de pe strada Petru Rareș 27 C din Piatra Neamț a trecut la limită (23 voturi favorabile, 11 abțineri) după ce oportunitatea și evaluarea au fost puse sub semnul îndoielii. Tonul a fost dat de consilierul independent Mircea Pintilie, el avansând chiar ideea renovării clădirii pentru a avea un spațiu propriu de protocol al consiliului. Dezamăgit a fost și consilierul Alexandru Mihai (PC), el ochind clădirea pentru dezvoltarea unui incubator de afaceri de a cărui finanțare din fonduri extra-județene anunțase mai demult că se va ocupa. Negarea încadrării clădirii aflată în gravă suferință pe lista de patrimoniu și promisiunea unei evaluări de acuratețe a întregului obiectiv nu au fost convingătoare, dar a contat prea puțin.
O situație aparte privește recalibrarea disputelor. Dacă hotărârile care priveau direct sau indirect sănătatea și Spitalul Județean Piatra Neamț generau, în alte vremuri, contre antologice, interminabile, ultima ședință a reconfirmat că dezbaterile și intervențiile pot fi perfect pașnice, vesele pe alocuri, fără a tulbura liniștea votului final. La un amendament în cazul rectificării bugetului județului pe anul 2015, fiecare a spus relaxat ce a avut de spus, fără a strica pacea. Neculai Pușcașu a anunțat că se vor lua 100.000 lei de la interminabilul obiectiv cu sălile de operație din clădirea Nefromed și pasarela aferentă pentru a lansa reparația capitală de la Pediatrie. Dan Vasile Constantin a atras din nou atenția asupra valorilor finale ale lucrărilor mari începute și asumate, precum și a poverii financiare excesive suportate de județ în contul spitalului județean. N-a uitat să sublinieze că se îndoiește că va obține cineva, vreodată finanțări nerambursabile europene pe obiective începute în spital de CJ Neamț. Cu bândețe și îngăduință a fost primită intervenția consilierului Lucian Pascariu de la Roman, căruia i s-a părut că spitalul din localitate sa este neglijat prin prisma alocațiilor bugetare județene, deși acoperă un segment semnificativ de populație. I s-a amintit că acel spital e al municipiului Roman, nu al județului. Cu bune intenții, vicepreședintele Emilia Arcan a încercat să atragă atenția asupra situației cumplite a secției Psihiatrie din SJU Piatra Neamț, dar din felul cum a recomandat colegilor să meargă până acolo a ieșit altceva. Nu s-a supărat nimeni. Amendamentul cu banii pentru Pediatrie a trecut în unanimitate, iar la votul final al rectificării s-a înregistrat o abținere.
Veritabilul exemplu de bune practici a fost apreciat de delegația oficială de la Orhei, condusă Ion Ștefârța, președintele Consiliului Raional. Veniți în dublă calitate de frați (cu Piatra Neamț prin oraș, cu județul prin raion), au povestit cum la ei se întâmplă ca o ședință comparabilă cu a noastră să înceapă la ora 9 dimineața și să se termine – dacă se termină! – la miezul nopții. N-au avut motive să fie foarte atenți la votul secret pe persoane și bine au făcut. (V. COSMA)