Rezultatele alegerilor locale de duminică din Republica Moldova suscită un interes relativ moderat în România. În prim-plan, mai degrabă emoțional, sunt prezentate situațiile din orașele Chișinău, Bălți și Orhei. În capitala republicii, primarul Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal – 37,52%) intră în turul 2 contra Zinaidei Greceanîi (Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 35,68%), finala fiind deschisă oricărui rezultat. La Bălți s-a impus controversatul milionar și politician Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”) cu un scor aproape neverosimil: 72,46%. Anul trecut, la algerile parlamentare, partidul pentru care candida (Partidul Politic „Patria”) a fost exclus de pe listele electorale, iar Usatîi a fugit la Moscova (afirmând că se teme că va fi arestat) de unde s-a întors în luna mai. În fine, Orheiul, considerat o redută a românismului, a ales primar un alt milionar controversat, Ilan Șor (Mișcarea social-politică „Ravnopravie” – 61,97%).
Prin prisma legăturilor directe ale județului Neamț, merită zăbovit și asupra rezultatelor alegerilor pentru Consiliul Raional Orhei. Distribuția celor 35 de mandate pe concurenți electorali (denumire oficială dincolo de Prut) este următoarea:
- Partidul Democrat din Moldova (președinte Marian Lupu): 9;
- Partidul Liberal Democrat din Moldova (Vlad Filat): 9;
- Partidul Liberal (Mihai Ghimpu): 6;
- Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (Igor Dodon): 3;
- Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”: 3;
- Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (Vladimir Voronin): 2;
- Partidul Politic „Partidul Nostru” (Renato Usatîi): 2;
- Blocul Electoral „LISTA POPORULUI” (lider Victor Șelin, președintele Partidului Social Democrat): 1.
Lista PLDM este deschisă de Ion Ștefîrța. În calitate de președinte al raionului a semnat la Piatra Neamț, pe 19 martie, împreună cu președintele Constantin Iacoban, Acordul de parteneriat între județul Neamț și raionul Orhei. Potrivit agendei comune, ar fi urmat o vizită de răspuns și o ședință comună a celor două consilii, anunțate pentru luna aprilie, cel mai târziu în mai. La puțin timp după plecarea fraților din Orhei, în ciuda entuziasmului, subiectul a dispărut cu totul din lista de priorități oficiale ale părții nemțene. Explicația a venit duminică. (Viorel COSMA)
Note:
- S-au folosit denumirile oficiale înregistrate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.
- Vechiul Consiliu Raional Orhei își încheie mandatul în următoarea configurație: PLDM – 10 consilieri, PDM – 9, PCRM – 6, PL – 7, PSD – 3. La nivel raional progresiștii nu stau deloc rău în viitorul mandat.
- Pe 12 februarie, ca premier desemnat, Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului pentru guvernul propus. A plecat din PLDM și a anunțat că fondează un nou partid, Partidul Popular European din Moldova. Anul trecut, ca prim-ministru în exercițiu, Leancă l-a sprijinit în campania electorală pentru prezidențialele de la noi pe Victor Ponta.