Rămas fără multe dintre prerogativele care îi dădeau dreptul de a se implica în activitatea celor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, Mihai Hanganu, fost director al instituției, fost consilier al lui Culiță Tărâță pe această problematică, în prezent consilier al lui Constantin Iacoban la Consiliul Județean, pare să fi apelat la întăriri din străinătate. Arnold Gerardus Maria Lempers, un olandez foarte cunoscut într-o perioadă la Piatra Neamț, în calitate de persoană care s-a implicat în ajutorarea copiilor cu probleme și care a primit chiar și titlul de cetățean de onoare al municipiului. Motivul: pe un teren pus la dispoziție de autoritățile locale și județene, fundația lui Lempers a construit, cu foarte mulți bani, un centru modern, cunoscut sub numele de Casa ”Sancta Maria”. Aici au fost construite 6 clădiri și, tot timpul, dată fiind implicarea fundației olandeze, a avut, neoficial, un statut special printre celelalte centre din subordinea DGASPC Neamț. În ultima perioadă, la ”Sancta Maria ”s-au petrecut mai multe lucruri ciudate”. Printre ele – dacă luăm de bune declarațiile lui Dan Vasile Constantin, devenit, în ședințele de CJ un fel de purtător de cuvânt și apărător al DGASPC – se plasează și mai multe vizite ale domnului Lempers, care ar fi încercat să se implice în conducerea centrului, amenințând chiar că va face schimbări de personal. Înainte de a intra în amănunte, mai sunt două lucruri de precizat. Primul: Casa ”Sancta Maria”, tocmai datorită situației specifice amintite, are un fel de conducere bicefală, cu un om agreat de conducerea direcției și o persoană agreată oficial de dl. Lempes, neoficial și de dl. Hanganu. Al doilea lucru: toate clădirile și dotările construite de fundația dlui Lempers au fost donate Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap, care a fuzionat cu fosta Direcție de Protecție a Copilului, rezultând actuala instituție DGASPC. De la acea dată, toate cheltuielile au trecut în sarcina bugetului județean.
Resorturile unui scandal ce se vrea internațional
În acest moment Casa ”Sancta Maria” este condusă de două șefe de servicii, spre deosebire de alte centre unde există doar o singură persoană la conducere. Prin noul regulament – pe care Mihai Hanganu a încercat să-l schimbe în anumite puncte înainte de vot – toate centrele rămase fără personalitate juridică au intrat în coordonarea directă a lui Dan Marian Lospa, directorul adjunct al DGASPC, și au pe plan local o șefă de serviciu care are și delegație de semnătură din punct de vedere financiar. Cum spuneam, la ”Sancta Maria” sunt două șefe de serviciu. Este vorba, în primul rând, despre dna Laura Rotaru, care se ocupă de persoanele care au legătură cu centrul, dar nu sunt rezidente acolo, și care Laura Rotaru a primit din partea Cristinei Păvăluță dreptul de semnătură pe documentele financiare. Cel de-al doilea șef de serviciu este dna dr. Monica Țepeș Greuruș, care se ocupă de rezidenți și care a pierdut, prin noua organizare, postura de șef de complex. De aici a început conflictul, în care taberele par să se fi structurat foarte clar: Laura Rotaru cu sprijinul Cristinei Păvăluță și al echipei acesteia, cu Dan Vasile Constantin ca purtător de cuvânt provizoriu de o parte și Monica Țepeș Greuruș, cu sprijinul dlui Hanganu și al celui care a făcut posibilă construcția centrului, dl. Lempers de altă parte.
Secretarul județului, care are atribuții esențiale în activitatea de protecție socială în județ, a explicat cum stau lucrurile: ”Noua structură organizatorică a fost făcută cu avizul ministerului de resort, obținut încă din anul trecut. De aceea s-a modificat și regulamentul. În acest moment, nu mai există angajați ai vreunui centru, deoarece nu au personalitate juridică. Toată lumea este angajată la DGASPC și personalul poate fi rotit în funcție de necesități, evident, cu respectarea tuturor prerogativelor legale. Toate centrele sunt sub coordonarea lui Dan Marian Lospa, Centrul «Sancta Maria» are un statut mai special, este sub directa conducere a acestuia, nu numai sub coordonare”, a declarat Daniela Soroceanu.
Anchete și note explicative
Pentru prima dată, un asemenea scandal a fost lăsat să explodeze direct în mapele consilierilor județeni, chiar dacă aceștia nu i-au acordat atenția cuvenită. Așa au apărut un raport final asupra verificărilor efectuate la ”Sancta Maria”, precum și o ”Notă informativă” semnată de Laura Rotaru. Alte note informative probabil s-au pierdut pe drum, dar cele două documente puse în mape arată că, la nivelul mentalităților, nu s-a schimbat nimic în această zonă de activitate. În primul rând, limbajul, apoi structurarea conținutului, totul ne duce cu gândul la vremuri trecute: verificări, note informative, aluzii transparente, pregătirea unor salariați cu ceea ce trebuiau să declare, amenințări, dări în vileag, etc.
Comisia de anchetă a fost constitută pe 30 martie și îl are ca președinte pe Dan Marian Lospa, fost viceprimar al municipiului Piatra Neamț. Motivația constituirii acestei comisii: ”pentru a verifica cele aduse la cunoștința DGASPC de către d-na Laura Rotaru, șef serviciu CRCCH Piatra Neamț, prin nota informativă înregistrată la registratura unității sub numărul 12859/26.03.2015”.
Ce se spunea în nota informativă respectivă: ”În data de 23. 03.2015 dl. AGM Lempers a venit să viziteze instituția noastră. Cu această ocazie am fost chemată de către dumnealui să particip la ședință de lucru (…), la această ședință fiind prezente următoarele persoane: d-na Geanina Bursuc, în calitate de contabil, d-na Monica Țepeș în calitate de director și domnișoara Ionela Bursuc, în calitate de translator. Ceea ce am crezut că va fi o ședință de lucru în vederea îmbunătățirii calității vieții copiilor rezidenți a fost de fapt un interogatoriu cu privire la studiile pe care le am, vechimea în muncă, alte locuri de muncă avute anterior precum și motivele pentru care nu mai lucrez în locurile respective. (…) De asemenea, am fost întrebată pe un ton imperativ, cum mi-am permis să fac modificări în instituție… Am încercat să-i explic d-lui Lempers că aceste modificări au fost făcute pentru buna funcționare a instituției (…) și că aceste modificări s-au făcut cu acordul DGASPC, întrucât în urma controalelor efectuate au fost sesizate o serie de nereguli”.
Laura Rotaru a cerut o nouă întâlnire, între ”patru ochi”, cu dl. Lempers, dar cu un alt traducător, deoarece în primul nu avea încredere. După scandalul de rigoare, întâlnirea a avut loc și ea este relatată în nota informativă: ”discuția s-a desfășurat pe același tipar polițienesc. Am fost întrebată care sunt atribuțiile din fișa postului, în baza cărui act coordonez activitatea instituției și mi-a fost cerută fișa postului, dispoziția de ordonator de credite și dispoziția prin care coordonez activitatea centrului. (…) Dl. Lempers mi-a reproșat că nu știu limba engleză și mi-a pus în vedere să o învăț cât mai repede, de asemenea nu i-a plăcut atitudinea mea și mi-a comunicat că dacă lucrurile nu se vor schimba până la următoarea vizită a dumnealui, voi fi dată afară din serviciu”.
Dincolo de conținutul notei informative a Laurei Rotaru, să mai reținem că dl. Lempers are 81 de ani, că pornim de la prezumția că este dedicat cauzei copiilor cu probleme din centru și că își dorește cu adevărat ca lucrurile să meargă bine. În ce măsură se mai poate el implica în actul administrativ, este o altă problemă, iar aici lucrurile țin de persoanele care încearcă să-l influențeze.
Comisia de verificare a făcut un adevărat tur de forță, a discutat/ audiat 10 persoane și a pus pe hârtie niște concluzii. Prima: ”salariații au fost informați de către persoane cu funcții de conducere cu privire la ceea ce aveau să declare”. Un lucru grav, dar nu se spune care sunt acele persoane! ”Comisia a reținut aceasta deoarece majoritatea celor intervievați au susținut același punct de vedere, argumentând că de o perioadă de timp sunt foarte stresați”, se continuă, evaziv, în raport. Apoi se trece la subiect: ”Comisia apreciază că această stare de fapt a fost determinată și de vizita d-lui AGM Lempers efectuată în centru în intervalul 21-23 martie 2015. (…) Din discuțiile purtate cu unii salariați ai centrului a rezultat că dl. Lempers s-a comportat ca un adevărat anchetator”.
După ce comisia a ajuns la ”Sancta Maria”, la solicitatea dlui Lempers a urmat o discuție, chiar la sediul DGASPC Neamț, cu participarea lui Dan Marian Lospa și a lui Dumitru Sauciuc, consilier juridic și translator. Ceea ce, probabil, i-a adus o bilă neagră dlui Lospa din partea lui Lempers, apropo de engleză.
Ce menționează raportul despre această discuție: ”Din discuțiile purtate cu acesta a reieșit că era dezinformat. Îi fusese sugerată ideea că membrii comisiei au anchetat vizita lui în centru și că se urmărește schimbarea destinației centrului. (…) Aducând în discuție statutul domniei sale (dorea să fie tratat ca adevăratul proprietar al centrului; solicită în mod expres îndepărtarea din centru a d-nei Laura Rotaru) i s-a atras politicos atenția că rolul lui este altul. Îl apreciem pentru ce a făcut, dar managementul Direcției, implicit al centrelor din structură, este asigurat de DGASPC Neamț”.
Reținem fraza cu dezinformarea. Pentru că și membrii comisiei rețin, fără să numească persoana, că ”a fost implicată o terță persoană fără nici o legătură instituțională cu DGASPC Neamț, în soluționarea unor interese personale sau care țin de managementul instituției. Membrii comisiei au apreciat că acesta este un lucru grav, gravă fiind și dezinformarea d-lui Lempers cu privire la schimbarea destinației spațiului”. Trimiterea este spre Mihai Hanganu, nume care nu apare în raport, dar care a fost devoalat de Dan Vasile Constantin în plenul ședinței Consiliului Județean zilele trecute.
Concluzie
Așa cum am mai scris de multe ori, în jurul DGASPC Neamț sunt interese majore, fiind o instituție unde ajung sume mari de bani. Din acest motiv, am asistat la multe scandaluri, la licitații cu probleme, la lovituri sub centură, date pe diferite căi. Dacă este adevărat ce spune comisia, atunci Mihai Hanganu trebuie să dea niște explicații, cel puțin în calitatea pe care o mai are în Consiliul Județean. Iar dacă se vrea curățenie, atunci comisia trebuie să spună clar, fără omisiuni, toate persoanele implicate în dezinformarea dlui Lempers. Care este greu de crezut că ar fi interesat să-și distrugă propria creație.
Valentin BĂLĂNESCU