O dezbatere concentrată pe subiectul TBC, boală care încă mai ucide în România anului 2015, a avut loc astăzi, 4 martie, într-un cadru elegant și oficial. Tuberculoza. Este subiect de „Program dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză”, prin care, potrivit propriilor declarații, organizatorii și-au propus „inițierea unui impuls pentru reintegrarea profesională și socială a pacienților afectați de TBC”. Serviciile sunt dezvoltate cu fonduri europene pentru pacienții cu tuberculoză aflați în tratament sau sub observație în 4 spitale de pneumoftiziologie din țară, printre care și Spitalul Bisericani.
Prezentarea programului s-a petrecut liniștit, cu citire de slide-uri, cu prezentări de statistici, cu evidențierea, verbală, a nevoile pacienților și cu susținerea acestora din punct de vedere psihologic, social și moral. O prezentare monotonă, bazată pe discursuri și teorie. Și bani europeni.
În acest context, a luat cuvântul Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț, care, cu o sinceritate uimitoare pentru un oficial, a pus punctul pe „i”, spunând că strategii sunt multe și se pot face și mai multe, dar programul anti-TBC din România are multe hibe.
„Mă aflu într-o situație ingrată, pentru că ar trebui, ca reprezentant al Ministerului Sănătății în teritoriu, să spun că programul pentru tuberculoză este nemaipomenit în România. Din păcate, nu pot să susțin în totalitate această frază. Programul are foarte multe verigi lipsă. Și începem cu medicul de familie. Nu știu câte persoane ajung la medic, pentru a fi verificați în mod corect și corespunzător. Acolo unde comunitatea locală se implică, acești pacienți beneficiază de susținere, ca să ajungă mai departe la serviciile specializate. Ajunge la serviciile specializate, unde sunt, iarăși, o sumedenie de probleme. Secțiile de tuberculoză nu reprezintă o prioritate pentru managerii de spitale, pentru că, știți foarte bine, din păcate, spitalul, la momentul de față, este o afacere. Nu mai sunt serviciile medicale cum erau în trecut.
Părerea noastră este că, din păcate, multe din aspectele care erau favorabile programului – screening, depistarea activă, depistare timpurie, acces facil pentru acești pacienți și familiile lor – s-au pierdut. Să nu zicem că s-au pierdut, dar s-au diminuat. Tratamentul strict supravegheat, din punctul nostru de vedere, cred că este o poveste. În momentul când pacientul ajunge acasă, se lovește de aceleași dificultăți, posibilitatea lui de a lucra este mai scăzută decât anterior bolii. Ar trebui să regândim programele pentru TBC. Eu spun că strategia atinge nevoile, dar strategii am văzut multe. Aș vrea să văd și aplicarea lor corespunzător și conform celor trecute în program”, a declarat dr. Daniela Marcoci.
Dezbaterea a fost organizată de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Millenium Image and Communication Grup, ca etapă necesară în proiectul cu finanțare europeană pe POSDRU 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 6.675.060 lei. (Oana IOSUB-TOMA)