Casa Corpului Didactic Neamț îmbracă straie festive în această săptămână. Ajunsă la ediția a II-a, Zilele Casei Corpului Didactic vin ca o încununare a tuturor suceselor dobândite de o echipă bine închegată, activă, ce oferă cadrul pentru perfecționarea cadrelor didactice. Implicarea trup și suflet în proiectele desfășurate cu succes, dar și devotamentul, corectitudinea și transparența au transformat Casa Corpului Didactic Neamț într-o unitate de prestigiu a învățământului nemțean. Reconfirmată recent pe postul de directoral CCD Neamț, Florentina Moise-Vasiliu încearcă să aducă un suflu tineresc, o nouă viziune și foarte multă energie.
O săptămână intensă pentru CCD
În una din cele mai importante săptămâni din an pentru Casa Corpului Didactic, manifestările organizate pentru cadrele didactice și pentru elevi sunt diverse și pe gustul tuturor. Activități culturale, metodico-științifice, expoziții tematice și simpozioane, toate organizate pentru a veni în întâmpinarea nevoii de cunoaștere. Astfel, cadrele didactice vor admira lucrări realizate de elevi din instituții școlare din județ, vor participa la expoziția de reviste „Școala modernă”, realizate la Editura Alfa, a CCD Neamț, la expoziția cu afișe de promovare a activităților metodice, științifice și culturale, dar și la prezentarea de carte a aceleiași edituri.
Vineri, 5 iunie, ultima zi de sărbătoare, va fi marcată de Simpozionul Național „Școala Modernă”, ediția a XIII-a, cu tema „Comunicare și implicare activă”, desfășurat în trei secțiuni: Sesiunea de comunicări științifice și referate; Proiecte educaționale. Modele de bune practici; Firma de exercițiu: Bune practici 2004-2015.
„Este o activitate intensă toată săptămâna, cu implicare activă a cadrelor didactice din județul Neamț, dar și a elevilor. Fiecare avem obiective clar stabilite pentru săptămâna aceasta și vreau să mulțumesc echipei CCD pentru efortul depus și pentru toate proiectele demarate și desfășurate aici. Volumul de muncă este foarte mare și nu pot decât să le mulțumesc că-mi sunt alături și putem să ducem împreună proiectele la bun sfârșit. Începând cu serviciul contabilitate, secretariat, bibliotecă, informatizare și colegele profesori metodiști, le mulțumesc tuturor”, a declarat prof. Florentina Moise-Vasiliu.
Cu ocazile Zilelor CCD Neamț, felicitările pentru activitatea desfășurată și urări de „La mulți ani!” vin și din partea altor CCD-uri din țară (Vaslui, Suceava, Botoșani sau Mureș), parteneri în proiectul regional „CDI-Laborator de educație nonformală ce ne pregătește pentru viață”.
Planuri de viitor
După aceste zile festive, proiectele continuă la Casa Corpului Didactic Neamț. Săptămâna viitoare, profesorii-metodiști continuă activitatea de identificare a nevoile de formare din teritoriu, prin chestionare online, pentru a vedea ce cursuri, activități metodico-științifice și culturale și-ar dori să urmeze fiecare cadru didactic în următorul an școlar. „Săptămâna viitoare, vom analiza nevoile de formare din teritoriu. Asta înseamnă că vom trimite în școală chestionare online, pentru a fi completate de colegii noștri, cadre didactice, și pentru a afla dacă și în ce măsură nevoia de formare pentru acest an a fost satisfăcută. În același timp, suntem interesați să aflăm ce cursuri, activități metodico-științifice și culturale și-ar dori să urmeze colegii noștri, în anul școlar următor. Pe lângă toate acestea, cadrele didactice sunt invitate să participe alături de noi și la activități în afara programului de lucru, activități de petrecere a timpului liber. Ne gândim la excursii, la ieșiri în aer liber”, a declarat Elena-Roxana Irina, profesor metodist.
Directorul CCD Neamț, prof. Florentina Moise-Vasiliu, consideră că succesul instituției vine din feedback-ul pozitiv, dar și din puterea echipei: „La noi se potrivește zicala «Omul potrivit, la locul potrivit». La fel cum cadrele didactice din județ caută și sunt dornice de perfecționare, iar noi le venim în sprijin, așa și echipa CCD este într-o continuă perfecționare. Conștientizăm că mereu trebuie să fim mai buni ca ieri, căutând și explorând, și doar așa reușim să oferim calitate. Am gândit, am proiectat, am organizat și am desfășurat proiecte la cel mai înalt nivel. Iar feedback-ul este cel pe care ni-l dorim, de implicare, schimbare, transparență și calitate. Dacă, la început, drumul a fost mai anevoios, cu pași mărunți spre convingere, când trebuia să mergem noi în teritoriu, prin deschiderea pe care am arătat-o și un alt stil managerial, acum vin ei spre noi și suntem foarte căutați. Ușa noastră este deschisă atât de cadre didactice, cât și de directori, pe care îi văd mult mai implicați, venind să-și ia informațiile direct de la sursă. Mereu ne întreabă ce mai avem nou, pentru a duce la ei în școală și a prezenta oferta CCD. Iar asta înseamnă că activitățile noastre au fost foarte bine gândite, foarte bine proiectate și vin în sprijinul cadrelor didactice din județ”.
„A fost un examen foarte greu”
Recent, Florentina Moise-Vasiliu a susținut concursul pentru postul de director al CCD Neamț, la Ministerul Educației, când și-a re-adjudecat poziția în funcția de conducere, surclasându-și celelalte două contracandidate. Profesionalismul, cunoștințele în domeniu și oferta managerială prezentată au câștigat în fața comisiei de specialitate. „A fost un examen foarte greu, iar concurența loială m-a ambiționat foarte mult. Concurența, de altfel, naște progres. Examenul a început la ora 10 și am ieșit din examinare la ora 19. A fost o probă scrisă, cu un test grilă, după care a urmat proba de evaluare a dosarului personal, iar cea de-a treia probă a fost interviul, unde toți concurenții rămași în concurs și-au prezentat oferta managerială și au primit câte 4 întrebări din partea comisiei de examinare. Oferta mea s-a bazat pe lucruri concrete, operative și exacte. M-am axat foarte mult și pe perfecționarea cadrelor din mediul rural, care este prioritate pentru mine. Mă bucur că pot să continui proiectele începute și pot să coordonez activitățile atât de dragi sufletului meu”.
„Ne dorim propria tipografie”
Planuri de viitor pentru Casa Corpului Didactic sunt multe. De la formarea continuă a cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar printr-o ofertă diversificată de cursuri, până la propria tipografie. „Avem obiective foarte bine stabilite pentru viitor. Sunt foarte multe de făcut și cu siguranță se vor realiza. Încercăm să ne implicăm mai mult în atragerea de fonduri europene și un alt proiect ar fi modernizarea și dotarea corpului B, ceea ce am scris și în oferta managerială prezentată la concurs. Pe viitor, ne dorim să ne facem propria tipografie acolo, venind astfel în sprijinul cadrelor din județ. Dacă tot avem editura, dorim să oferim continuitate. Și tot la capitolul continuitate, aș vrea să mulțumesc echipei mele pentru implicarea în toate activitățile CCD, autorităților publice locale pentru sprijinul oferit, și colegilor mei din Inspectoratul Școlar Județean Neamț le mulțumesc pentru colaborare”.
Ziua iei – de Sânziene
«În 2013, 24 iunie a fost declarată „Ziua universală a iei”, zi în care români de pretutindeni se îmbracă în ie. Astfel, ne-am gândit ca, împreună cu Asociația „Magister Educationis” Neamț, în perioada 20-24 iunie, să celebrăm ziua iei, prin utilizarea ei în activitățile de timp liber. Fiecare cadru didactic implicat își va descrie cusătura de pe ie, regulile de compoziție și proporțiile elementelor pe ea, pentru că fiecare element spune o poveste moștenită din bătrâni. Vom face o sesiune de fotografie, în aer liber, pe data de 24 iunie, de Sânziene, și vom publica aceste fotografii într-un album despre costumul popular românesc și importanța promovării portului românesc autentic». (Oana IOSUB-TOMA)