În momentul când se vorbește tot mai mult de o schimbare radicală la nivelul clasei politice în România, vestea că procurorii DNA au început să instrumenteze, în profunzime, ce a însemnat trafic de influență generat de OUG nr. 55/2014, adică ordonanța traseiștilor, este în măsură să genereze multe neliniști în Neamț. Pentru că nu trebuie uitat că județul nostru a fost unul fruntaș din acest punct de vedere, cu mișcări spectaculoase de primari care au mers spre partidele aflate la putere. O statistică vorbea chiar că 50% din primarii nemțeni au trecut de la un partid la altul, în special spre partidele aflate la guvernare.
Dacă analizăm și faptul că ordonanța s-a dat înainte de campania electorală pentru prezidențiale și că, în cele mai multe cazuri, primarii care au trecut au beneficiat pentru localitățile lor de sume importante de la Fondul de rezervă al Guvernului, dar și de la ministerul condus de Liviu Dragnea, scenariul pe care ar merge procurorii DNA este previzibil: cine a trecut, câți bani au venit în localitatea respectivă, pe ce proiecte – începute sau nu – și dacă au existat ”negocieri” în acest sens. Dacă există înregistrări din care să rezulte că un om politic i-a promis unui primar că îi rezolvă niște finanțări sau alte avantaje, dacă trece în partidul pe care-l reprezenta, atunci lucrurile sunt simplu de demonstrat.
În Neamț, au intrat sume mari de bani după ce s-au făcut transferurile politice, lucru cunoscut de toată lumea. Au existat edili care au mulțumit public politicienilor pentru implicare. Nu știm dacă au existat negocieri în adevăratul sens al cuvântului sau doar mici presiuni. Sigur a fost domnul Dragnea în județ și s-a întâlnit cu mai mulți primari, cărora le-a cerut proiecte pentru finanțare. Dacă s-a discutat și altceva în afară de administrație publică, ceva de genul ”dumneata la ce partid prășești” sau ”uite cum se zbate X să aducă finanțări la primarii lui, poate ar fi mai bine să vorbești cu el, să intri în echipă”, atunci s-ar putea să asistăm la evoluții surprinzătoare în județ și să se explice modul discret în care mai mulți primari spun că ei nu mai candidează și se retrag din politică.
V.B.