Încheierea de ședință prin care se admite eliberarea din arestul preventiv și trecerea în arest la domiciliu a Elenei udrea, deputat de Neamț, a lui Rudel Obreja și a lui Tudor Breazu:
I. Admite contestațiile formulate de inculpații Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel și Breazu Liberiu Tudor împotriva încheierii din 23 aprilie 2015, pronunțată în dosarul nr.1532/1/2015 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală. În baza art.348 din Codul de procedură penală coroborat cu art.207 din Codul de procedură penală cu referire la art.242 alin.2 raportat la art. 218 din Codul de procedură penală, înlocuiește măsura arestului preventiv a inculpaților Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel și Breazu Liberiu Tudor cu măsura arestului la domiciliu, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, urmând să verifice periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile măsurii preventive a arestului la domiciliu. Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaților, dacă nu sunt reținuți sau arestați în altă cauză, după cum urmează: – inculpata Udrea Elena Gabriela de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 14/U din 25 februarie 2015 emis de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală în dosarul nr. 802/1/2015; – inculpatul Obreja Rudel de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 66/UP emis de Tribunalul București- Secția I-a Penală la data de 05 februarie 2015 în dosarul nr. 3495/3/2015; – inculpatul Breazu Liberiu Tudor de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 10/UP emis de Curtea de Apel București- Secția a II-a Penală la data de 08 februarie 2015 în dosarul nr. 778/2/2015.
Inculpații execută măsura arestului la domiciliu în următoarele locații: – inculpata Udrea Elena Gabriela în Municipiul București, ; – inculpatul Obreja Rudel în Municipiul București, ; – inculpatul Breazu Liberiu Tudor în București.
În baza art.218 din Codul de procedură penală cu referire la art.221 din Codul de procedură penală, pe durata arestului la domiciliu inculpații Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel și Breazu Liberiu Tudor, trebuie să se supună următoarelor obligații:
– să nu părăsească imobilul unde locuiesc, fără permisiunea organului judiciar care dispune prezenta măsură sau în fața căruia se află cauza și să se supună restricțiilor stabilite de acesta;
– să se prezinte în fața organelor judiciare ori de câte ori sunt chemați;
– să nu comunice cu ceilalți coinculpați din dosarul nr. 1532/1/2015 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală, precum și cu persoanele care au calitatea de martori sau experți în cauză.
În baza art.221 alin.7 din Codul de procedură penală inculpații au obligația să informeze autoritatea desemnată cu supravegherea lor – organul de poliție în a cărui rază teritorială locuiesc – și organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în fața căreia se află cauza, în situația în care părăsesc imobilul fără permisiunea organului judiciar, pe o durată de timp strict necesară, în cazuri urgente și pentru motive întemeiate.
În baza art.221 alin.4 și 11 din Codul de procedură penală li se atrage atenția inculpaților că în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care le revin ori există suspiciunea rezonabilă că au săvârșit, cu intenție, o nouă infracțiune pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lor, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege. Pune în vedere inculpaților dispozițiile art.221 alin.9 și 10 din Codul de procedură penală.
În baza art.221 alin.8 din Codul de procedură penală, copia prezentei încheieri se comunică, de îndată, inculpaților, autorităților judiciare care se ocupă de supravegherea lor, organelor de poliție în a căror circumscripție locuiesc inculpații, Serviciului public comunitar de evidență a persoanelor și organelor de frontieră. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestațiilor inculpaților Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel și Breazu Liberiu Tudor rămân în sarcina statului. Onorariul parțial al apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpații Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel și Breazu Liberiu Tudor, în cuantum de câte 25 de lei, se plătește din fondul Ministerului Justiției.
II. Respinge ca nefondate contestațiile formulate de inculpații Nastasia Gheorghe și Ariton Ion împotriva încheierii din 23 aprilie 2015, pronunțată în dosarul nr.1532/1/2015 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală. Obligă inculpații Nastasia Gheorghe și Ariton Ion la plata sumei de câte 225 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 25 lei, reprezentând onorariul parțial al apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpații Nastasia Gheorghe și Ariton Ion, până la prezentarea apărătorilor aleși, se avansează din fondul Ministerului Justiției. Definitivă.