PSD Neamț nu se dezminte și mai demonstrează o dată ceea ce știam deja. Pe măsură ce se apropie alegerile, principala preocupare o constituie lupta pentru șefia partidului, în care liderul local să fie cel care decide totul. Dacă, până acum, lucrurile nu se vedea atât de bine, deși lupta s-a dus de multe ori fără menajamente, pe toate planurile, acum, apropierea alegerilor și miza întocmirii listelor pentru candidații la primării, la consilii locale și la cel județean, listele pentru parlament, precum și alegerile interne, toate au pus gaz pe foc. Toată lumea se grăbește, pentru că, în noile condiții legislative, este un mare avantaj să te afli la butoane. Să nu uităm că fondurile europene, așteptate ca o mană cerească, trebuie cheltuite de oameni loiali, care să fie recunoscători șefului care i-a promovat.
În acest moment, după Comitetul Executiv județean, PSD Neamț pare să se fi înclinat spre gruparea lui Ionel Arsene. Ședința a fost pregătită în amănunt, au existat agitatori, s-au pregătit teme de atac ce puteau impresiona primarii care nu erau în temă cu toate amănuntele. Țintele alese au fost Dan Vasile Constantin și Adrian Bourceanu, doi pesediști care și-au anunțat candidatura la funcția de președinte de filială, pentru că nu puteau fi atacați direct deputatul Liviu Harbuz și senatorul Ioan Chelaru, cei considerați ca adevărații lideri ai opoziției împotriva lui Ionel Arsene. Pentru toți, atacul din ședință a fost o surpriză, în condițiile în care ei erau cei care aveau de ridicat teme delicate pentru Ionel Arsene: eșecul încercării de preluare a Primăriei Piatra Neamț, lipsa unor consultări pe decizii locale într-un cadru mai larg, etc. La rândul său, Arsene a sugerat că cei amintiți au avut o contribuție chiar la eșecul de la primărie, făcând aluzii la înțelegeri oculte în defavoarea partidului.
Cadrul în care se desfățoară această luptă este extrem de interesant. Ionel Arsene este perceput ca un ucenic și slujitor credincios al lui Liviu Dragnea, care a demisionat, dar care agită puternic apele în partid. Chiar dacă în ultimul timp relația a fost mai discretă, Arsene încercând din mers o repoziționare, eticheta a rămas și, în politică, de foarte multe ori asta contează. Cât timp acesta s-a luptat fără menajamente cu Culiță Tărâță, a beneficiat de sprijinul, când mai direct, când mai discret, al senatorului Chelaru. După dispariția lui Tărâță, Ioan Chelaru, cu interese și ambiții mai mult naționale decât locale, nu pare să mai fie dispus să meargă în siajul unui lider local, care nu are ce să-i ofere pe planul influenței la centru. Apropierea sa de Liviu Harbuz pare mai firească, deoarece se potrivesc. Liviu Harbuz are, mai degrabă, profil de ministeriabil decât de șef de filială, dar, pentru asta, trebuie să poată veni și cu rezultate din teritoriu. În condițiile în care nu se știe exact cum se va sfârși procesul său cu Agenția Națională de Integritate, șefia filialei Neamț a PSD ar putea constitui o consolare și o menținere în jocurile politice importante pentru Harbuz. În caz de eșec. Relația sa de prietenie cu Victor Ponta reprezintă un atu, dar, ca să poți să joci cartea, trebuie să poți participa la joc.
Lovitura aplicată lui Dan Vasile Constantin, pe un pretext ridicol, dar bine țintit, că nici măcar premierul sau, în primul rând el, nu vrea să se certe cu liderul UNPR Gabriel Oprea, precum și lovitura la adresa lui Bourceanu sunt cu dublă țintă: eliminarea lor din cursa pentru președinția filialei sau minimalizare șanselor și obligarea celor considerați în spatele lor să și-i asume. Și să iasă ei la luptă, direct, în alegeri, unde, cu delegații controlați de actualul președinte, este foarte greu să obțină un rezultat măcar onorabil. Singura dilemă – delegații de la Roman, semnificativi ca număr – Arsene a rezolvat-o, prin desființarea biroului local și numirea lui Dan Manoliu ca președinte. Acesta, prins între ciocanul prezidențial al lui Ionel Arsene și nicovala senatorială a lui Ioan Chelaru, va avea o misiune grea în a-și alege colaboratorii. Ionel Arsene știe că singura lui șansă de a câștiga este să obțină o victorie zdrobitoare la alegeri. La centru, ceilalți doi competiri par mult mai bine poziționați și, dacă luăm în calcul și noile raporturi reale de forțe din PSD, o decizie luată de la București are șanse mici să-i fie favorbilă. De exemplu, un scenariu deloc fantezist ar putea să dea toate calculele peste cap. Sancționarea, grăbită și un pic forțată, a lui Dan Vasile Constantin, bine prezentată ca o încercare de a pune pumnul în gura competitorilor și de a bloca o competiție corectă în partid, ar putea genera, cu lobby-ul necesar, o decizie de dizolvare a structurii de conducere a organizației din Neamț, pe modelul aplicat la Roman, și numirea unui interimar la conducere, care să organizeze alegerile și să ”asigure”, în felul acesta, o schimbare în acord cu vremurile la Neamț. Ar fi o adevărată lovitură de teatru, deloc surprinătoare la PSD în Neamț. Iar piesa ar fi și mai interesantă.
Valentin BĂLĂNESCU