Președintele Consiliului de Administrație de la FC Ceahlăul demisionează, declară că are conștiința curată și spune că nu va mai comenta niciodată aspectele legate de „bucătăria” internă a clubului. Viorel Măstăcăneanu susține că va rămâne acționar minoritar și exclude varianta ca FC Ceahlăul să intre în faliment sau insolvență, chiar dacă datoriile clubului se ridică la aproximativ 1,7 milioane de euro. La această datorie, Măstăcăneanu a recunoscut că se poate adăuga suma de 54 de miliarde de lei vechi, pentru care conducerea Consiliul Județean a cerut instanței constatarea nulității contractului de finanțare din perioada 2008-2013, votat cu aportul lui Gheorghe Vasiloiu, aflat în acea perioadă în conflict de interese. Cine este vinovat de situația jalnică a clubului, care, din aspirantă la un loc de cupă europeană, a ajuns gazda bătăilor din Liga I, cu utilitățile întrerupte din cauza datoriilor, aflați din interviul ce urmează:
– Domnule președinte, până la urmă, a dispărut Angelo Massone din viața clubului sau rămâne acționar majoritar?
După cum ați observat, în mass-media au apărut mai multe articole legate de mine și de domnul Massone. Aș vrea să neg cu certitudine dispariția domnului Massone cu banii din drepturile TV. Un milion și șapte sute de mii de euro nu am avut niciodată din drepturile TV! Articolul din presa centrală a fost făcut de non-profesionist, care nu a urmărit decât să facă senzație.
– Totuși, domnul Massone v-a cerut demisia. Ce veți face?
Îmi voi da demisia, dar nu din această cauză și nu ca urmare a sugestiei dânsului. Mi se pare corect ca aceia care dețin majoritatea să aducă bani în club și să-i gestioneze. La început, când am acceptat să fiu reales președinte al Consiliului de Administrație, în club erau mai mulți oameni, reprezentanți ai părții italiene, cu care ne înțelegeam altfel. Acum, pentru domnul Massone, îmi trebuie translator, iar restul au plecat, unul câte unul. Astfel, cererea domnului Massone se suprapune peste voința mea.
– Credeți că investitorii italieni au salvat clubul de la faliment?
Prin toate declarațiile date, am arătat clar că, în cazul în care nu veneau investitorii italieni, în iarnă, poate, nu aveam soluții să terminăm campionatul. Nu puteam face transferuri și nu puteam face o pregătire adecvată, iar de achitat restanțe, nici nu se punea problema. Domnul Massone a mai achitat niște restanțe, salarii, dar e greu să vii la zi cu toate plățile deodată.
– Și acum, nu sunteți în aceeași situație?
Eu sunt încrezător că domnul Massone are un plan de redresare – sau lucrează la unul – și va rămâne în club, chiar și în Liga a II-a, așa cum a promis. Dânsul caută soluții, pe care le vom discuta. Am datoria morală să îl ajut. Îi doresc tot binele din lume. Eu atâta am putut să fac, după ce am rămas singur. Nu voi mai da declarații, pentru că așa mi s-a sugerat.
– Deci, până la urmă demisionați, așa cum vrea domnul Massone?
Îmi voi prezenta demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație.
– Rămâneți simplu acționar minoritar. Acționarii nu vor mai avea nici măcar libertatea de a se pronunța în legătură cu chestiunile ce țin de club?
A… bine, așa, acțiuni are și domnul Ouatu, ca să dau un exemplu. Bineînțeles că vom vorbi despre fotbal, dar nu ne vom amesteca în „bucătăria” internă a clubului.
– Angajații clubului spun că nu au mai luat bani de luni bune. Ce se va întâmpla cu ei?
Probabil că domnul Massone are un plan. Dânsul a plătit o parte din restanțe, deplasări în acest retur, cazările, precum și amenda dată de FRF după meciul cu Viitorul Constanța. Cred că încercă să-și convingă colaboratorii să rămână la club în Liga a II-a. Dacă va găsi soluții, clubul va avea alt viitor.
– Ceahlăul a încasat mulți bani din drepturile TV pe sezonul trecut. Ce s-a făcut cu ei?
Jumătate din drepturile primite s-au cheltuit pe achitarea datoriilor, pentru că au fost multe firme care ne-au împrumutat cu bani. Apoi, din dorința de a mai achita din datorii, am acceptat să îl vindem pe Dumitraș la Craiova sub prețul pieței, cu 100.000 de euro, deoarece ne trebuiau atunci lichidități.
– Câți jucători poate pierde Ceahlăul în această vară, din cauza neachitării restanțelor financiare?
Foarte mulți sunt în pericol ca, în această lună, iunie, să fie declarați liberi de contracte, la care se adaugă cei transferați în iarnă, pentru salvarea de la retrogradare și care acum nu vor mai rămâne să joace în Liga a II-a. Nu se mai justifică contractele lor. Eu sper să se achite restanțele, încetul cu încetul.
– Mai sunt sumele datorate Consiliului Județean pentru asocierea din perioada 2008-2013. Așa a decis Curtea de Conturi. În ce stadiu sunteți cu achitarea sumelor?
Ne judecăm la tribunal. Sunt termeni juridici, care mă depășesc. Spre exemplu, se cere anularea contractului de finanțare de către conducerea Consiliului Județean, dar nimeni nu și-a pus problema ce se va întâmpla cu prestarea de servicii pe care clubul a a făcut-o în contul banilor încasați. Ne-o dă cineva înapoi?
– Ce fel de servicii?
De publicitate.
– Publicitate pentru Consiliul Județean?
Da, Consiliul Județean a avut bannere în locuri vizibile la toate jocurile echipei, chiar și cele amicale.
– Acum la cât se ridică datoria FC Ceahlăul SA?
E cam tot aceeași sumă ca în iarna anului trecut, adică aproximativ un milion și șapte sute de mii de euro. De aceea, este foarte greu să îi ceri și unui simplu angajat să ude gazonul. Nu mai vorbim de antrenor … El își dorește să rămână, dar, când ai probleme financiare, e greu!
– Unde credeți că s-a greșit?
Nu am putut să ținem jucătorii cu experiență în vara anului trecut: Golubovic, Stana, de la bun început, sau Cânu… Cum nimeni nu poate acum să-l țină pe Vlad Achim, căpitanul echipei și jucător de națională.
– Nu era preferabilă intrarea în insolvență în locul vânzării acțiunilor ?
Eu știu dacă era mai bine? Poate că da… Prima discuție așa a fost, dar, după venirea domnului Massone, am crezut că ne vom salva și vom putea chiar să jucăm în Europa League.
– Domnul Gheorghe Ștefan mai este alături de echipă?
Doar cu sufletul, pentru că altfel, nu are cum să fie.
– Perioada 2008-2013 a fost una în care clubul Ceahlăul nu a dus lipsă de bani. Cum de s-a ajuns în această situație?
Dacă faceți referire la acele contracte de împrumut, prin care eu și alți angajați am împrumutat clubul cu bani, cum s-a scris în presa centrală, vă spun că absolut toți banii care au plecat din club, nu au plecat în forme ilegale. Toți banii au fost folosiți pentru club, chiar dacă, poate, uneori, am încheiat niște contracte mai mari în folosul jucătorilor ori am greșit cu organizarea unor cantonamente… Dar toți banii au fost folosiți pentru club! Banii nu au dispărut din club! Nimeni dintre cei ce au împrumutat clubul nu a luat dobândă. Eu nu mi-am luat înapoi nici măcar banii împrumutați clubului. (M. STOIAN)
Un comentariu
Mestecaneanu Mafiotu…aveti datorii catre primarie..si va dati la fund?.A ti furat tot ma..