Așteptându-se ca, de Paște, să fie turiști care să-și dorească să urce la Cabana Dochia, salvamontiștii au făcut o evaluare a condițiilor de pe trasee, în ziua de 9 aprilie. Au descoperit că doar ascensiunea prin Izvorul Muntelui – Lutul Roșu – Dochia este posibilă, restul traseelor fiind parțial blocate.
„Echipa a urcat în zona La Scaune cu un utilaj cu șenilă, iar apoi pe schiuri de tură – echipament special care permite deplasarea deasupra stratului de zăpadă – până la Cabana Dochia”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț . „Zăpada este, în medie, între 2 și 3 metri. Zona Stănile este blocată, la Jgheabul Oii de o avalanșă de mari proporții. Traseul prin Jgheabul lui Vodă este blocat de cornișe fiind total impracticabil. Stâlpii de marcaj sunt greu vizibili, iar în zona platoului majoritatea sunt îngropați. Am făcut coborârea spre Durău și a durat 5 ore. În zona Panaghia este un perete de zăpadă de 9 metri, iar viscolul astupă imediat orice urmă. Traseul este aproape impracticabil și necesită un timp de urcare de 8 -9 ore, cu echipament special. Despre celealte trasee nici nu mai poate fi vorba”.
Începând de vineri, 10 aprilie, traseul Izvorul Muntelui – Lutul Roșu-Dochia va fi monitorizat permanent. Salvamontiștii le-au comunicat angajaților Parcului Național Ceahlău să dirijeze turiștii care vin la porțile de intrarea în masiv doar spre acest traseu. Se poate merge, însă, și spre Cascada Duruitoarea și spre Cabana Fântânele.
„Trebuie știut că înaintarea prin zăpadă de peste un metru este extrem de solicitantă”, a adăugat Raul Papalicef. „Chiar daca ai echipament corespunzător, umiditatea este mare și, corelată cu contactul permanent cu agentul termic, duce, în câteva ore, la instalarea hipotermiei. Rugăm turiștii să folosească doar traseul deschis! Echipele de salvare nu pot interveni în toate zoneledin cauza riscului de avalanșă și a prăbușirii cornișelor, iar timpul de intervenție este foarte mare în comparație cu timpul de supraviețuire”.