Curtea de Apel Târgu Mureș, care a judecat dosarul IDAC din iulie anul trecut până acum, a decis că va pronunța sentința pe 11 iunie. Atunci Ilie Filip va afla dacă va rămâne cu pedeapsa de 6 ani de închisoare, cu executare, pe care i-a aplicat-o prima instanță – Judecătoria Târgu Mureș.
Procesul în cazul IDAC, una din cele mai mari țepe cu rambursare de TVA din din Neamț și chiar din România, s-a derulat foarte încet, cu cereri de strămutare, expertize și amânări, astfel încât mai are puțin până să împlinească 10 ani de când se află pe rolul instanțelor. Ilie Filip a uzat de toate portițele procedurale ca să lungească judecata și a reușit să scape de acuzațiile de fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, pentru care s-a împlinit termenul special de prescripție. A rămas, însă, cu acuzația de evaziune fiscală, iar ultimul lucru pe care-l putea invoca în speranța de a primi o pedeapsă cu suspendare era sănătatea mentală. Așa că, pe 21 ianuarie 2015, a cerut, nici mai mult, nici mai puțin decât efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, cerere pe care magistrații au încuviințat-o.
Administratorul firmei IDAC Export 2000 SRL a fost judecat pentru obținerea de rambursări de TVA în baza unor achiziții și livrări nereale de mărfuri, făcute în perioada 2003-2005. Afacerea a fost descoperită de comisarii de la Garda Financiară Neamț, care nu au avut ocazia să studieze documentele firmei pentru că administratorul a declarat că întreaga arhivă a ars, cu tot cu mașina care o transporta.
Specialiștii DNA au reușit, însă, să recupereze niște date șterse “din cauza unor operațiuni incorecte” din calculatoarele firmei și să stabilească valoarea rambusărilor de TVA aferente exporturilor de cherestea care, în fapt, nu s-au făcut niciodată: 36.973.968 lei RON.