Un scandal care a făcut mare vâlvă zilele trecute în Iași pare să aibă urmări deloc surprinzătoare și în Neamț, via Vaslui. Executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuță, din Iași, a fost acuzată de Parchetul din Iași de constituire de grup organizat și abuz în serviciu, împreună cu trei combinatori imobiliari. Acuzația este că cei trei participau la licitații, care ar fi fost trucate cu ajutorul executorului Lacrămioara Mereuță.
Mecanismul funcționa în felul următor: cei trei mergeau la Biroul Executorului Judecătoresc și aflau detalii despre ce era scos la licitație, după care se înscriau. Doi licitau de formă, iar al treilea câștiga. După care urma valorificarea. În primă fază, după reținerea executorului judecătoresc, instanța i-a pus pe toți 4 sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În Neamț, scandalul poate avea urmări neașteptate. Un cunoscut avocat romașcan, Bogdan Onu, în același timp consilier județean PSD, pare să fie, și el, prins într-o morișcă suspectă, cu niște apartamente cumpărate pe la licitații organizate de executorul judecătoresc mai sus-numit.
În toamna lui 2013, Mesagerul de Neamț a scris despre cazul unei familii din Vaslui, al cărei apartament a fost scos la vânzare. Capul familiei îl acuza pe Onu că a participat la o licitație trucată și a cumpărat, în echipă cu un alt romașcan, apartamentul, la preț subevaluat cu ajutorul executorului judecătoresc, după care a venit și i-a propus fostului proprietar să re-cumpere apartamentul, la un preț mult peste cel cu care îl achiziționase Onu la licitație.
Recent, tot din Vaslui, am primit o altă reclamație, în care Bogdan Onu apare ca mandatar pentru același romașcan. Lucrurile par să se fi petrecut la fel. Onu i-a propus vasluianului să-și recupereze apartamentul, după ce l-a cumpărat la o licitație a aceluiași executor din Iași. Concluzia celui care a depus plângere și la Parchet este că Onu, romașcanul cu care a participat la licitații și executorul Mereuță fac parte dintr-un grup infracțional organizat.
Ca argumentație, vă prezentăm, în oglidă, cele două cazuri
Cazul din 2013
– fragmente din materialul publicat în Mesagerul de Neamț –
■Cumpără Onu, cu Sinel secundant
Totul începe cu un credit restant la Banca Comercială Română. Beneficiarii săi, două persoane din Vaslui, Cezar și Ionica Ghiorghieș. Cei doi nu au putut plăti ratele și a urmat procedura cunoscută: trecerea debitului către o societate de urmărire și colectare, CEE Collect București, apoi trimiterea dosarului în instanță, urmată de intrarea în scenă a unor executori judecătorești, în cazul nostru Mereuță Ioan și Lăcrămioara din Iași. Aceștia fac demersurile necesare, stabilesc prețul de vânzare la 135.739,50 lei, adică 75% din prețul de pornire inițial, rezultat din evaluare. (…) Două personaje depun oferte pentru cumpărarea apartamentului: Bogdan Onu, ofertă de 71.000 lei, adică jumătate din prețul de pornire și Sinel-Cosmin Ardeleanu, tot din Roman, care oferă mai puțin, doar 68.000 de lei.
Procedura în aceste cazuri – și aici apare suspiciunea de înțelegere între părți, lichidator, cumpărători – este că lichidatorul poate vinde bunul în cauză pornind o licitație de la cea mai mare ofertă primită. Au urmat 3 strigări, cei doi romașcani s-au ofertat, separat și împreună, și, de la 71.000 de lei, s-a ajuns la 80.000 de lei. Sumă cu care apartamentul a fost adjudecat de Bogdan Onu.
- Ce reclamă fostul proprietar?
Potrivit declarației sale, în aceeași zi în care a avut loc licitația, ”după-amiază am primit un telefon, de la un domn care s-a recomandat Onu Bogdan, din orașul Roman, județul Neamț, și care ne-a informat că a cumpărat apartamentul și vrea o cheie, lăsând și nr. de tel pentru a-l contacta: 0756 653 538. Dumnealui a sunat pe telefonul nostru fix 0335 411 498. Eu l-am sunat mai pe seară, în jurul orelor 21-21.30, pentru a-i cere mai multe detalii, la care dl Onu mi-a propus să ne întâlnim. A doua zi, dl Bogdan Onu a venit în Vaslui, în jurul orei 18.15, m-am întâlnit cu el pe terasa hotelului Racova, unde am purtat discuții timp de 30 min. În urma acestora, dl Onu mi-a propus să-i dau suma de 31.000 de euro pentru a trece apartamentul pe numele meu. Menționez că în timpul discuțiilor dl Onu mi-a înmânat procesul verbal de licitație, pe care vi-l anexez și dvs., din care rezultă că domnia sa a cumpărat apartamentul cu 80.000 de lei. (…) Tot el mi-a făcut propunerea să plătesc în două rate, din care prima de 15.000 de euro. În timpul discuțiilor care au avut loc, dl Onu s-a recomandat ca fiind avocat și cunoaște procedurile care urmează, dorind să mă ajute «că nu are nimeni de pierdut decât BANCA»”.
După ce fosta proprietară a apartamentului a luat legătura cu executorii judecătorești, se precizează în plângerea adresată poliției că a doua zi ”primesc telefon de la dl Onu, să mă întrebe de bani și să îmi spună că eu, împreună cu familia mea, să nu mai facem scandal și să rezolvăm treaba fără «gălăgie», fapt ce mi-a dat de înțeles că dumnealui cu executorul judecătoresc sunt într-o strânsă legătură. Dorind să-i văd intențiile, în aceeași convorbire, i-am propus plata în trei rate, deși eu nu aveam niciun ban, lucru acceptat de dl Onu, cu mici ezitări, ca și cum îmi făcea un favor”.
Cazul din 2014
– fragmente din plângerea adresată Parchetului –
■Cumpără Sinel, cu ONU mandatar
”În anul 2007, împreună cu soția, I.L., am achiziționat un apartament cu trei camere în municipiul Vaslui, printr-un credit ipotecar în valoare de 67.411 euro de la BCR – SucursalaVaslui. Datorită reducerilor salariale, creșterea cursului euro, cât și a dobânzilor, am fost în imposibilitatea de a mai achita acest credit, astfel că s-a ajuns la executare silită, prin BEJ MEREUȚĂ LĂCRĂMIOARA, din Iași. A fost efectuată evaluarea apartamentului de către evaluator numit de executor, stabilindu-se suma de 191.430 lei.
La prima licitație, nu s-a înscris nimeni, însă la cea de-a doua, din data de 23.10.2014, s-au înscris numiții ARDELEANU SINEL-COSMIN, din Roman (…) și DUMITRU DRAGOȘ-OVIDIU, din Iași (…) Cu toate că prețul de pornire din publicația de vânzare era de 143.573 lei, repr. 75% din valoarea imobilului evaluat, imobilul a fost adjudecat de către ARDELEANU SINEL COSMIN, cu suma de 104.000 lei, considerându-se ca fiind prețul cel mai mare oferit. I-am invocat executorului judecătoresc că BCR i-a solicitat ca imobilul să nu fie vândut sub 75%, conform documentației înaintate prin mandatarul SC CEE COLLECT ROMANIA SRL, prin care se cere expres ORICE VÂNZARE A BUNURILOR URMĂRITE NU SE VA FACE LA UN PREȚ MAI MIC DE 75% DIN VALOAREA LA CARE A FOST EVALUAT IMOBILUL. Fac precizarea că ARDELEANU SINEL COSMIN a fost reprezentat la această licitație de către avocat și consilier județean ONU BOGDAN, din Roman, jud. Neamț. (…)
După licitație, av. ONU BOGDAN m-a contactat telefonic și mi-a propus să-i dau 10.000 euro în plus lui ARDELEANU COSMIN SINEL, față de suma cu care a adjudecat apartamentul meu, pentru a reintra în posesia imobilului. I-am spus că suma este foarte mare și mi-a propus să ne întâlnim în Roman pentru a discuta. M-am întâlnit cu av. ONU BOGDAN și cu ARDELEANU SINEL COSMIN, în fața MALL-ULUI din Roman și mi-au propus să le dau suma de 135.000 lei, asta după îndelungi negocieri; explicându-le că nu avem posibilități financiare, deoarece nu dispun decât de garsoniera socrilor mei. Av. ONU BOGDAN chiar mi-a sugerat să fac împrumut la CAR pentru a completa suma.
Avocat Onu Bogdan îl reprezintă pe Ardeleanu Cosmin în procesul intentat de mine, mai mult de atât, este chiar mandatarul acestuia, fapt ce rezultă din procesul verbal de evacuare din data de 23.04.2015.
Este evidentă legătura dintre executor Mereuță Lăcrămioara, avocat Onu Bogdan și Ardeleanu Cosmin-Sinel, pentru obținerea de profituri din astfel de acțiuni speculative, conducându-ne și spre săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat. Cum ar fi cazul meu: apartament cu trei camere situat în cea mai bună zonă a Vasluiului, adjudecat cu 100.000 lei și scos la vânzare imediat cu suma de 47.000 euro.
Solicit să dispuneți efectuarea de cercetări față de executorul judecătoresc Mereuță Lăcrămioara sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cât și de constituire a unui grup infracțional organizat.”
■Avocatul Onu se apără
- dată fiind similitudinea cazurilor, considerăm că apărarea dlui Bogdan Onu, susținută la momentul noiembrie 2013, rămâne valabilă și în speța din 2014; tot ca un modus operandi
”Eu nu sunt parte în proces, el a dat în judecată banca. El ce are cu mine, are numai la nivel declarativ. Am cumpărat apartamentul. Era la al șaselea termen de licitație. L-am vândut imediat că m-a amenințat că cheamă toată presa din Vaslui și că e șeful galeriei FC Vaslui. N-a venit nimeni din presă. Acum v-a găsit pe voi… Mă rog… Eu pot să vă spun că a fost o licitație, au fost doi ofertanți, s-a adjudecat cu prețul cel mai mare, conform legii. El n-a atacat raportul de evaluare, nicio publicație de vânzare și nici măcar pe mine. Eu nici măcar nu am calitate procesuală. (…) L-am vândut. Nu-mi mai trebuie. Dacă eram de rea credință, puneam pe altul să cumpere pentru mine. Îl luam pe numele lu’ tata, al lui frate-meu, găseam eu pe cineva. Nu am avut de ce să mă ascund. N-am absolut nicio problemă. Pe noua procedură, nu am voie să cumpăr de la un client pe care îl reprezint într-o acțiune de executare silită”, declarat dl. Onu.
Dana OSTAHIE
Un comentariu
Mereuta Lacramioara si Mereuta Ioan , la puscarie .