Într-o întâlnire cu presa nemțeană, președintele CJ Neamț a ținut să transmită cum vede el problema Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Din punctul său de vedere, ”este un obiectiv de interes major, care coagulează tot ce înseamnă nivel și emblemă a județului Neamț”. ”Încercăm să-l menținem la un standard care să permită efectuarea cât mai multor intervenții, astfel încât cetățenii să nu se mai deplaseze în altă parte. Vrem să finalizăm sălile de operație; acum, pe SEAP, se află licitația pentru Secția Pediatrie”, a declarat Constantin Iacoban, adăugând că, în această idee, s-a cimentat (bine) și o relație cu Ministerul Sănătății, ”care a promis că va da un milion de euro pentru aparatură. E un lucru foarte bun, care va permite să mergem la autorizare. În 6 luni ne-am propus să mergem cu el la acreditare. Mai trebuie să găsim specialiști pentru Chirurgie Toracică și pentru intervenții cardiovasculare”.
Desigur, nu este totul roz, iar președintele Iacoban este primul care admite că sunt și probleme. Mai ales la Unitatea de Primiri Urgențe, unde curg reclamațiile la adresa timpilor de așteptare, reclamații care au mai curând legătură cu cei interesați să schimbe managerul decât cu eforturile celor de la serviciul respectiv. Șeful CJ Neamț a reamintit protocolul în baza căruia se triază și se preiau urgențele și susține, în continuare, că aglomerația de la UPU are alte motivații: ”Problema e numărul mare de pacienți care ajung la urgențe fără să fie neapărată nevoie de asta. Nu există posibilitatea ca medicul de familie să poată fi apelat, nu există posibilitatea ca oamenii să fie îndrumați spre centrele de permanență care există. Fiecare cheamă salvarea și ajunge la urgență fără să fie văzut de un medic de familie înainte, așa cum ar trebui. El e pacientul cuiva! Medicul de familie ar fi cel care să spună dacă e cazul să apeleze și la un specialist sau să recomande îngrijire. Eu nu scuz pe nimeni, să ne înțelegem! Munca la urgențe e sub stres, sub presiune, cu tot felul de oameni, care mai curați, care mai mirositori”.
În privința tomografului, același Constantin Iacoban spune că va veni în curând. S-a obținut și o sponsorizare importantă de la Rifil, cu ajutorul căreia s-a obținut suma ce trebuie depusă inițial pentru tomograf, așa că, din punctul de vedere al președintelui de județ, Spitalului îi va fi foarte bine cu două computere tomograf la dispoziție. ”Că este loc să funcționeze amândouă”, a apreciat el.