Ambulatoriul Integrat de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sau, într-un cuvânt, Policlinica. Aici, în teorie, plătitorii de taxe și impozite, beneficiază, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, de consultații gratuite. Vremurile în care oamenii își lăsau rând din crucea nopții, ca să prindă bon de intrare la doctorul pe care-l vizau, par a fi apus.
Acum, dacă tot a evoluat sistemul sanitar românesc, se fac programări. Prin telefon sau la locul faptei. Programări care ajung, cum e cazul Cardiologiei, taman până-n luna iulie! Motivul invocat e același: lipsa de medici. Desigur, ar putea avea legătură și cu faptul că, la aceeași Cardiologie, medicul vine doar trei zile pe săptămână, și atunci doar pentru 2 ore! Dat fiind contextul, dezideratul ca medicii aflați pe poziții, care au acceptat să facă ore în Policlinică, să respecte regulile beneficiului pentru pacient (să vină la program, să consulte gratuit omul și, mai ales, să nu-l cheme apoi la cabinetul particular) rămâne, deci un simplu deziderat. În buna tradiție românească, teoria ca teoria, dar practica ne omoară, iar un periplu prin Policlinică se dovedește a fi extrem de edificator pentru tarele sistemului. Că tot ne-am obișnuit să găsim scuza perfectă în sistem.
Vineri, ora 10.30. O vizită la Policlinica Spitalului Piatra Neamț scoate la iveală câteva „nereguli”, știute de toată lumea. La parter, la cabinetul Pediatrie, o asistentă binevoitoare spune că ”doamna doctor este una dintre cele mai bune, se merită să aducem copilul la dânsa”, dar să nu luăm în considerare programul de pe ușă. Așa că ne scrie pe o foaie adevăratul program. Din notițele asistentei, reiese că, față de ce e afișat pe ușă, timpul de lucru al doctoriței e micșorat cu o oră și jumătate pentru zilele de marți, joi și vineri, și cu jumătate de oră lunea și miercurea.
La cabinetul Dermatologie-Venerologie, unde prestează doi medici, hârtiile lipite pe ușă anunță pacienții că doar unul dintre ei are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru muritorul de rând, fără Facultate de Medicină, asta înseamnă că numai unul consultă gratuit. Avantaj: programul celor doi doctori asigură permanența pe tot parcursul zilei. Dezavantaj: doar jumătate din zi este gratuită. Pe holul cabinetului, un bărbat vrea să vadă dacă este vreun medic prezent. Trebuie să aducă pe cineva de la Girov și, cum nu i s-a răspuns la numărul de telefon afișat pe ușa cabinetului (special pentru programări), a hotărât să vină personal. Omul putea să ajungă doar după amiază cu pacientul, în programul medicului la care se plătește consultația, n-a părut deloc mirat. „Plătesc, bineînțeles, am vrut doar să văd pe cine găsesc aici, că nu mi-a răspuns nimeni la telefon de două zile”.
Față în față cu Dermatologia, se află cabinetul nr. 22, Boli Interne. Aici, medicul are program în fiecare zi, de luni până vineri, de la 9 la 13 și se află în contract cu CJAS Neamț. Doar că vineri, la 10:35, în plin program, cabinetul e încuiat și nici urmă de medic.
La Cardiologie, holul liber. Vineri, ora 11:00. Cabinetul gol. Pentru o consultație gratuită aici, programările au ajuns până în luna iulie. De ce? Programul de pe ușa cabinetului este răspunsul: două ore pe zi, lunea, joia și vinerea. Dacă întreabă cineva de ce s-a ajuns cu programările peste trei luni, de la Informații i se răspunde simplu și sec: „Sunt o sută de cabinete în oraș, duceți-vă acolo”.
Ce spune managerul Spitalulului Județean de Urgență Piatra Neamț, dr. Ioan Lazăr?
„Cine a stricat buna funcționare a Policlinicii? Un ministru și un guvern. Au băgat toți medicii din Policlinică în spital. Înainte, când doctorul avea program de 7 ore în Policlinică, era altă treabă, mergeau lucrurile. Știu că sunt probleme la Cardiologie, dar în luna mai scoatem încă două posturi la concurs. Cei doi medici noi vor avea program și în AIS. Ar mai trebui 5 doctori în plus față de câți sunt acum. Nu pot să dea consultații în Policlinică și să nu fie medici pe secție la cei internați, care au nevoie urgentă de ei. În spital, nicio operație nu se face fără consult cardiologic”. (Oana IOSUB-TOMA)