Studiu de caz privind fragilitatea administrației publice locale
- istoricul unei firme, SC Agricola Biosere SRL, imaginea intereselor și jocurilor politice locale • modelul Olaru, perfecționat de actualul primar Florinel Sarion, aflat în conflict clar de interese • telefoanele firmei personale, trecute pe Primărie • decizii în numele firmei pe care a vândut-o unui membru al familiei deputatului Ursărescu • firma avea contracte de concesiune cu Primăria, la vedere • nimeni nu așteaptă implicarea Prefecturii, pentru că, deși există lege, nu există interes, ci doar interese
Un scurt istoric al unei firme politice…
… ne arată că, în anul 2009, în plin mandat de primar al lui Vasile Olaru, în Girov lua naștere societatea Agricola Biosere SRL, având un capital social de 200 de lei și patru acționari, interesanți, fiecare în felul său. Se remarcă, în primul rând, fata primarului în exercițiu atunci, Narcisa Bianca Olaru, și… actualul primar desemnat, Florinel Sarion. Trebuie spus că, la acea vreme, când Sarion nu era intrat încă în politica ”mare”, relațiile erau amiabile și de colaborare. Dușmănia de moarte între Olaru și Sarion a intervenit înainte de campania electorală din 2012; ea continuă și acum, fără menajamente, fiecare folosind toate armele aflate în dotare. Societatea declară că se ocupă cu agricultura și începe să desfășoare activitate, fără niciun angajat până în 2013 (reținem: începând cu anul 2010).
În 2011, toți acționarii îi cesionează acțiunile lui Florinel Sarion, care devine unicul acționar și administratorul societății. La câteva luni după tranzacție, în decembrie 2012, Sarion mută sediul societății în Turturești și mărește substanțial capitalul social al societății, de la 200 la 50.000 de lei. Ulterior, administrator este numită doamna Elena Pălășanu Văcărescu, până în 14 noiembrie 2014 – între timp, Sarion ajunge primar desemnat – când, în societate, intră ca administrator Vlad Laurian Ursărescu, unul dintre băieții deputatului PNL Dorinel Ursărescu, băiat care devine, inițial, acționar cu 1% din capitalul social al firmei. Peste doar o săptămână, Sarion cesionează toate acțiunile către Vlad Ursărescu și, cel puțin din punct de vedere legal, iese din societate. Este important de reținut acest aspect și data la care este luată hotărârea în cadrul societății – 20 noimebrie 2014.
Câteva explicații, absolut necesare…
… se impun, pentru cei mai puțin familiarizați cu jocurile politice din zonă și județ. Trebuie menționat că Florinel Sarion reprezenta Partidul Național Liberal și era văzut ca un om al lui Dorinel Ursărescu. Alegerile din 2012 ar fi trebuit să-l propulseze în funcția de primar, dar a câștigat Olaru, în ciuda tuturor problemelor pe care le-a avut, fiind mult mai hârșit în campanii electorale și știind, de fiecare dată, cum să treacă din sfera de influență a unor grupuri politice în a altora. Sarion a avut în spate USL-ul, dar a pierdut cu brio, deși era cotat șanse reale. Eșecul neașteptat, în condițiile în care, în zonă, s-au pompat resurse importante, a ascuțit lupta politică în comună. Olaru începe să fie acuzat de conflict de interese, de mai multe ilegalități, capii acuzării fiind foștii săi colaboratori, parte din ei beneficiari ai unor avantaje ale mandatului Olaru. Situația se schimbă radical pentru Sarion în momentul când ajunge prefect tânărul George Lazăr, și el perceput ca un apropiat al deputatului Ursărescu. Cum era nevoie de un om credincios la Girov și cum existau dovezi cu privire la un conflict de interese al lui Olaru, prefectul Lazăr uzează de prerogativele funcției și-l demite pe Olaru, vacantând funcția acestuia. Momentul era martie 2014.
Schimbarea prefectului Lazăr, tot în martie, cu fostul subprefect Angheluță înseamnă și schimbarea viziunii asupra situației de la Girov. După nici două luni, cu un pretext legal pliat pe nevoia de a avea un primar obedient în campania de la europarlamentare, prefectul Angheluță constată că trebuie suspendat ordinul de revocare din funcție a lui Olaru – care avea, în acel moment, o mulțime de probleme penale, (re)cunoscute chiar de prefect – și-l repune pe funcție pe acesta. Pentru înțelegerea deplină a situației, se cuvine amintit că Angheluță a fost numit prefect via Ionel Arsene, care a colaborat tot timpul cu aripa Gherghe Ștefan din fostul APEL, alianță electorală pe listele căreia a candidat și Vasile Olaru.
Urmările se cunosc: binecuvântat de ordinul prefectului, Olaru a început represalii, a anulat decizii ale lui Sarion, a dat-o afară pe secretară, după ce aceeași prefectură a constatat că aceasta a mai greșit pe ici, pe colo. Evident, când Olaru a fost condmnat definitiv, s-a văzut că Lazăr avusese dreptate, dar, între timp, nimeni nu mai avea nevoie de Olaru. Și Sarion revine în scaunul primarului, chiar dacă este doar desemnat să ocupe funcția, în baza unei majorități fragile și foarte interesate din punct de vedere material. Așa că, în ianuarie 2015, a început să se vorbească despre alegeri la Girov, iar Sarion este stăpânul butoanelor în Primărie.
Povestea conflictelor de interese ale lui Sarion…
… și cum a încercat el să le rezove devine palpitantă, pe zi ce trece, mai ales că a încercat să fie original și a testat soluții aiuritoare pentru oricine știe ceva administrație publică locală.
Primul pas îl face în privința unor terenuri, pe care societatea Agricola Biosere le avea concesionate de la Primăria comunei Girov. Cum, din 2012, Sarion era consilier local și contractul a continuat nestingherit, conflictul de interese ar fi trebuit să fie vizibil și pentru portarul de la Agenția Națională de Integritate.
Când a ajuns viceprimar, apoi primar delegat, lucrurile au devenit și mai vizibile, mai ales că existau și datorii în numele societății către Primărie.
Pe 16 aprilie 2014, se depun două cereri la Primăria Girov, adresate primarului în exercițiu. Prin acestea, administratorul SC Agricola Biosere SRL solicită renunțarea la concesiunea unor terenuri. Cererea înregistrată sub numărul 3334 vorbește despre 10 ha pășune în sola Vulpea, sat Turturești, iar cererea 3335 despre 2 ha în același loc. Argumentul invocat este simplu: din motive personale! Consilierii iau act de cerere, o aprobă și, potrivit declarațiilor unora din ei, se anulează și datoria pe care o avea societatea la Primărie, ceva peste 3000 de lei.
Întrebarea simplă este cum de nimeni, dintre cei care gestionează la nivel județean celebra bază de date privind declarațiile de interese din județ, nu s-a sesizat cu privire la situația de fapt privind relațiile dintre firma acționarului Sarion și consilierul local Sarion, care ajunge și viceprimar. În mod sigur, reacții la nivelul Prefecturii nu au existat, nici măcar la întâlniri informale. Iar cu privire la transparența și legalitatea contractelor de concesiune, pe care mai mulți consilieri le-au făcut cu Primăria, lucrurile sunt și mai încurcate, cu un iz penal pronunțat, dar atenuat de marile interese politico-imobiliare din zonă.
Telefoanele mele, telefoanele Primăriei…
… pare să fie sloganul noii conduceri a Primăriei Girov. Cel puțin așa reiese din niște documente, care au ajuns, în final, și la primăria condusă de Florinel Sarion. Dacă ele sunt reale, atunci toate prezumțiile de bună-credință administrativă, acordate lui Sarion în timp, se detramă brusc și definitiv. Este vorba despre un contract de cesiune, în care Florinel Sarion apare clonat, atât în calitate de cedent, cât și în calitate de cesionar. Sau, în fine, de titular/ reprezentant/ împuternicit din ambele părți. Documentul îl aveți parțial scanat și arată cum, pe 6 ianuarie 2015 – când, potrivit actelor de la Registrul Comerțului, Sarion nu mai avea nicio legătură cu Agricola Biosere SRL! -, Sarion reprezenta firma într-un contract de cesiune a 15 numere de telefon. Cesiunea se făcea către Consiliul Local Girov, unde tot Sarion apărea ca omul care accepta cesionarea numerelor de telefon de pe fosta sa societate!
Nu știm exact cum se cheamă, în viziunea Prefecturii Neamț, aceste fapte – cu care, știm deja, instituția nu are nicio legătură, că aici nu este vorba despre administrație publică locală și nici despre apărarea legalității -, dar miroase putenic a conflict de interese. Ca să nu mai vorbim despre interesanta calitate pe care și-o atribuie primarul de Girov, la o firmă în care nu mai era, teoretic, nimic. Practic, este cu totul și cu totul altă poveste și ne întrebăm dacă nu cumva toată cesiunea societății a fost doar un ajutor acordat de vechiul protector, deputatul Ursărescu, al cărui fiu a preluat o societate, dar nu era dispus să preia și datoriile acesteia la telefoane. Așa că Sarion a încercat soluția cea mai la îndemână: trecerea numerelor pe Consiliul Local Girov. Oameni din Primărie spun că a încercat asta și cu datoriile care existau pe aceste telefoane, dar că totul s-a blocat atunci când funcționarii au refuzat să semneze documentul de plată. De fapt, problema nu erau datoriile, cât plata daunelor pentru rezilierea contractului, care au ajuns tot în curtea Consiliului Local. Factura ajunsă la Girov are un total de plată de 35.772,84 lei noi!
Cum s-a ajuns la această sumă aberantă? Prin preluarea abonamentelor și plata daunelor de reziliere. O să luăm câteva numere din cele 15 și o să exemplificăm.
0724005371 este numărul în dreptul căruia apare cea mai mare sumă de plătit, 5585,77 lei. În factura aferentă acestuia, apar daune reziliere contract pe două poziții, una de 1.110,05 și una de 4.475,72 lei.
0751289607 este un număr pentru care mai erau 19 luni de contract. Factura acestuia are și explicații: penalități de întârziere (doar 23,13 lei) și daune pentru rezilierea contractului (o dată 1.110,05 lei și altă dată 2.271,04 lei). Totalul de plată, după adunări/ scăderi este de 3.366,69 lei doar pentru acest număr!
0746244234, un alt număr cesionat Primăriei de la fosta firmă a primarului Sarion, mai avea 20 de luni perioadă contractuală, iar la daune de reziliere apar trei sume: 444,02 lei, 621,63 lei și 2.506,05 lei. Mai apar și ceva penalități de întârziere, de 33,55 lei, precum și o reducere pe abonament, de… 0,09 lei! Totalul de plată este de 3.571,70 lei!
0746267733 se înscrie, și el, în topul sumelor care trebuie plătite de Consiliul Local Girov. Tot trei cifre apar în dreptul daunelor de reziliere: 444,02 lei; 266,41 lei și 2.506,05 lei. Totalul de plată este de 3.216,11 lei!
0751288072 este încă un exemplu de transfer reușit în materie de telefoane. Daunele de reziliere sunt de 1.110,73 și de 2.237,86 lei. Totalul facturii e de 3.347,91 lei.
Este greu de imaginat cum s-a gândit cineva să facă o asemenea afacere ”profitabilă” pentru Consiliul Local Girov. Mai ales în situația în care acolo totul are un potențial exploziv deosebit. Să iei telefoanele de la firma pe care ai condus-o, care mai avea atâtea luni până la finalizarea contractului, și să le pui în cârca contribuabililor… E greu de imaginat chiar și pentru comuna Girov.
Celelalte lucruri din contractul de cesiune pălesc și aproape că nu mai au importanță în fața dedublării primarului Sarion și a acestor facturi. Mai poate atrage atenția doar pasajul în care se vorbește despre o împuternicire a Consiliului Local, despre care ar trebui să știe și consilierii. Cei din opoziție spun că nici vorbă despre așa ceva, dar, cum opoziția nu prea contează, de obicei, în democrația specifică din Neamț și Girov, cine să-i bage-n seamă?
Datoriile lui Sarion către Girov…
… sunt și de natură financiară și nu au nicio legătură cu datoria unui primar față de membrii comunității sale. În momentul când el renunța la Agricola Biosere, adică în decembrie 2014, Primăria Girov îi trimitea acasă înștiiințare de plată pentru doar 787 lei, pe care uitase să-i plătească. În aceeași zi, la aceeași adresă, Sarion primea o altă înștiințare de plată, pentru suma de 5.441 lei, pentru impozite neachitate în perioada 2011- 2014 pe societatea Euroedil Grup Imobiliar SA, unde era/ este acționar, alături de 4 cetățeni italieni. Firma a ajuns pe calea falimentului, iar povestea acestei căi este înduioșătoare, dacă cineva analizează dosarul și vede cine sunt cei care pierd bani, cine sunt cei care nu plătesc și cum lupul este pus paznic la oi. Oricum, povestea merită o revenire, mai ales că ea seamănă, până la similitudine, cu cea a falimentului unui cunoscut deputat de Neamț, care a ajuns să coordoneze propriul faliment.
Tot la capitolul datorii ale lui Florinel Sarion, se poate înregistra și o adresă a ANAF, din 13.06.2014, în care instituția fiscală anunță Primăria Girov că ”se înființează poprire asupra sumelor de bani datorate de dvs., cu orice titlu, debitorului urmărit Sarion Florinel… conform titlului executoriu emis de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț”. Suma cerută de Finanțe sau datorată de actualul primar Sarion, depinde din ce punct de vedere privești chestiunea, este de 90.907 lei.
Evident că datoriile primarului de Girov nu au legătură cu actul administrativ în instituția pe care o conduce, dar ele pot produce o presiune pe administrator. Episodul cu telefoanele este edificator, desigur.
Valentin BĂLĂNESCU