Personajele care se joacă la butoanele politicii județene încep să aibă mai multe în comun, pe zi ce trece, indiferent de partide, orientări oficiale și jurăminte prestate în fața poporului. Politica la poale de Ceahlău se devoalează în acest an preelectoral, în mai mare măsură ca oricând înainte, drept o activitate ticăloasă și cu potențial de risc la adresa viitorului nostru. Ne fac indivizii ăștia pe față, fără cea mai mică ezitare.
De mare folos pentru continuitatea în acțiunile pe termen scurt le este revenirea la votul pe listă pentru parlamentare. Aici lucrurile sunt simple, clare, au fost scrise și cu alte ocazii. Jupânii din cele două mari tabere și-au rezervat locurile considerate eligibile pentru toamna viitoare. Alte griji nu au. Dacă nu se produce vreun dezastru și România nu se prăbușește, trecerea timpului fără tulburări semnificative e ce-și doresc ei mai mult. Disputele montate la nivel național sunt, de fapt, o frumoasă dovadă a lipsei lor pe un fond real. Gălăgia și manipularea nu țin loc de substanță a problemelor prioritare.
Când o auzi pe Alina Gorghiu cum toacă subiectul cu urcarea PNL la guvernare, deși nu prea are pe unde, te apucă direct mila. Contrarierea banală e epuizată demult. Nu face nimic, îi dă înainte. Interesant, în discuții private fruntașii partidului – atât de pe ramura PNL, cât și PDL – recunosc că madama pledează pentru o prostie fără seamăn, dar disciplina de partid îi potolește pe dată. Pentru cine are urechi convenabile, se livrează, în varii chei muzicale, eterna poveste cu foamea organizațiilor din țară, de parcă la vremea guvernării USL nu tot flămânzi erau. Mai departe, tot în teritoriu, nu trebuie asumat niciun risc. Pe fraieri îi faci din comunicate și conferințe de presă. Timpul se scurge, iar așteptatele figuri noi nu apar. Nici nu-i cum, atâta timp cât principala preocupare este reciclarea celor vechi. Siniștrii de ieri sunt providențialii de astăzi. Bruiajele dinspre PDL, în legătură cu recuperarea unor „foști” prin aspiratorul PNL se dovedește, până acum, de ochii lumii. Ar fi fost prea lată ca un Laurențiu Leoreanu sau un Dragoș Chitic, de pildă, să se întoarcă la vârf pe aceeași potecă. Partitura cu distribuirea sarcinilor funcționează de minune. Între listele mari pentru parlmentare și cele mici, de la locale, nu e mare diferență de concepție. Anvergura și influența clientelei sunt altele.
Așa-zisa rivalitate cu PSD se vede că e tot de ochii lumii. Dovezi dureroase în acest sens au fost prezentate recent în „Mesagerul de Neamț”, când cu filmul tentativelor de înlocuire a lui Dragoș Chitic cu Aurelia Simionică. Frăția celor două grupări în a prosti pietrenii cu neasemuita grijă față de comunitate nu a fost contestată încă de nimeni. Ba dimpotrivă. Pe de altă parte, cu un PSD stăpân pe pâine, cuțit și teșcherea, e de înțeles docilitatea liberalilor. Candidații pregătiți pentru 2016 să le trăiască – agenda reală a nemțenilor seamănă cu un izvor de alergii.
În dreptul PSD, dar și pe lângă, există un public care așteaptă într-un anume fel să vadă ce se întâmplă cu alegerile interne. O posibilă debarcare a lui Ionel Arsene nu știe nimeni dacă și cât e de probabilă. Oricum nu va aduce o revoluție, o reformă în PSD. Personajele principale rămân aceleași, poate rolurile vor fi altele. Luând seama la sforarii de talent, care țopăie între curentele din partid, poți vedea cum încep a-și promova și consolida oamenii de influență din alte partide locale. Ca pronostic, acest gen de agenturi vor fi un sensibil capitol de negociere în culise. (E suficient să vină unul să garanteze cu un pachet de canidați de mucava la o primărie importantă și nu mai e greu de priceput cum ajungi primar cu 20-22% din voturi.) Astfel, devenim martori și victime ale unei etape cumva evoluate, susținută cu alte mijloace financiare, de influență și media, a istoricei acțiuni răspândire de la vremea când nu mai încăpeau toți pretendenții în FSN.
Cu cifrele pe masă și clientela în jurul mesei, cam la fel se prefigurează situația celui mai nou partid. Poate n-ați observat ce repede s-a născut, prin comparație cu chinurile facerii componentei PLR. Din împreunarea cu PC, deja se pare că le ies prea mulți copreședinți în județ. Momentul de elan național de la prezidențiale, cu Călin Popescu Tăriceanu în rol de dublu candidat (de președinte și de prim-ministru) a trecut și nu se mai întoarce. Lupta lor reală este una internă, tot pe cine face listele, iar deputatul conservator Cătălin Drăgușanu riscă să trăiască din amintirea frumosului an 2012. Nu-l putem uita pe Ion Asaftei, căruia i se văd trandafirii din carnetul de partid cu albatros. El face ca prognosticul medical a ceea se vede ca un deranj politic intrat în prelungiri să fie unul rezervat de-a binelea.
Cu alte argumente pe masă și în jurul mesei, joacă UNPR. După decesul lui Culiță Tărâță, e dificil de bănuit ce socoteli de finanțare își fac. Cel mai simplu e să se îndrepte spre consolidarea cooperativei politice locale, dar și o astfel de decizie miroase că va fi consfințită pe plan central și depinde de câtă forță va (mai) avea generalul Oprea. Orice alte discuții sunt copilării dintr-o vacanță a minții.
Din același registru de vacanță fac parte ambițiile altor formațiuni politice, cele mici spre micuțe. Nu au produs nimic nou, iar când și unde au avut prilejul să presteze rezonabil s-au dedat la fente și glume proaste.
În fine, din ce în ce mai des, exclusiv în contul alegerilor locale, sunt pomeniți independenții. La Piatra Neamț, calculul hârtiei indică lejer că pot fi aleși chiar 3-4 consilieri locali independenți, fără a mai vorbi de primar. Dacă și aceștia vor fi fabricați în laboratoarele politice consacrate, ar cam fi cazul să ne așteptăm la o victorie deplină a partidelor asupra nemțenilor. Asta ca să nu spună careva că nu a fost prevenit asupra conspirației. Care conspirație, desigur, e poreclită strategie cu accente vizionare. Astfel, se pregătesc ca indiferent ce votezi tot ei să iasă.
Viorel COSMA
Un comentariu
Asa este,dl Viorel Cosma are perfecta dreptate, cu o observatie:nemtenii sunt foarte multumiti cu aceasta situatie, probabil Pinalty ar castiga la pas alegerile daca ar candida din nou!