Ceremonialul dedicat eroilor, desfășurat astăzi, 21 mai, la Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț, a fost interesant în felul său, în special prin prisma laturii sale neoficiale, informale, care a scos la iveală aspecte de natură să-l provoace pe orice cunoscător într-ale limbajului non-verbal.
O astfel de provocare poate fi, bunăoară, gestul absolut pe față pe care l-a făcut vicepreședintele CJ Neamț, Emilia Arcan, în fața (de fapt, într-o laterală apropiată) fostului viceprimar de Piatra, actual consilier local, Aurelia Simionică. Cele două împărtășesc mai mult decât funcțiile administrative, fiind și colege de PSD Neamț, Emilia Arcan conducând organizația județeană de femei, iar Aurelia Simionică organizația municipală de la Piatra Neamț.
Prin gestul său – de a da bani omului care i-a cerut -, Emilia Arcan a dat de pământ cu întreaga campanie anti-cerșetorie pe care Aurelia Simionică nu numai că a promovat-o la Piatra Neamț, încă de anul trecut, ci a și susținut-o cu tărie, implicându-se personal, cu vizite prin oraș și împărțit pliante, discuții cu oamenii ca să-i convingă să nu mai dea bani cerșetorilor și discuții cu cerșetorii (cu care s-a putut înțelege) să treacă la muncă, fiindcă societățile primăriei au nevoie de mână de lucru.
Evident că, fiind vorba de două doamne, nu se aștepta nimeni ca ele să-și rezolve eventualele diferende printr-o păruială; era clar că se vor folosi metode mai ”domnoase”. Ca de exemplu, să dai bani unui cerșetor, în cel mai pur stil social-democrat, în timp ce alături de tine stă un promotor al încurajării muncii și descurajării cerșetoriei, care, la fel de social-democrat, ignoră solicitările de ”dați un leu”, fiind mai degrabă adept al ”la muncă, nu la întins mâna!”. Până a intra în analize profunde, de genul ”oglindă, oglinjoară, cine-i mai social-democrat în țară?”, rămâne provocarea: oare ce-o avea de împărțit ”gingașa doamnă de la cejeu” cu ”doamna de fier a pesedeului de la noi”? (D.O.)