Cu câțiva ani în urmă, se lansa un proiect care, pe hârtie, părea să dea foarte bine – reabilitarea și intrarea în circuitul turistic a vechii stațiuni Oglinzi. Un parteneriat între SIF Transilvania, cu celebrul sucevean Mihai Fercală la butoane, Primăria Târgu Neamț, o firmă din Roman și o societate în care sunt prinse Casa Afacerilor Neamț, cu tot ce presupune ea ca acționari și SIF Moldova, părea să dea un viitor zonei. Mai ales că și Consiliul Județean a promis sprijin financiar. Toată lumea părea entuziasmată. Primăria a făcut drum și canalizare, a pus la dispoziție aproape 7 ha de teren. Cu potențial. Restul acționarilor, inclusiv cel majoritar, adică SIF Transilvania, au contribuit din plin la… conservarea a ceea ce a mai rămas din stațiune, dacă face abstracție de o serie de hârțoage necesare pentru justificare plății impozitelor.
SC Stațiunea Oglinzi SA este într-o situație de invidiat față de altele din România. Din 2009 nu are activitate, în schimb este tot mai bogată. Are trei administratori – Mihaela Cucu, Clement Costel Statală, Nicu Rădulescu – iar în 2009 avea capitaluri proprii cu puțin peste 1.000.000 lei. După 4 ani, în 2013, capitalul a crescut la 3 milioane. O contribuție la această creștere au avut-o probabil și terenurile puse la dispoziția societății. În acest moment, SIF Transilvania i-a anunțat pe ceilalți acționari că intenționează să majoreze capitalul social. Dacă aceștia nu pot contribui la mărirea de capital, participarea lor în cadrul societății scade în mod proporțional. Cum se știe că Primăria Târgu Neamț nu are conturile burdușite, ba dimpotrivă, este posibil ca ea să devină un acționar nesemnificativ, în condițiile în care acum deține peste o treime din acțiuni.
Cine face parte din SC Stațiunea Oglinzi SA?
Înainte de a vorbi despre planuri de dezvoltare care bat pasul pe loc, ar fi interesant să vedem ce înseamnă acum SC Stațiunea Oglinzi SA. La nivel de acționari, lucrurile sunt extrem de interesante, numai dacă ne oprim la SIF Transilvania. Mihai Fercală este un nume pe care, dacă căutăm cu atenție, îl vom întâlni în mai multe privatizări turistice din județul Neamț. Patrimoniul acestui SIF este extrem de important, are participații în peste 200 de societăți din domeniul turismului, cel financiar bancar și enegetic. Profitul pentru România poate părea enorm, 189.601.212 lei, dar, dacă ne raportăm la portofoliul său și la potențial, este unul modest. Poate că o analiză a chetuielilor și investițiilor ne-ar aduce mai aproape de adevăr. Cine se află în spatele acestui monstru creat de stat este foarte greu de spus, iar cine are interese la Oglinzi, la fel. Ceilalți acționari sunt moșteniți, ca să spunem așa, în urma acțiunilor de privatizare. Ca persoană fizică, apare dna Daniela Tibeică. Cea care a fost alături de Decebal Arnăutu în demersurile privind implicarea primăriei în relansarea stațiunii. Apoi, Hidroterm Roman, o societate profitabilă, care s-a implicat în acționariatul de la Oglinzi și a preferat acum să aștepte investiția SIF-ului. Mai este societatea Humoreanca SA, care face legătura cu o structură interesantă implicată în tranzacționarea de active și acțiuni în Neamț. În acționariatul acestei societăți apar SC Casa Afacerilor SA și… SIF Moldova. În felul acesta, se poate spune că două entități importante – cele două SIF-uri – s-au implicat în relansarea stațiunii Oglinzi.
Casa Afacerilor SA a fost un proiect ce părea de mare succes și a atras în jurul său o mulțime de oameni, care, la un moment dat, controlau toată informația pe zona de afaceri și speculații financiare în Neamț. Mulți dintre ei au intrat în societate și cu firmele ca acționari. În acest moment, este demn de amintit numele șefei locale de la Bursa Română de Mărfuri, dna Sorina Daniela Bulai, dar nu trebuie făcut abstracție de puterea de penetrare a celorlalți acționari și de interesele lor într-un posibil bussines în care investiția promisă a fost de 20 de milioane de euro. Nu mai vorbim aici despre posibilele beneficii.
Daniel Harpa vrea anchetă cu privire la terenul de la Oglinzi
La aproape 3 ani de când a ajuns primar la Târgu Neamț, Daniel Harpa, după o ședință în care consilierii locali PDL și PNL au votat împotriva executivului, a trecut la un început de dezvăluiri, care pot constitui un capăt de anchetă, dacă edilul nu se va răzgândi: ”Sunt nevoit să încep să spun lucrurilor pe nume, să aduc la cunoștință, presei și opiniei publice, dezastrul din 2012 realizat de PDL. Și aici mă refer la Băile Oglinzi. Probabil o să angajez un avocat și voi iniția o plângere penală, ca să vedem acei domni consilieri care au semnat în 2007 și au dat cele 7 ha, cu tot cu pădure și apele sărate, celor de la SIF Transilvania. Acum suntem în situația de a pierde terenul. Voi sesiza organele statului, să vedem cum vor răspunde cei care au semnat și au ridicat mâna atunci”.
Cu 7 ani înainte, în februarie 2008, fostul primar Decebal Arnăutu anunța începerea lucrărilor și implicarea Consiliului Local, pentru terenurile care urmau să intre în patrimoniul societății.
„Acestea sunt noutățile de ultimă oră, după întrunirea Consiliului de Administrație al SIF Transilvania, de pe 8 februarie. Concluzia este că în acest an vor începe lucrările la stațiune. Noi, Consiliul Local și executivul, vom demara studiul de evaluare al terenurilor pe care le deținem în domeniul public și le vom supune atenției consilierilor, și, desigur, tot cu aprobarea acestora, vom intra în parteneriat cu SIF Transilvania, devenind acționari la stațiune, acest lucru urmând să se întâmple probabil la mijlocul anului”, declara Decebal Arnăutu pentru presa locală.
Ce se vrea la Oglinzi?
Proiectul de investiții vizează atât reabilitarea celor două stabilimente existente, cât și realizarea unui complex balnear multifuncțional, compus din: hotel de 4 stele, cu 120 de camere; restaurant 200 de locuri; centru SPA de 2.000 mp; centru de conferințe de 1.500 mp; centru wellness de 1.500 mp; amenajări exterioare pe o suprafață de 9.000 mp pentru agrement sportiv și ludic, relaxare, proceduri de cură, etc. Valoarea totală a investițiilor propuse la SC Stațiunea Oglinzi SA este estimată la suma de 18.185.000 euro. Stațiunea Oglinzi SA deține concesiunea factorului natural de cură, având Licența de explorare nr. 11271/2008 a apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Oglinzi, licență emisă de Agenția Națională a Resurselor Minerale.
Obligații și ce s-a făcut până acum
Contractul de parteneriatul încheiat între Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Stațiunea Oglinzi SA există din 26 ianuarie 2009. Fiecărei părți contractante îi revenea și o serie de obligații: Societatea de Investiții Financiare Transilvania trebuia să vină banii de investiție; Stațiunea Oglinzi trebuia să facă demersurile necesare obținerii licenței de exploatare pentru resursele minerale, trebuia să elaboreze studiul de fezabilitate și să se ocupe de proiectul arhitectural aferent, iar orașul Târgu Neamț să se ocupe de lucrarea de construcție a stației de epurare a apei și de canalizare, eliberarea avizelor necesare și să urmărească strategia de dezvoltare locală. Consiliul Județean s-a angajat să facă infrastructura rutieră, de aproximativ 3 km de drum, din care 2 km s-au și executat. Primăria a mai pus la dispoziție terenul, 6.5 hectare, care se împarte în trei: terenul pentru izvoarele apelor minerale, terenul pentru construcții (2 ha) și terenul care înseamnă pădurea (proprietate a primăriei).
Amânarea unui deznodământ anunțat
Pe 27 februarie anul de grație 2015, a avut loc o întâlnire a conducerii SIF Transilvania, acționarul majoritar, cu reprezentanți ai primăriei și ai Consiliului Local Târgu Neamț. Având în spate posibilitatea de a face rost de capital, cei de la SIF și-au anunțat partenerii că vor să majoreze capitalul pentru… plata impozitelor. Puși în fața posibilității de a pierde mare parte din cota de participare în societate, consilierii și executivul primăriei au încercat o ripostă. Primul pas a fost numirea ca reprezentant a lui Mihai Stoica, om de afaceri, care cunoaște exact situația din zonă, fiind unul dintre cei care a investit în turism și servicii. Apoi, au trimis la discuții o delegație, importantă și reprezentativă la nivel de oraș: primarul Harpa și consilierii local Mihaela Marian, Maria Vrânceanu și Mihai Stoica.
Ca în toate lucrurile care merg prost, nici aici nu s-a făcut economie de vorbe. Reprezentantul celor de la SIF Transilvania, dl. Radu Toia a remarcat ca un succes faptul că patrimoniul societății a fost conservat în ultimii ani și crede că în 2016 se poate demara investiția la stațiune. Cu condiția să se ajungă la fonduri europene. Mihai Stoica a cerut amânarea discuției privind majorarea capitalului social, până după încheierea trimestrului I al anului 2015, astfel încât autoritatea locală să aibă posibilitatea de a subscrie și de a vărsa sumele bănești aferente cotei deținute în prezent de către acționar, adică 750 milioane lei vechi. Singura facilitate acceptată de SIF a fost un termen de 6 luni în loc de o lună, pentru subscrierea de acțiuni.
Suma nu ar trebui să fie un capăt de țară pentru Primărie. Dar cine garantează că, de exemplu, după ce Primăria va trage și gazul în zonă, acționarul majoritar nu va face o nouă mărire de capital, care să însemne milioane de lei noi, bani pe care Primăria chiar nu-i are?
În rest, ce spune Mihai Stoica este perfect adevărat, la nivel teoretic: ”Am reușit să amânăm cu șase luni de zile termenul de subscriere pentru a ne menține cota și numărul de acțiuni în cadrul parteneriatului public-privat, perioadă care ne oferă posibilitatea de a modifica bugetul și a suplimenta suma ce trebuie plătită pe diferența de mărire de capital social. Sperăm ca în această perioadă să găsim sursa de finanțare, astfel încât orașul Târgu Neamț să nu piardă din acțiuni și să fim al doilea acționar la stațiune. A fost o întâlnire în care am reușit să negociem și să obținem o victorie importantă pentru viitorul acestei zone. Stațiunea Oglinzi poate fi unul din motoarele care ar reporni dezvoltarea zonei Târgu Neamț”.
Părere de administrator public
„Am spus încă de acum doi ani că trebuie să găsim o modalitate juridică de a rezilia contractul sau de a-i forța într-un fel pe cei de la SIF Transilvania să demareze investițiile. Noi am respectat clauzele din contract, mai ales în ceea ce privește investițiile în canalizare și drumuri. Anul trecut, din partea Consiliului Local, l-am avut membru în Consiliul de Administrație pe dl Turluianu. Acum îl avem pe dl Mihai Stoica. Din punctul meu de vedere, cei de la SIF Transilvania nu vor demara investițiile. Din ce știu, și ceilalți asociați sunt nemulțumiți de cei de la SIF Transilvania. De atâta timp nu s-a demarat nimic la stațiune”, a declarat Vasile Apopei.
Viitorul sună bine?
Noi credem că nu. Primăria a dat terenuri, face investiții importante (canalizare, drum, face alimentarea cu gaz metan) într-o societate unde nu are posibilitatea de a decide, pe care nu poate fi sigură, care se ghidează după un singur percept: profitul cât mai mare. Totul pare mai mult o chestiune de imagine, care este grevată și de interese personale. SIF Transilvania a promis multe, dar nu a investit nimic la vedere până acum. Are, în schimb, oameni care administrează dezastrul din stațiune. Și planurile de viitor, mărețe, dar care, deocamdată, se limitează la mărirea capitalului social. Primarul Harpa oscilează între a face reclamație pentru terenurile date societății și dorința de a inaugura într-unul dintre mandatele sale de primar stațiunea modernizată.
Valentin BĂLĂNESCU
Ciprian Traian STURZU