Municipiul Roman, spre deosebire de Piatra Neamț, a fost ferit de scandaluri și de mari seisme politice. Chiar dacă în Consiliul Local majoritățile, pe hârtie, ar putea fi discutate, orașul a beneficiat de stabilitate și de o politică de promovare destul de bine dusă de actualul primar Dan Laurențiu Leoreanu. Asta indiferent cu cine a discutat/ tratat/ negociat, fie ei Gheorghe Ștefan, Culiță Tărâță, Elena Udrea, Constantin Iacoban sau șefi de partide cu pretenții de lideri județeni. Municipiul a beneficiat de fonduri importante pe timp de criză, nu suficiente, dar a putut asigura infuzii de oxigen pentru firmele locale. În ciuda zvonurilor, orașul încă nu s-a bucurat de vizite ale procurorilor, fie ei de la DNA sau de la alte instituții abilitate.
În acest moment, orașul Roman arată bine la prima vedere. Mai ales dacă te nimerești în timpul zilelor orașului și nu te aventurezi prin zonele mărginașe, unde poți avea surpriza unor drumuri balastate.
Gunoiul, problema principală
Primarul Laurențiu Leoeanu, deranjat chiar înaintea unei emisiuni la care trebuia să participe la un post național de televiziune, nu a stat mult pe gânduri când a fost întrebat care este cea mai importantă problemă care dă bătăi de cap administrației locale: ”Avem probleme mari cu gunoiul. S-a construit stația intermediară de selecție a gunoiului la Cordun, dar nu știm cine o operează, deoarece serviciul nu a fost scos la licitație. Când pornește treaba la Girov, pe sistemul provizoriu cu serviciul înființat de Consiliul Județean, vom trimite acolo gunoiul, dar el va fi nesortat, deci va fi trimisă o cantitate mai mare, deci costuri mai mari. Este o mare problemă, care trebuie rezolvată cât mai repede, pentru că pot fi consecințe inclusiv la nivelul stării de sănătate a populației, ca să nu mai vorbim despre consecințele pe plan strict administrativ”.
Problema pare să fie cu rezolvare destul de îndepărtată. Stația de la Cordun, ca și celelalte stații intermediare de sortare și transfer, sunt la mâna ADI Eco Neamț, asociație care ar fi trebuit să scoată la licitație serviciile din aceste stații. Licitație care nu are nimic de-a face cu licitația mare, pentru depozitul de la Girov, care se află în acest moment blocată pe undeva în instanță, dată fiind cererea de anulare promovată chiar de Consiliul Județean Neamț. Până atunci, conform celor declarate de Doru Conachi, directorul tehnic al Consiliului Județean Neamț, noul serviciu va prelua gunoaiele, le va compacta, iar viitorul operator, care va veni cândva, va prelua locul cu tot cu gunoaie și va vedea ce face cu ele. Noi să reținem că, la Roman, ca și la Târgu Neamț, problema gunoiului se află pe primul plan al problemelor cu care se confruntă administrația locală.
Contorizarea individuală și prețul la apă, pe locul al II-lea
În ordinea preferințelor primarului Leoreanu, a doua problemă cu care se confruntă administrația publică locală o reprezintă contorizarea individuală la rețeaua de apă potabilă și, legat de acest aspect, prețul la apă. Sau invers, dacă doriți. Conform primarului, presiunea publicului a devenit extrem de puternică și situația nu este foarte ușor de rezolvat. S-a creat un fel de cadru legislativ printr-o HCL, dar asta presupune investiții, multă bunăvoință din partea Apa Serv și multă birocrație. În condițiile în care lucrările pentru proiectul european pentru schimbarea rețelelor se apropie de sfârșit, cetățenii nu prea mai au răbdare și nu mai doresc să li se închidă robinetele din cauza unor rău-platnici. Dacă în privința contorizării probabil se vor mai face pași înainte, chiar dacă șovăielnici, în privința prețului la apă lucrurile nu se văd nici prea în roșu, nici în galben și nici măcar în mult-iubitul portocaliu. Perspectivele mai mult decât îngrijorătoare cu privire la terminarea mega-proiectului privind rețelele de apă în județul Neamț și cele și mai îngrijorătoare cu privire la banii care vor fi impuși drept penalizări trimit discuțiile despre prețul apei undeva la limita imposibilului.
Apropo de proiect, dacă partea de rețele se află aproape de finalizare, stația de epurare are puține șanse să fie terminată în termenul prevăzut în contract. Strict legat de discuția noastră, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, atunci administrația locală va mai avea o problemă, aproape imposibil de rezolvat.
Drumurile, eterna problemă
La periferie, Romanul are probleme cu drumurile. Primarul spune că singura soluție este să prindă ceva fonduri europene, pentru că altfel nu există fonduri pentru așa ceva: ”Am asfaltat cât am putut în cartierul Nicolae Bălcescu, dar sunt drumuri multe și nu avem bani. Și în alte zone din oraș avem aceeași problemă și vă spun sincer că fiecare ar trebui să fie prioritară pentru noi. Dacă vom reuși, în momentul în care lucrurile vor fi clare, să accesăm un proiect de asfaltare, atunci putem spune că vom rezolva partial problema. Parțial, pentru că, în privința drumurilor, problemele apar tot timpul și nu trebuie uitat că Romanul se dezvoltă continuu și, odată cu dezvoltarea, apar și problemele de infrastructură”.
Locuințele și dezvoltarea mediului de afaceri
Pe lista de priorități din agenda administrației locale trebuie să se afle și problema locuințelor, nu se poate altfel. ”În timpul mandatelor mele, am construit vreo 10 blocuri, dar există cerințe mult mai mari, atât la nivelul locuințelor sociale, cât și la nivelul celor de tip ANL. Oamenii vor, pentru că au nevoie, este un ciclu firesc. Mai rămâne să găsim soluții pentru ei”, a stabilit Laurențiu Leoreanu termenii problemei.
Aflat într-o zonă mai accesibilă a județului, aproape de Bacău, cu legătură ușoară spre Iași, municipiul Roman s-a bucurat mai mult ca Piatra Neamț de atenția investitorilor. Mai ales că are loc să se dezvolte la periferie. Având aceste condiții și perspective, Primăria își propune să se gândească la soluții pentru întărirea mediului de afaceri, ca să existe o stabilitate și din acest punct de vedere. ”Mediul de afaceri trebuie să simtă că se poate dezvolta la Roman în siguranță, că există condiții pentru desfășurarea activității și că administrația este dispusă la discuții constructive atunci când vine vorba despre investiții, locuri de muncă etc. De fapt, dacă stau bine și mă gândesc, cred că de aici trebuia să încep discuția”, spune primarul Leoreanu.
Desigur, în această ecuație există și o necunoscută, legată strict de planurile pe care le are primarul în exercițiu cu propria persoană. Variabile ar fi multe de luat în seamă: dacă Laurențiu Leoreanu va dori și un al treilea mandat la Primăria Roman și din partea cui, dacă va dori să obțină un mandat de parlamentar și din partea cui, dacă, obținându-l, își va plasa un demn moștenitor care să-i ducă munca mai departe și din partea cui va fi acesta și, nu în ultimul rând, dacă acest ”din partea cui” se va plasa la putere sau în opoziție în anul de grație electorală 2016.
Elucidarea acestor necunoscute nu va rezolva problemele Romanului și ale romașcanilor, ele vor rămâne, dar va influența categoric drumul lor spre o finalitate, dorită sau nu.
Valentin BĂLĂNESCU