Astăzi, de la ora 12, ședință extraordinară de consiliu local. Urgența este reprezentată de predarea obiectivului denumit generic amplasamentul din str. Baltagului nr. 8 către Compania Națională de Investiții în vederea executării noii hale din Piața Centrală. Amplasament înseamnă teren și/sau construcții (ruine). Cu o săptămână în urmă, după ce supraviețuise manevrelor de debarcare din funcție coordonate de PSD, primarul interimar Dragoș Chtici vorbea în alți termeni: „Suntem blocați în acest moment, pentru că terenul este transmis Companiei Naționale de Investiții. Și dacă am vrea noi să facem o piață acolo, nu putem acum, pentru că nu avem un răspuns tranșant”.
La începutul lunii decembrie anul trecut, în lipsa inaugurării promise chiar de 1 decembrie, Aurelia Simionică anunța altă predare a amplasamentului și că „va intra pe fir CNI, care va stabili firma ce va construi noua piață”. Temerea autorităților era că va trece anul 2014 și nu vor putea fi cheltuiți banii alocați, iar intrarea în 2015 ar fi însemnat reluarea procedurilor. Spre finele lui ianuarie însă, abia se lămurea ce și cum preia primăria de la URBAN, căci descoperiseră problema ridicată de o ipotecă în favoarea unei bănci care acordase un credit societății locale. Iar în martie, trecea la primărie și un ultim „colț” nepreluat, scria presa locală…
La rigoare, autoritățile, prin portavocile cunoscute, au cam cerut să fie crezute pe cuvânt. Despre Compania Națională de Investiții a scris doar săptămânalul „Mesagerul de Neamț”. Pe scurt, CNI este o societate pe acțiuni care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Are AGA, Consiliu de Administrație, conducere executivă și se supune regulilor economice, nu ședințelor de partid – cu atât mai puțin comunicatelor și declarațiilor de la Piatra Neamț. (Acționari sunt următoarele societăți pe acțiuni: Compania Națională “Administrația Porturilor Maritime Constanța”, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă “CFR Marfă”, Compania Națională “Aeroportul Internațional București – Otopeni”, Compania Națională “Administrația Canalelor Navigabile” și Compania Națională “Administrația Porturilor Dunării Maritime”.) A fost înființată și își desfășoară activitatea în baza OG nr. 25/2001, completată cu OG nr. 16/2014. Într-adevăr, derulează programe de investiții în cadrul „Programului național de construcții de interes public sau social”, dar acestea se regăsesc 10 subprograme în care e foarte dificil să strecori o piață agroalimentară. Lămuriri nu au fost oferite până astăzi.
Și mai interesant, potrivit OG 16 (art. 5, art. 6 și art. 7), CNI întocmește pentru fiecare program o listă-sinteză a obiectivelor propuse a fi finanțate și o trimite la minister pentru a fi aprobată prin ordin al ministrului. Ce urmează? Urmează că beneficiarii predau amplasamentele după aprobarea listei obiectivelor de investiții de către MDRAP și obținerea surselor de finanțare.
Din declarațiile făcute joi, 21 mai de Aurelia Simionică rezultă că nu există o listă de obiective aprobate la finanțare. Era, concidență!, ziua publicării materialului despre piața blestemată și a convocării ședinței extraordinare. Vineri, aflat la un eveniment liberal, primarul interimar nu avea nimic de comentat din simplul motiv că nu citește ziare decât dacă-i clipesc pe laptop. Restul, dacă nu clipesc se cheamă că nu există decât atunci când te critică și ai motive să devii tâfnos. Să nu-i fi spus nimeni că are și o poză mare aproape cât prima pagină? Știm că lecturarea unui ziar necesită timp și nu este la fel de atractivă dacă nu se înjură, nu se folosesc cuvinte contondente și, mai ales, te face să te întrebi dacă nu cumva socoteala de acasă este alta decât cea din…piață.
Ar mai fi de spus că ordinele ministrului MDRAP sunt acte publice. Un loc bun de documentare este pe site-ul Camerei Deputaților. Dacă găsește cineva vreunul care face vorbire despre Piața Centrală din Piatra Neamț și n-a fost observat, scuzele vor curge în cascadă. (Viorel COSMA)