Motto:
Sună într-o zi unul la balamuc și zice:
– Alo, balamucul?
– Da, dar cine e aici?!…
În cele din urmă, consilierii locali de la Piatra Neamț au comis-o, săptămâna trecută, cu voioșie și nepăsare. Au votat, după cum scrie în corpul hotărârii, Metodologia de repartizare și facturare a consumului de apă înregistrat la branșamentul condominiului, creând iluzia că împing orașul spre noi culmi de progres și civilizație. La Roman, de unde a pornit valul anul trecut, i s-a spus metodologie unitară. A fost atât de reușită încât Romanul se judecă și azi cu APA SERV. Deși inițial se părea că operatorul regional de apă o acceptă suspect de repede, e suspendată din motiv de hibe.
La Piatra Neamț, s-a lucrat mai așezat, că poate prinde la popor. Forma finală a metodologiei, însușită de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUA NEAMȚ, a fost completată și modificată împreună cu Primăria și APA SERV, documentul find supus și unei consultări publice ale cărei concluzii nu au fost prezentate.
Ca temei legal de conformare este prezentată, în principal, Legea nr. 241/2006 – legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Se adaugă Ordinul nr. 90 din 20 martie 2007 al președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală în legătură cu aprobarea Contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare și un regulament aprobat de ADI AQUA NEAMȚ în 2010. Prin alte locuri din țară se fac referiri la Legea 51/2006 – legea serviciilor comunitare de utilități publice.
Debranșarea rău-platnicilor, singurul câștig real
Încă din titlul metodologiei prezentate în anexa hotărârii, lucrurile ar trebui să atragă atenția. Apare un cuvânt în plus, vorbindu-se de repartizare și facturare individuală a consumului înregistrat la branșamentul exterior. După cum se vede, nici urmă de contorizare individuală în vederea facturării. Cum e socoteala în prezent, la bloc? Simplă. Ai consumul individual adunat din citirea apometrelor la care se adaugă cota din consumul comun (inclusiv piederile din rețeaua interioară) pentru a se potrivi cu consumul înregistrat de contorul mare de la branșamentul exterior, care este și punct de delimitare între instalații. Până la intrarea în cămin e partea operatorului, ce se duce în condominiu e al utilizatorului colectiv, adică al asociației de proprietari. Cum va fi în viitor? Cam tot așa! Să vedeți de ce.
În metodologie scrie limpede: cantitatea de apă facturată cuprinde consumul individual și cota parte din consumul comun. Consumul individual este cel înregistrat de repartitoarele de costuri (apometrele) aferente spațiilor de locuit și celor cu altă destinație decât cea de locuință. Proprietarului individual i se „administrează” pe urmă cota ce-i revine din diferența dintre suma consumurilor individuale și înregistrarea contorului de branșament. Cota e stabilită și repartizată prin hotărâre luată de Adunarea Generală a Asociației de proprietari, de Comitetul executiv al asociației sau de un reprezentant convențional împuternicit prin procură notarială (unde nu sunt constituite asociații). E vreo diferență de fond până aici? Niciuna.
Noutatea importantă este convenția individuală de facturare încheiată între proprietar și asociație. În baza ei se face plata, în baza ei se face debranșarea! Dar, până la debranșare e drum lung. Pentru încadrarea în metodologie, este obligatoriu acordul tuturor proprietarilor. Dacă unul nu vrea, toată agitația e inutilă. În ipoteza că vor, mai trebuie ceva: modificarea instalațiilor interioare în vederea individualizării consumurilor pe fiecare unitate locativă. Lucrările de proiectare și execuție, contravaloarea și montarea contoarelor de apă se vor face pe cheltuiala utilizatorilor individuali. Acestea vor fi amplasate în spații comune accesibile. (Ce înseamnă aceste spații e altă minune de poveste.) Teoretic, se vor desfința punctele de consum de apă din spațiile interioare comune, în ideea de a reduce cota aferentă facturată. Nu este lipsit de importanță că proiectarea și execuția se face cu agenți economici agreați de Operatorul regional, ce-i drept la alegerea utilizatorului.
Socoteala instalațiilor interioare de apă, o necunoscută
Modificarea instalațiilor interioare este tratată constant cu superficialitate de autoritățile locale pietrene. Ori de câte ori ceri lămuriri tehnice, îți răspund aproape cu ciudă și adaugă papagalicește că metodologia deschide drumul spre o facturare similară altor utilități. Nimic mai fals – pentru energie electrică, gaze și telefon ești titular de contract individual; la apă, nu! Socotelile se strică în blocurile unde ai mai mult de o coloană de apă pentru fiecare locuință. Primarul interimar Dragoș Chitic recunoștea că în apartamentul său are trei. Modificările interioare sunt pe banii proprietarilor și același Chitic (el era era „sursa” din ianuarie a.c. – n.a.) estima un cost mediu de 1.200 – 1.500 lei pentru „remodelarea” instalației la un apartament cu două coloane de apă, fără a mai vorbi de păienjenișul de țevi spre spațiul comun pentru contoare. Se merită atunci investiția? Fiecare trage propriile concluzii, după ce cântărește dacă e vreo diferență între facturarea actuală și cea propusă. Instalațiile interioare, cu sau fără pierderi, rămân tot în proprietate comună. Configurația, exploatarea și întreținerea rețelei interioare a unui condomeniu nu este în sarcina operatorului, ci a proprietarilor. Iar cine-i rău-platnic nu semnează acordul pentru convenția de plată, faci poză cu metodologia și nu-l poți debranșa.
Aspectele de natură tehnică sunt și mai grave în realitate. În Piatra Neamț vorbim, la 30 aprilie a.c., de 1.026 blocuri, 1.913 scări, 40.870 apartamente și 60.621 persoane în evidența APA SERV. (Detalii în caseta alăturată.) Nimeni nu știe oficial socoteala instalațiilor interioare de apă, pe blocuri, apartamente și coloane de apă! Fosta IJGCL a deținut o evidență proprie. A ajuns, cum-necum, la societățile apărute ulterior și se pare că a fost depusă la Arhivele Statului, fiindcă APA SERV, la înființare, nu a preluat nimic. Singura șansă de a face un inventar real este să fie luate la rând asociațiile, una câte una, pentru a extrage datele necesare din cartea construcției. Fără aceste date, primăria și consiliul local habar n-au cui se adresează. Excepție, evident, fac condominiile care au câte o coloană de apă pe locuință, câte-or fi la socoteală. Oricum și acestea, și celelalte nu au nevoie de nicio metodologie specială, unitară sau cum or mai boteza-o pentru a implementa convenții individuale de facturare. E suficientă legea. În Piatra Neamț, APA SERV are încheiate, începând din 2010, în cadrul unui proiect pilot, 40 de convenții de facturare individuală la Asociația 118 A de pe strada Progresului. Dragoș Chitic pomenea în ianuarie și alte două asociații prin Dărmănești, dar nu sunt confirmate în evidențele operatorului regional.
În fine, dacă totul a pornit de la calculele grosiere făcute pe apartamente, persoane și voturi, pe conducătorii pietreni îi paște ceva. Știu ei ce, dar nu recunosc…
Adevărul despre utilizatorii de apă din Piatra Neamț
Categorie utilizator |
Număr utilizatori |
Utilizatori casnici colectivi (asociații de proprietari) |
1.197 |
Utilizatori casnici individuali (case) |
4.865 |
Agenți economici |
1.070 |
Instituții publice |
221 |
Total |
7.353 |
(sursa: APA SERV)
Date fiind diferențele de organizare a asociațiilor de proprietari (unele pe scară de bloc, altele pe mai multe blocuri), inventarul utilizatorilor casnici colectivi poate fi prezentat și în felul următor:
- 1.026 blocuri,
- 1.913 scări de bloc,
- 40.870 apartamente,
- 60.621 persoane.
Viorel COSMA
3 comentarii
Stimati locuitori din orasul Piatra Neamt ,faceti un referedmun pentru demisia primarului Dragos Chitic ,ce nici macar nu sa uitat prin opinile cetatenilor privind dezbaterea metodologiei contorizarii si facturarii individuale la apa rece.Toti locuitorii din apartamentele blocurilor doresc plata c/v consumului de apa la fel ca la Eon gaz si Eon electrica sa plateasca numai si numai consumul de apa ralizat prin citirea indexului de la apometrul montat pe casa scarii la usa de intrare in apartament confor H.CL. Roman nr 96/30-06-2014 ce are urmatorul enunt:
—Stabilirea consumului de apa si canal se va face urmare a citirii indexului de consum de pe apometru individual,de la subsol sau de la usa apartamentului —
ACEST PRIMAR FARA COLOANA VERTEBRALA, ce asculta de interesele de grup din Piatra Neamt nesocotind vointa locuitorilor nu are ce cauta la conducerea urbei.Nu a facut nici o modificare asupra metodologiei transmisa de Apa serv si probabil nici nu a citit-o.Dragi cetateni trebuie sa mergeti la primarie si sa blocati usa primariei pentru a limita accesul acestui primar in primarie nefiind compatibil cu aceasta onorabila functie de a reprezenta populaia nemteana.
Mergeti domnule primar la Roman si luminativa citind Hotararea 96/2014 si emiteti una la fel in orasul Piatra Neamt in sprijinul cetatenilor ce vor contorizare si facturare individuala si nu explicatii fara nici o fundamentare.Pentru cultura d-tra va fac cunoscut ca legea 241/2006 la art 31 pct.a,b,c,stabileste clar conditi;e de contorizare individuala la apa rece ,fara imensele metodologii de parca se face contorizare la energia atomica si nu o banala teava de apa cu opresiune de 2-3 bari.
Deasemeni motivarea data de Apa serv ca bransamentul la apa se pozitioneaza numai in afara propietatii este eronata intrucat art.39 din regulamentul cadru HG.1591/2002 Caminul de apometru se amplaseaza la limita propietatii de regula 1-2 m in exteriorul SAU interiorul acestuia.
(3) Se admite montarea si in cladiri ,in general la subsol cu conditia asigurarii de utilizator a securitatii in functionare si a accesului operatorului.
Domnule Primar consider ca aam prezentat suficiente relatii pentru a se putea face contorizare si facturare individuala si in Piatra Neamt.
Un pensionar.
Realitatea este că aceşti consilieri sînt niste paraziţi care nu numai că iau bani degeaba, dar mai votează si hotărîri strîmbe, fie datorită intereselor personale, fie datorită nivelului redus de inteligenţă. Dacă ar fi plătiţi după eficienţa muncii lor, atunci n-ar mai primi salarii şi s-ar duce la prăşit.
Sandu ai perfecta dreptate despre acesti consilieri ,dar ca nu e deajuns ca au mintea limitata dar nici nu ii intereseaza de plebea orasului ,singurul scop este imbogatirea.