Actualizare:
Control judiciar pentru tatăl violator
Judecătorii au decis să-l lase în libertate pe tatăl violator, sub control judiciar, însă, cu niște obligații clare. El nu are voie să părăsească județul Neamț decât cu acordul organelor de anchetă, îi este interzis să se apropie sau să comunice direct sau indirect cu fiica sa, nu are voie să ia legătura nici cu fata cea mare, plecată în străinătate, și, de asemenea, nu are voie să dețină sau să folosească arme. Orice nerespectare a acestor restricții îl poate duce după gratii. Decizia Judecătoriei Piatra-Neamț poate fi atacată la instanța superioară atât de procurorul de caz, cât și de bărbatul acuzat de viol și incest.
*******
Când vine vorba despre copii abuzați în propria familie, toate instituțiile implicate în problemă fac ședințe, rapoarte, statistici și multe hârtii. Dincolo de cifrele seci și de declarațiile la patru ace, realitatea este cruntă și, de multe ori, atât de traumatizantă pentru personajele principale (din nefericire, copii) încât rănile pot rămâne sângerânde pentru totdeauna.
Bunicii materni s-au scandalizat
Cazul unei fete de 16 ani, care a născut discret când avea doar 13 ani, iar copilul a fost adoptat legal, fără ca nimeni să aibă „suspiciuni” a ajuns în anchetă abia de câteva zile. Ieri, tatăl natural al fetei a fost reținut pentru că a violat-o „în formă continuată”, cum spune limbajul juridic. Astăzi, a fost dus la arestare și a spus, firește că fata minte. Povestea în sine are nu doar accente dramatice, ci este expresia crudă, nefinisată și necosmetizată a eficienței instituțiilor statului care ar trebui să pătrundă în cele mai intime mecanisme ale unei familii când situația scârțâie și se aprinde becul de alarmă. Pentru cei de la Direcția de Protecție a Copilului Neamț becul nu s-a aprins vreme de 3 ani.
Așadar, fata a născut, pe vremea când – subliniem – avea 13 ani, într-o discreție totală, adusă la Piatra-Neamț în gazdă, de mama ei, care nu voia să afle satul. A stat două luni cu chirie, iar familia care i-a oferit adăpost, a adoptat copilul. Cu acte în regulă, cu anchetă socială, cu dosar stufos, teste psihologice și tot ce presupune postura de părinți adoptivi. Nimeni de la DGASPC Neamț nu a sesizat că fata are 13 ani, deci a rămas însărcinată la 12 ani și ceva. Nimeni nu a făcut un pas în familia respectivă, probabil pe motiv că mama – asistentă medicală de profesie – era suficient de onorabilă ca să nu se îndoiască cineva de spusele ei. Copilul a fost luat, fata s-a întors la Borlești fără burtă, nimeni nu a aflat nimic. După 3 ani, însă, apare la aceeași DGASPC Neamț o reclamație din partea bunicilor materni, care susțin că tatăl fetei o violează, cu știrea mamei, de mulți ani. Cu promptitudinea deja dovedită, DGASPC trimite reclamația la poliție. Și începe „ancheta” care stabilește că asistenta în cauză mai are o fată de 27 de ani, plecată în Italia, bolnavă de SIDA, o fată rezultată din altă relație. Cu actualul soț, femeia are alți copii. Iar bărbatul care-i stă alături și care a postat pe facebook tot felul de poze care creează aparența unei familii reușite este cel care și-a abuzat propriul copil. Nu s-a stabilit încă dacă și înainte de a naște fata sau doar după, dacă tot se „întâmplase”. Pentru asta va trebui făcut un test de paternitate pentru cel mic, adoptat legal!!!
Anchetatorii iau în calcul varianta de a o reține și pe mamă pentru complicitate. pe principiul că a știut și a tăcut. Poate neconștientizând ce efecte au o asemenea atitudine asupra unui copil. Nu neapărat că ar fi o practică de urmat, dar în alte țări, autoritățile iau copiii din familii și-i consiliază doar dacă li s-a promis un cățel și nu li s-a cumpărat. Se consideră abuz emoțional. La Borlești ce-o fi? În limbajul consacrat, DGASPC Neamț explică oficial: „Cazul a fost sesizat instituției noastre în urmă cu o săptămână. Am anunțat imediat poliția și a fost securizată minora, la rude, urmând a se institui o măsură de protecție specială, fie de plasament la rude, fie în servicii rezidențiale. Minora a spus că abuzurile ar fi început în urmă cu aproximativ 2 ani, după nașterea copilului. Copilul respectiv nu a fost dorit de ea, l-a părăsit în spital, instituindu-se pentru el măsura de protecție. Ulterior, s-au deschis procedurile de adopție, iar pe timpul cercetărilor nu a existat nicio suspiciune referitoare la vreun potențial abuz și niciun fel de declarații”.
Cristina Mircea
Oana Iosub Toma
2 comentarii
Doar detalii inexacte.
Domnilor e un caz la roman de un tata care sunt abuzate sexual va rog ajutatima 😢😢😢😢